Acasă Magazin Retete culinare Gogoşari marinaţi dulci-acrișori pentru iarnă

Gogoşari marinaţi dulci-acrișori pentru iarnă

Gogoşari marinaţi dulci-acrișori pentru iarnă

Gogoşarii marinaţi sunt crocanți, dulci-acrișori, se fac repede și pot fi consumați imediat sau de-a lungul întregii ierni. Nu necesită fierbere la bain-Marie. Pot fi mâncați cu friptură ori puși în salată de cartofi sau sendvişuri.

Ingrediente: 4 kg de gogoşari, 1 litru oţet, o ceaşcă de ulei (sau doar 2-3 linguri dacă preferați mai puțin unsuroși), 250 g zahăr, 1 lingură de sare neiodată, boabe de muşar, boabe de piper și alte condimente la alegere

MOD DE PREPARARE:

Gogoşarii se curăţă, se spală şi se taie felii, cât de mari vă plac, preferabil de un deget lăţime.

Într-un vas se pun la fiert: oţetul, uleiul, zahărul, sarea, boabele de muşar, boabele de piper, foi de dafin sau crenguțe de cimbru ori mărar proaspăt, leuștean sau frunze de țelină. Puteți să nu puneți ierburile aromatice la fiert, ci în borcane, pentru a-și păstra mai bine aroma. Ideal ar fi să puneți în fiecare borcan altă plantă. Mai puteți pune în borcane felii de ceapă sau de usturoi, ori usturoi zdobit.

Fierbeți gogoșarii în tranșe

Când fierbe moarea, puneţi felii de gogoşar câte încap și lăsaţi să fiarbă un minut-două.

Amestecaţi cu o spumieră, mai lăsaţi să dea câteva clocote, scoateţi-le tot cu spumiera într-un vas încăpător şi puneţi tranşa următoare.

Nu lăsaţi gogoşarul să fiarbă până se înmoaie, ci cât să-şi piardă puţin din rigiditate şi să poată fi îndesat mai uşor în borcane. În plus, e mult mai bun dacă e mai crocant şi-şi mai păstrează ceva din aroma de legumă crudă.

Gogoşarii marinaţi se pot consuma imediat

Pe măsură ce le scoateţi, aşezaţi feliile de gogoşar în borcane (de 400 sau 800 g). Intră multe într-un borcan.

După ce terminaţi tot gogoșarul, turnaţi lichidul rămas, fierbinte, în borcanele pe care, preventiv, le aşezaţi pe un cuţit sau într-o tavă metalică. Puneţi capacele şi strângeţi-le bine. Întoarceți borcanele cu gura în jos, acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le așa până se răcesc.

Se pot consuma imediat.

Sunt foarte buni lângă o friptură, în salată de cartofi sau la sendvişuri.

(sursa: Blogul unui om fără duminici)

Exit mobile version