Acasă Sport Stiri diverse

Stiri diverse

Va putea folosi SUA teritoriul Pakistanului? Statele Unite nu vor putea folosi teritoriul pakistanez, in eventuala operatiune impotriva Afganistanului, si vor fi nevoite sa se orienteze catre bazele din Asia Centrala ex-sovietica, a apreciat ieri, la Moscova, un expert rus pe probleme americane. „Daca Statele Unite intra in Pakistan, regimul se va prabusi”, a afirmat directorul Institutului pentru Statele Unite si Canada, Serghei Rogov, reamintind de sprijinul acordat in trecut de presedintele Pervez Musharraf talibanilor si lui Osama bin Laden. Este un risc pe care Washingtonul nu va sti sa si-l asume, pentru ca nu se stie in ce miini vor cadea armele nucleare ale Islamabadului, a adaugat Rogov, in cursul unei conferinte de presa. Din aceste motive, Statele Unite vor avea nevoie de bazele aeriene din Uzbekistan sau Tadjikistan, dar nu au cerut inca permisiunea de a le utiliza, a adaugat Rogov. Este vorba de tari suverane, desigur, dar numai tehnicienii rusi sint capabili sa repuna in functiune aceste baze foste sovietice, a spus el, afirmind ca Rusia nu s-a hotarit inca ce pozitie sa adopte in privinta gradului de cooperare pe care il va oferi americanilor. Washingtonul nu a cerut Pakistanului decit deschiderea spatiului sau aerian, sustinere logistica si cooperare in materie de informatii.

Londra ar putea fi urmatoarea tinta a teroristilor. Seful politiei britanice a avertizat ca Marea Britanie ar putea fi urmatoarea tinta a teroristilor, dupa atentatele din Statele Unite, potrivit presei britanice de ieri. John Stevens, seful Metropolitan Police din Londra, a declarat ca nu exista o amenintare specifica la adresa capitalei britanice, dar intrebat in legatura cu urmatoarea potentiala tinta a teroristilor, el a raspuns: „Urmeaza sa fie aici“. Sir John Stevens a declarat ca 1.500 de ofiteri suplimentari vor fi desfasurati pe strazile din Londra, in special in zonele cu populatie musulmana, in timpul sarbatorilor religioase si al zilelor libere, potrivit Daily Mail. Permisiile a sute de ofiteri au fost anulate. John Stevens a declarat ca unii pirati ai aerului care s-au aflat in avioanele ce au distrus World Trade Center, la New York, si Pentagonul, la Washington, saptamina trecuta, au trecut pe la Londra inainte de a-si pune in aplicare planul, potrivit Daily Express.

Israelul isi pune spatiul aerian la dispozitia Statelor Unite. Israelul si-a pus spatiul aerian la dispozitia Statelor Unite pentru eventualitatea unei operatiuni militare antiteroriste, a afirmat ambasadorul Israelului la Washington, intr-un interviu dat publicitatii ieri. „Israelul a propus Statelor Unite orice ajutor pe care acestea il vor considera necesar, si in special, utilizarea spatiului aerian israelian”, a declarat ambasadorul David Ivri, pentru cotidianul Yediot Ahronot. El a declarat ca Statele Unite au dat asigurari Israelului ca va fi anuntat la timp in cazul unui atac, pentru ca statul evreu sa ia masurile cuvenite. Presedintele George W. Bush a cerut, joi seara, Americii si lumii intregi, sa participe la lupta impotriva terorismului, recurgind la toate mijloacele, inclusiv cele militare.

Primul ministru indian este consternat de conceptia americana asupra terorismului. Primul-ministru indian Atal Behari Vajpayee s-a declarat consternat de conceptia Statelor Unite asupra terorismului, intr-un interviu publicat ieri de Times of India. New Delhi si-a declarat sprijinul pentru campania pe care Statele Unite o pregatesc dupa atentatele din 11 septembrie, dar este surprins ca Washingtonul nu face uz de experienta indiana in materie de activitati teroriste, explica Vajpayee. Din 1989, zona indiana a Casmirului este teatrul unei revolte armate a separatistilor musulmani, care s-a soldat cu 35.000 de morti pina acum. India acuza Pakistanul ca antreneaza, inarmeaza si finanteaza activitatile rebelilor musulmani. Islamabadul dezminte aceste acuzatii si recunoaste doar sprijinul moral si diplomatic acordat rebelilor. Vajpayee afirma in interviu ca, daca Statele Unite nu considera Pakistanul ca stat terorist, asa cum cere India de atita timp, aceasta este pentru ca Washingtonul „nu are un punct de vedere corect asupra terorismului din aceasta parte a lumii”. „Este problema Americii sa decida daca terorismul este un fenomen global sau se limiteaza la un singur individi”, afirma Vajpayee, referindu-se la campania dusa de Statele Unite pentru capturarea lui bin Laden, desemnat la Washington drept suspectul nr. 1 in atentatele din 11 septembrie. Dar Statele Unite au obtinut sprijinul Pakistanului in campania contra teroristului saudit si a regimului taliban care ii ofera protectie in Afganistan. „Numai America poate decide daca vrea sa rezolve doar simptomele teroriste sau sistemul terorismului”, adauga primul-ministru indian. In opinia lui, Afganistanul constituie doar un simptom al raului si pentru asta Washingtonul trebuie sa mearga la radacini.

Exit mobile version