Acasă Sport Scurte stiri

Scurte stiri

Medalii pentru atleţii olteni la naţionale
Atleţii olteni au avut o comportare foarte bună la Campionatul Naţional, competiţie desfăşurată weekendul trecut pe stadionul „Dinamo“ din Bucureşti. CSM Craiova a depăşit previziunile directorului Sebastian Ştef, care spusese vinerea trecută că se aşteaptă la 10-12 medalii. Atleţii legitimaţi la cel mai titrat club craiovean s-au întors acasă cu 19 de medalii, dintre care opt de aur, şapte de argint şi patru de bronz. Au devenit campioni naţionali următorii sportivi de la CSM: Marius Ionescu – dublu campion, la 10.000 m (30:37,06) şi 5.000 m (14:09,71), Cosmin Sorescu (aruncarea ciocanului, 70,89 m), Ionuţ Vădeanu (400 m garduri, 51.56), Andreea Ispan (înălţime), Claudia Ştef (20 km marş senioare, 1:32,39), echipa feminină de marş senioare (Claudia Ştef, Diana Banciu, Corina Neacşu) şi echipa masculină de marş, juniori I (Florin Şomîcu, Dragoş Berendei, Marian Ianoşi). Pe treaptă a doua a podiumului au urcat: Ileana Sorescu (aruncarea discului), Alexandru Ghinea (3.000 m obstacole), Dănuţ Ceici (200 m), Cornelia Deiac (lungime), Diana Banciu (20 km marş, tineret şi juniori) şi echipa masculină de marş, tineret (Ianoşi, Şomîcu, Berendei). Pe ultima treaptă a podiumului au urcat: Anca Safta (10.000 m şi 5.000 m), Dănuţ Ceici (100 m) şi Adrian Şomîcu (20 km marş, juniori 1). Pe lângă Marius Ionescu, altă olteancă care a obţinut două titluri naţionale este Ancuţa Bobocel, legitimată la CSM Drobeta Turnu Severin – Dinamo Bucureşti. Aceasta a obţinut aurul la 3.000 m obstacole, stabilind şi un record la tineret (9:30.07), dar a încheiat prima şi proba de 800 m (2:02,72). Clubul CS Pandurii Târgu Jiu a obţinut o medalie de bronz, prin Ionuţ Filip (10.000 m), iar pe lângă cele două „metale“ de aur ale Ancuţei Bobocel, CSM Drobeta Turnu Severin a mai avut un sportiv pe podium, Samuel Biţă cucerind bronzul la 3.000 m obstacole. CS Olimpic Sport Craiova a cucerit două medalii. Cristina Vasiloiu, calificată la Olimpiada de la Beijing, a luat aurul la 1.500 m, în timp ce colega sa Daniela Donisă a încheiat a treia aceeaşi cursă.

Start spre cupele europene
Lotul grupării conduse de Sorin Toacsen este format din 22 de handbalişti, însă tehnicianul ar mai vrea un inter stânga pentru a fi mulţumit. Tehnicianul se va baza în campionatul 2008-2009, ce va debuta pe 6 septembrie, pe următorii jucători: Toacsen, Iordan, Rădulescu – portari, Florea, Enache, Ghiră, Roşu – extreme stânga, Vali Popescu, Păiuş, Stanciu – interi stânga, Murtaza, Truică, Cirkovic – centri, Mazilu, Stojanovic – interi dreapta, Mrakic, Giotoiu, R. Costel – pivoţi, Năftănăilă, Apolzan – extreme dreapta. Doi juniori de la LPS Târgu Jiu, Tache şi Motoi, au mai fost cooptaţi în lot, în timp ce Cristescu şi Iordăchiţei vor fi în continuare împrumutaţi. „Lotul pentru sezonul viitor este stabilit în proporţie de 99 la sută. 1 la sută, cât a mai rămas, reprezintă un inter stânga, post rămas descoperit prin plecarea lui Cristi Preda, care a ales alte meleaguri. Încercăm să găsim un jucător de o anumită valoare. Cu acest lot sperăm să atingem obiectivul pe care ni l-am propus anul trecut, calificarea în cupele europene. Avem timpul necesar pentru a integra cei cinci jucători noi, în aşa fel încât pe 6 septembrie să putem alinia formaţia pe care să ne bazăm tot sezonul“, a declarat antrenorul jucător, Sorin Toacsen. Energia Pandurii l-a transferat pe interul stânga, Vali Popescu, care a mai evoluat la Târgu Jiu în urmă cu câţiva ani. Mai multe accidentări grave l-au scos din circuit pe talentatul jucător care încearcă să revină pe teren după o perioadă îndelungată de recuperare. Ghiră a fost păstrat în lot după ce oficialii clubului anunţaseră că au renunţat la serviciile sale, iar portarul Mircea Iordan continuă în tricoul pandurilor, în urma negocierilor purtate cu Dinamo Bucureşti. Trupa lui Sorin Toacsen a plecat aseară la Eforie Nord, unde susţine un cantonament de şase zile, cu două antrenamente pe zi. Handbaliştii gorjeni vor urca la Rânca, în perioada 15-23 iulie, după care vor reveni la Târgu Jiu, pentru antrenamente în aer liber şi în sală. Energia va participa la trei turnee de pregătire până la startul sezonului, la Bacău, 16-17 august, Târgu Jiu, 23-24 august, şi Piteşti, 30-31 august. Mâine va fi stabilit şi programul competiţional pentru sezonul 2008-2009, care va continua tot cu 14 echipe, formaţiile putând utiliza câte patru jucători extracomunitari.

