Acasă Sport Fotbal Daniel Pancu este înlocuitorul lui Emil Săndoi la naţionala României U21

Daniel Pancu este înlocuitorul lui Emil Săndoi la naţionala României U21

Fostul internaţional Daniel Pancu a preluat, marţi, postul de selecţioner al echipei naţionale a României U21. El l-a înlocuit pe Emil Săndoi, căruia Federaţia Română de Fotbal (FRF) nu a mai prelungit contractul ca urmare a rezultatelor nesatisfăcătoare de la EURO 2023.

Până în acest moment, Daniel Pancu, 45 de ani, a ocupat funcţia de selecţioner al naţionalei U20.

Obiectivul său este calificarea la Campionatul European U21 din 2025, găzduit de Slovacia.

„Aş dori să mulţumesc tuturor celor din federaţie pentru încrederea acordată, pentru că mi s-a dat şansa să continui această muncă începută acum un an. La început nu eram foarte încrezător într-o colaborare pe termen lung, dar m-am adaptat repede. Este un mediu în care m-am simţit foarte bine. E o zi importantă, cea mai importantă din cariera mea de antrenor de până acum.

Îmi doresc foarte mult să reuşim să ne bucurăm împreună de a patra prezenţă la un turneu final a echipei naţionale de sub 21. Obiectivul este clar: calificarea la turneul final. Vrem nu vrem, echipa naţională U21 obligă în acest moment. După trei prezenţe, nu se gândeşte nimeni decât la calificare. Cu siguranţă nu va fi uşor, este o grupă grea, complicată.

Calificările se pot obţine şi cu un penalti apărat în minutul 97 şi cu un rezultat de egalitate împotriva unei echipe deja calificate la turneul final, s-a obţinut o calificare şi datorită organizării acestui turneu final. Sper ca eu, la rândul meu, să fac astfel încât să reuşim să avem continuitate“, a declarat Pancu, citat de Agerpres.

„Mi-aş dori foarte mult să imprim un stil“

Noul selecţioner U21 a anunţat că în cazul în care jucătorii convocaţi nu vor respecta cerinţele şi valorile pe care le va impune nu va ezita să-i trimită din timpul antrenamentului la echipele de club.

„Echipa vine după un turneu final în care imaginea nu a fost una foarte bună, dar nu din cauza rezultatelor. Pentru că România a plecat cu şansa a patra la valoarea lotului, dar la capitolul agresivitate, atitudine, altruism, disciplină am avut de suferit şi sunt primele valori de la care plecăm în perioada următoare. La mine jucătorul de fotbal mă interesează şi contează doar pe terenul de fotbal, pentru ceea ce face în antrenament şi în jocuri. În rest, nu îi cunosc. Poate că au fost staruri, dar la acest campionat european au lăsat de dorit.

Mi-aş dori foarte mult să imprim un stil, să aibă o identitate echipa naţională de U21. În campionatul nostru echipele au stiluri diferite, majoritatea un sistem mai echilibrat. Mi-aş dori ca echipa naţională U21 să aibă o identitate, să nu pregătim jocurile în funcţie de adversari şi să ne intereseze mai multe evoluţia noastră. O calificare ar fi fantastică pentru mine şi ne dorim acest lucru. Sunt convins că va fi o colaborare foarte bună cu Edward Iordănescu, prioritate întotdeauna va avea echipa naţională.

Am vorbit de atitudine pozitivă, de altruism, de disciplină, plus respectul pentru tricoul echipei naţionale, şi jucătorii trebuie să ştie de acum, că nu voi ezita să-i trimit direct din antrenament acasă, înapoi la clubul lui. Nu voi ezita să fac lucrul ăsta, o spun public şi sper să nu fiu pus în situaţia asta. Astea sunt valorile pe care le promovez, la care avem de recuperat. După care trecem în sistem tehnico-tactic, adversari şi alte lucruri“, a declarat Daniel Pancu.

A fost şi Cristi Chivu pe listă

Directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiţă, a precizat că pentru funcţia ocupată de Daniel Pancu a avut o listă mai lungă de candidaţi. Printre aceştia s-a numărat şi fostul internaţional Cristian Chivu. Acesta a refuzat pentru că îşi doreşte să antreneze la o echipă de club.

„Suntem la inaugurarea unui nou drum european. Sper să fie unul cu reuşite împreună cu Daniel Pancu, cel care a fost alesul acestui post de selecţioner la U21. Aş vrea să-i mulţumesc domnului Emil Săndoi pentru activitatea depusă aici. Chiar dacă nu au fost cele mai bune rezultate şi să îi spun baftă în continuare în meseria de antrenor. Daniel reprezintă o continuitate a muncii unui antrenor care a fost la U20 şi care a preluat o echipă extrem de controversată atunci.

Criteriile au fost foarte clare, a acumulat experienţă este un fost mare internaţional. A fost şi Cristian Chivu o opţiune, dar nu numai el. Au fost mai mulţi candidaţi pentru că în momentul în care alegi un antrenor avem o listă mai lungă. Aşa s-a întâmplat la nivelul oricărei echipe naţionale, s-a discutat cu toţi, apoi s-a luat hotărârea. Chivu a fost printre ei, dar a fost foarte clar şi a spus că urmăreşte o altă activitate“, a declarat Stoichiţă.

România U21 va debuta în septembrie în preliminariile pentru calificarea la Campionatul European din 2025, împotriva Albaniei. Din grupa E mai fac parte Elveţia, Finlanda, Muntenegru şi Armenia.

Citeşte şi: Universitatea Craiova s-a despărțit de antrenorul Eugen Neagoe

Exit mobile version