Acasă Politica International (VIDEO) Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA nu va participa la...

(VIDEO) Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA nu va participa la niciun contraatac împotriva Iranului

Președintele Joe Biden a transmis că SUA nu vor participa la nicio acțiune ofensivă împotriva Iranului, potrivit oficialilor americani.

Biden și membrii seniori ai echipei sale naționale de securitate încearcă să limiteze riscul unui război regional mai larg în urma unui baraj de rachete și drone iraniene îndreptate spre Israel.
Într-o conversație cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu sâmbătă seara, Biden a încercat să încadreze interceptarea cu succes de către Israel a atacului iranian drept o victorie majoră – cu sugestia că un răspuns suplimentar israelian nu este necesar.

Biden i-a spus prim-ministrului israelian în apelul său telefonic că ar trebui să considere sâmbăta o victorie, deoarece atacurile Iranului au fost în mare parte fără succes și au demonstrat capacitatea militară superioară a Israelului. SUA au evaluat că „nu au existat daune semnificative în interiorul Israelului”, potrivit unui înalt oficial militar american.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat, ieri, că a preveni pagubele larg răspândite este o demonstrație a „superiorității militare” a Israelului și o dovadă că Iranul nu este „puterea militară care pretinde că este”.

Secretarul Apărării Lloyd Austin i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, să notifice SUA înainte de orice răspuns potențial la atacul iranian, potrivit unui alt oficial american.

Chiar dacă oficialii americani au subliniat omologilor lor că decizia finală cu privire la modul de a răspunde Iranului revine Israelului, Biden a căutat să prevină o escaladare mai largă a conflictului.

Duminică, Biden s-a întâlnit cu colegii săi lideri ai Grupului celor Șapte pentru a discuta despre un „răspuns diplomatic unit” – cu accent pe acțiuni non-militare care ar limita perspectivele unui război mai larg.

Membrii G7 au condamnat atacul

Într-o declarație comună lansată după întâlnirea virtuală, membrii G7 au condamnat „în cei mai fermi termeni” „atacul direct și fără precedent” al Iranului împotriva Israelului și și-au exprimat „solidaritatea și sprijinul deplin față de Israel și poporul său și reafirmă angajamentul nostru față de securitatea acestuia. ”

„Prin acțiunile sale, Iranul a făcut un pas în continuare spre destabilizarea regiunii și riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă. Acest lucru trebuie evitat”, se spune în declarația G7.

Un înalt oficial al administrației a descris ulterior convocarea liderilor și discuția lor despre Iran ca fiind „constructive” și a subliniat sprijinul continuu pentru Israel.

„Ne angajăm să apărăm Israelul. Nu am fi parte din niciunul dintre răspunsurile pe care o vor face. Aceasta este o politică foarte consecventă”, a spus oficialul înalt al administrației.

Teheranul va răspunde direct, dacă Israelul ripostează

Dacă Netanyahu acceptă sfatul lui Biden rămâne o întrebare deschisă. Represaliile iraniene au venit într-un moment de tensiune profundă din cauza războiului din Gaza. De-a lungul acestui conflict, limitele influenței americane asupra luării deciziilor israeliene au fost scoase la iveală.

Israelul a spus Statelor Unite că nu „căută o escaladare semnificativă cu Iranul”, a declarat duminică administrațoia Biden, potrivit CNN.

„Președintele a fost foarte clar că vom ajuta la apărarea Israelului și i-a spus foarte clar prim-ministrului aseară că trebuie să ne gândim cu atenție și strategic la riscurile de escaladare”, a spus oficialul administrației.

Decizia Iranului de a trage cu arme de pe propriul său teritoriu către Israel sporește în mod semnificativ dușmănia de lungă durată dintre cele două țări. Probabil că vor exista presiuni politice din interiorul Israelului pentru un anumit tip de răspuns.

Kirby a spus că atacul – primul lansat de pe teritoriul iranian împotriva Israelului – nu trebuie să constituie neapărat începutul unui război regional mai larg.

„Nu credem că este și nici nu credem că trebuie să fie”, a spus el, menționând că atât SUA, cât și Israelul aveau o idee bună despre ceea ce intenționa Iranul să facă din timp.

Opțiunile de răspuns ale țării sunt de așteptat să fie discutate în detaliu în timpul unei reuniuni a cabinetului de război al Israelului.
Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, Hossein Salami, a avertizat că Teheranul va răspunde direct dacă Israelul va riposta, spunând că a fost creată o „nouă ecuație”.

Citește și: O fetiță de 8 ani a fost ucisă și alte 7 persoane rănite în Chicago

Exit mobile version