Vâlcenii nu se gândesc la Târcă
Preşedintele CS Oltchim, Ioan Gavrilescu, dezminte zvonurile conform cărora Mariana Târcă ar urma să preia banca tehnică a campioanei României în perioada imediat următoare: „Cu toată stima pe care i-o port Marianei Târcă, vă spun că nu intră în vederile noastre pentru numirea unui nou antrenor principal. Nici nu ne-am gândit la această variantă şi o exclud“. Gavrilescu spune că tratativele pentru aducerea ungurului Peter Kovacs s-au împotmolit din cauza federaţiei turce: „Am avut referinţe şi informaţii foarte bune despre domnul Kovacs, dar, din păcate, sunt şanse mici să vină la Vâlcea. Noi am trimis un fax oficial la federaţia turcă. Nu am primit un răspuns oficial, nici negativ, nici pozitiv, dar eu simt că nu avem speranţe prea mari. Turcii şi-au dat seama de valoarea lui Peter Kovacs. Este şi normal după o dublă manşă pierdută de naţionala lor la un singur gol diferenţă în faţa Danemarcei. Şi cine e Danemarca? Cine e Turcia? Mai aşteptăm puţin apoi mergem pe altă pistă. În proporţie de 99 la sută noul antrenor al Oltchimului va fi străin“. Preşedintele campioanei României a adăugat că Narcisa Lecuşanu va rămâne, cel mai probabil, la Râmnicu Vâlcea: „Cred că Narcisa va semna prelungirea contractului cu Oltchim după întoarcerea de la naţională“.

Ana Brânză, argint la Europene
Spadasina Ana Maria Brânză, calificată la JO, a cucerit duminică medalia de argint la Campionatul European de scrimă de la Kiev. Sportiva, pregătită de antrenorul craiovean Dan Podeanu, la Centrul Olimpic de Spadă din Bănie, a fost învinsă în finală de Adrienne Hormay (Ungaria) cu 15-10. „Sunt un pic supărată pentru că puteam mai mult. Pe Hormay am învins-o la Atena, dar acum a fost mai atentă decât mine“, a spus Ana. În drumul spre finală, sportiva legitimată la Steaua Bucureşti a avut un parcurs excelent. A trecut prima dată de grupe cu cinci victorii din şase posibile, apoi a avut un prim tur liber pe tabloul de 64. În turul următor a învins-o pe poloneza Magdalena Grabowska, scor 13-12, apoi, pe Kristina Kuusk (Estonia), scor 15-12. În sferturile de finală, Ana a trecut de italianca Francesca Quondamcarlo (15-12), iar în semifinală a depăşit-o pe rusoaica Ana Sivkova, scor 15-11. Loredana Iordăchioiu, de la CSM Craiova, a încheiat concursul individual de spadă pe locul 18, Simona Alexandru (Steaua) s-a clasat pe locul 26, iar craioveanca Iuliana Măceşeanu, legitimată la Steaua, a încheiat concursul pe locul 36. Mâine, Brânză împreună cu Iordăchioiu, Măceşeanu şi Alexandru vor concura în proba pe echipe, iar antrenorul Dan Podeanu speră la o clasare pe podium.

Gănănău vrea un nou titlu naţional
Şase pugilişti gorjeni participă la campionatele naţionale de box pentru seniori, ce se desfăşoară în perioada 7-12 iulie, la Iaşi, alături de antrenorii clubului CS Pandurii Târgu Jiu, Ninel Geică şi Ion Neamţu: Petrişor Gănănău (categoria 91 kg), Ion Dogaru (81 kg), Alexandru Măntescu (75 kg), Adrian Irod şi Veronel Tărău (ambii 57 kg), Ion Neamţu (54 kg), obiectivul acestora fiind obţinerea a două-trei medalii, dintre care un titlu de campion. Gănănău şi Tărău au de apărat centurile de campion obţinute anul trecut la Târgu Jiu.

Niculae aduce bani la Inverness
Conform presei britanice, clubul scoţian Inverness va primi 100.000 de euro pentru că atacantul său, Marius Niculae, a fost prezent în lotul României la Euro 2008. Începând din acest an, UEFA este obligată să plătească sume de bani echipelor care dau jucători la CE sau CM. Suma oferită este de aproximativ 4.000 de euro pentru fiecare zi în care un jucător este prezent la Campionatul European. De exemplu, Liverpool, care a avut patru jucători în echipa Spaniei, câştigătoarea turneului, va încasa aproximativ 500.000 de euro, iar clubul Inverness Caledonian Thistle, care l-a avut pe Marius Niculae în echipa României, va primi aproape 100.000 de euro.

Clemente îl vrea pe Rada la Murcia
Cunoscutul tehnician Javier Clemente, care pregăteşte echipa din Segunda Division Real Murcia, a afirmat că transferul fundaşului stelist Ionuţ Rada este o prioritate pentru defensiva formaţiei sale. „Transferul lui Rada este foarte important. Este un jucător care se poate adapta foarte bine echipei. Este puternic, agresiv, are experienţă. Apărarea este vitală pentru Murcia. Pe Rada îl dorim foarte mult, este o prioritate, şi ar fi bine să realizăm transferul său cât mai repede posibil“, a spus Javier Clemente. Tehnicianul iberic a menţionat că nu se teme că formaţia va semăna cu „turnul Babel“, chiar dacă vor sosi la echipă doi sârbi, un român, un polonez şi un camerunez. Tehnicianul s-a referit şi la interesul clubului Steaua pentru Abel şi a afirmat că echipa pe care o pregăteşte are mai mare nevoie de un fundaş valoros decât de un jucător care evoluează pe postul lui Abel, dar că acest lucru nu înseamnă că nu vrea să conteze pe jucătorul în cauză.

Favoritele câştigă în Cupa Intertoto
În weekendul trecut s-au disputat partidele din prima manşă a turului doi preliminar al Cupei UEFA Intertoto. În meciurile care s-au jucat sâmbătă s-au înregistrat următoarele rezultate: Cernomoreţ Burgas – Gorica 1-1, Grasshoppers – Besa 2-1, Germinal Beerschot – Neftci 1-1, Teplice – Honved Budapesta 1-3, Saturn – Etzella 7-0, Tiraspol – Tavria 0-0, Sturm Graz – Şahtior Soligorsk 2-0, Grbajl – Sivasspor 2-2. Şase partide din această fază a competiţiei s-au disputat duminică, favoritele impunându-se pe linie: Renova – Bnei Sakhnin 1-2, Hibernian – Elfsborg 0-2, FK Riga – Bohemians 1-0, Ekranas – Rosenborg 1-3, TPS Turku – OB Odense 1-2, OFK Belgrad – Panionios 1-0. Meciurile din manşa secundă a turului doi preliminar al Cupei UEFA Intertoto se vor disputa pe 12 şi 13 iulie.

Arsenal păstrează strategia
Francezul Arsene Wenger, managerul clubului englez Arsenal Londra, susţine că echipa pe care o pregăteşte va continua să vândă, în următorii 17 ani, pe sume mari, cei mai buni fotbalişti pe care îi are la dispoziţie, iar banii obţinuţi din tranzacţii îi va investi în tineri talentaţi. „Strategia clubului este să vândă în fiecare an şi să transfere fotbalişti pe bani mai puţini. Vom reuşi să ne menţinem ambiţiile noastre atât pe plan intern, cât şi în Europa, dacă în următorii 17 ani vom obţine un profit de 24 de milioane de lire sterline pe sezon, pentru a acoperi investiţia pe care am făcut-o la construirea stadionului“, a afirmat tehnicianul francez. Wenger a dat ca exemplu tranzacţia din vara trecută, când formaţia londoneză l-a vândut pe Thierry Henry la Barcelona, cu 16 milioane de lire sterline, pentru ca apoi să reinvestească 7,5 milioane de lire sterline în transferul internaţionalului croat, Eduardo. În această perioadă, Emmanuel Adebayor şi Alexander Hleb sunt doi dintre cei mai curtaţi fotbalişti din lotul formaţiei londoneze. Pentru atacantul togolez de 24 de ani, care a fost adus în 2006 de la Monaco, pentru doar trei milioane de lire sterline, Barcelona a oferit englezilor 25 de milioane de lire sterline. Ca urmare, golgheterul lui Arsenal a ameninţat că pleacă de pe „Emirates“  dacă nu i se va mări salariul.

Arşavin costă 20 de milioane de lire sterline

Olandezul Dick Advocaat, antrenorul echipei ruse Zenit Sankt Petersburg, susţine că atacantul său, Andrei Arşavin, se poate transfera de la câştigătoarea Cupei UEEFA, în cazul în care vreo echipă oferă în schimbul lui cel puţin 20 de milioane de lire sterline. „Nu vom putea să îl păstrăm pe jucător dacă cineva ne plăteşte o sumă bună de bani pentru el. Dacă primim pe Arşavin peste 20 de milioane de lire sterline, atunci suntem dispuşi să îl lăsăm să plece“, a declarat tehnicianul olandez Dick Advocaat. De serviciile lui Arşavin, de 27 de ani, s-au interesat până acum FC Barcelona şi Chelsea. Mai mult, fotbalistul campioanei Rusiei a afirmat că este un suporter al catalanilor şi că doreşte să îmbrace tricoul echipei spaniole. Dennis Lachter, impresarul lui Arşavin, a spus că după transferul portughezului Deco, Chelsea nu mai este interesată de serviciile internaţionalului rus: „Nu cred că după ce l-a luat pe Deco, clubul englez mai este dispus să îl achiziţioneze şi pe Andrei“. Antrenorul Dick Advocaat a decis să-i acorde lui Arşavin o vacanţă mai lungă, pentru a se reface după efortul depus la Euro 2008.

Raţ, tentat de Celtic
Răzvan Raţ, fundaşul echipei Şahtior Doneţk, susţine că nu a fost anunţat oficial în legătură cu interesul pe care l-a arătat clubul Celtic Glasgow pentru el, dar şi-ar dori să ajungă la echipa scoţiană în cazul în care aceasta va face o ofertă. „Celtic este un club mare şi, dacă mi-ar face o ofertă, cu siguranţă voi fi interesat. Am jucat pe stadionul Celtic Park de două ori cu Şahtior şi trebuie să spun că nu am mai trăit niciodată o astfel de experienţă. Este singurul stadion pe care am jucat şi nu îmi auzeam nici gândurile. Atât de zgomotoşi erau fanii. Sper să am şansa să joc din nou acolo. Însă, deocamdată, nu mi s-a spus nimic despre o ofertă de transfer, astfel că va trebui să aştept ca să văd ce se va întâmpla“, a spus Raţ. Cotidianul britanic Daily Mail notează că Raţ, a cărui valoare este estimată la patru milioane de lire sterline, l-a impresionat pe tehnicianul Gordon Strachan prin evoluţiile de la Euro-2008, şi că românul ar mai fi dorit de formaţiile Newcastle, Sunderland, Lazio şi Bologna. Publicaţia mai menţionează că o problemă în ceea ce priveşte ajungerea la o înţelegere între cele două cluburi pentru Raţ ar fi faptul că Şahtior este „uriaş din punct de vedere financiar“, spre deosebire de Celtic.

Hamilton, învingător pe teren propriu
Pilotul britanic al echipei McLaren-Mercedes, Lewis Hamilton, a câştigat duminică Marele Premiu al Marii Britanii, a noua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, disputat pe circuitul de la Silverstone. Hamilton a fost urmat de germanul Nick Heidfeld (BMW-Sauber), în timp ce locul trei i-a revenit brazilianului Rubens Barrichello (Honda). Finlandezul Kimi Raikkonen (Ferrari) s-a clasat pe locul patru, în timp ce Heikki Kovalainen (McLaren) a ocupat locul cinci. Spaniolul Fernando Alonso, de la Renault, a ocupat locul şase, fiind urmat de italianul Jarno Trulli (Toyota). Japonezul Kazuki Nakajima (Williams-Toyota) s-a clasat pe locul opt. În urma acestui Grand Prix, în  clasamentul general al piloţilor conduce Lewis Hamilton 48 de puncte, urmat de Felipe Massa – 48 şi  Kimi Raikkonen – 48. Podiumul la constructori arată astfel: 1. Ferrari – 96 de puncte; 2. BMW – 82; 3. McLaren – 72. Următoarea etapă va avea loc pe 20 iulie, Marele Premiu al Germaniei, la Hockenheim.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version