Acasă Local Dolj Pacient găsit spânzurat în camera de izolare

Pacient găsit spânzurat în camera de izolare

Conducerea Clinicii de Psihiatrie spune că pacientul a reușit să agațe cearșaful de o gratie a ferestrei lăsate întredeschise (FOTO: GdS)

Încă un incident la Clinica de Psihiatrie Craiova, unde un pacient internat după o tentativă de suicid a reușit să-și pună capăt zilelor chiar în camera de izolare. În vara anului trecut, un pacient a fugit de la Clinica de Psihiatrie Craiova și a făcut mai multe victime înainte să fie împușcat de polițiștii de la Secția 5. Conducerea unității medicale spune că, în cel mult o lună, în Clinica de Psihiatrie va fi instalat un sistem de supraveghere audio-video pentru ca astfel de incidente să nu mai fie posibile.

Un sistem de supraveghere audio-video este soluția găsită de conducerea Clinicii de Psihiatrie I Craiova pentru a crește siguranța pacienților, unii dintre ei fiind implicați în mai multe incidente violente în ultimii doi ani.
Ultimul astfel de incident a avut loc ieri-dimineață, când un bărbat de 42 de ani din Caracal, Olt, a reușit să-și pună capăt zilelor chiar într-o cameră de izolare, unde fusese dus tocmai pentru a nu-și face rău. Pacientul a fost adus de urgență la unitatea medicală pe 13 ianuarie, după o tentativă de suicid, iar după o săptămână a reușit să-și ia viața.
Prof. univ. dr. Tudor Udriştoiu, Șeful Clinicii de Psihiatrie I Craiova, a explicat că bărbatul a fost diagnosticat cu episod depresiv major și pus sub tratament. „În cazul său (al pacientului – n.r.) a fost o supraveghere specială, tratament de rigoare, pentru că a avut diagnosticul de episod depresiv major. Pe parcursul internării, depresia s-a accentuat și chiar a avut niște manifestări psihotice. Ieri (marți – n.r.), a fost mai neliniștit și a fost dus pentru siguranța proprie într-o cameră de izolare, fără a fi încuiat. Trebuie spus că izolarea sau contenția fizică nu sunt pedepse. Aceste măsuri se iau atunci când pacientul este periculos pentru ceilalți pacienți sau pentru el însuși. Personalul de supraveghere a trecut de mai multe ori pe acolo, iar seara și noaptea nu a fost nimic deosebit. De dimineață a fost găsit spânzurat, s-a întâmplat nenorocirea“, a declarat dr. Tudor Udriştoiu.
După ce a fost găsit, pacientul a fost resuscitat până la sosirea unei ambulanțe SMURD, însă medicii nu au putut face nimic pentru a-i salva viața.
Conducerea clinicii a mai precizat că în camera de izolare sunt foarte puține posibilități ca un pacient să-și facă rău, însă bărbatul de 42 de ani a reușit să se spânzure cu un cearșaf pe care l-a legat de o gratie a ferestrei care a fost lăsată întredeschisă.
Cazul a fost preluat de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, care au precizat pentru GdS că se fac cercetări pentru a se stabili cum a fost posibil ca bărbatul să se sinucidă într-o cameră de izolare a Clinicii de Psihiatrie.

Omor și tentativă de omor comise de pacienții Clinicii de Psihiatrie

Pe 20 iulie 2013, un pacient de 56 de ani, internat la Clinica de Psihiatrie I Craiova în urma unei crize de epilepsie, a fost ucis cu mai multe lovituri de cuţit de un bărbat internat în aceeaşi clinică. După ce l-a înjunghiat pe bărbatul de 56 de ani, autorul a fugit din spital la fratele său, care l-a convins să se întoarcă la unitatea medicală. Ulterior, autorul crimei a fost dus la Penitenciarul Jilava, unde medicii au stabilit că nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei.
Alt incident violent a fost înregistrat anul trecut, la sfârșitul lunii august. Un bărbat de 30 de ani, diagnosticat cu tulburare afectivă bipolară, a fugit de la Clinica de Psihiatrie I Craiova și a făcut mai multe victime până să fie împușcat și prins de polițiștii de la Secția 5.
După ce a fugit din spital, pacientul s-a dus acasă, în cartierul craiovean Craiovița Nouă, și-a bătut tatăl, apoi a ieșit pe stradă și a amenințat cu un cuțit de bucătărie o femeie însărcinată. În continuare, bărbatul de 30 de ani l-a bătut pe soțul femeii însărcinate, care a suferit multiple fracturi și leziuni, fiind transportat în stare gravă la Spitalul de Urgență Craiova. Agresorul a plecat către un parc din Craiovița Nouă, unde a început să amenințe trecătorii cu cuțitul. Aici a fost ajuns de doi polițiști, care, inițial, au folosit sprayurile iritant-lacrimogene pentru a-l opri. Nu au reușit, iar când agresorul s-a îndreptat spre ei cu cuțitul în mână, au tras mai multe focuri de armă în aer. Nici acest lucru nu l-a oprit pe bărbat, așa că oamenii legii l-au împușcat de șase ori în piciorul stâng, iar abia atunci acesta a căzut la pământ. Întreaga scenă s-a petrecut printre zeci de persoane care se aflau în parc la acea oră.
Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au clasat dosarul după ce medicii legiști au stabilit că pacientul care fugise de la Clinica de Psihiatrie nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor.
Pe 2 octombrie, Tribunalul Dolj a dispus internarea pacientului într-o unitate specializată de asistenţă medicală, „până la însănătoşire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii“, se arată în hotărârea instanței.

Sistem audio-video la Clinica de Psihiatrie

Întrebat cum pot fi evitate astfel de incidente, prof. univ. dr. Tudor Udriştoiu a explicat că numai prin supraveghere. „Pentru a evita astfel de incidente, noi luăm toate măsurile. Asta înseamnă tratament, supraveghere și chiar consiliere. Supravegherea este baza prevenției, dar 100% nu se poate garanta, pentru că ar însemna mijloace de constrângere care sunt interzise. Până la urmă, pacientul are o serie de drepturi care nu trebuie încălcate, cel fundamental fiind refuzul tratamentului. Aș putea spune cu toată responsabilitatea că reușim să ajungem cu prevenția la 60-70%. În rest intervine o cantitate de hazard, niște momente pe care nu ai cum să le prevezi“, a precizat prof. univ. dr. Tudor Udriştoiu.
Pentru o supraveghere strictă, în perioada următoare, în Clinica de Psihiatrie va fi instalat un sistem de supraveghere continuă audio-video.
Fiind vorba de un sistem audio-video, acesta va permite medicilor să comunice atunci când este nevoie cu pacienții aflați în camerele de izolare.
Potrivit conducerii Clinicii, acest sistem va crește șansele de monitorizare a pacienților, mai ales noaptea, când există numai trei persoane care se ocupă de supravegherea lor.

Izolarea

Potrivit legii, izolarea este o modalitate de protejare a pacienților care reprezintă un pericol pentru ei sau pentru alte persoane. Măsura izolării poate fi aplicată numai dacă instituția psihiatrică dispune de o încăpere specială, care oferă posibilitatea unei observări continue a pacientului. Camera trebuie să fie iluminată și aerisită, să aibă acces la toaletă și chiuvetă și să fie protejată pentru a preveni rănirea persoanei izolate.
De asemenea, normele de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice prevăd că măsura izolării se aplică pentru un timp cât mai scurt posibil. Măsura trebuie revizuită periodic, la un interval de cel mult două ore. Izolarea poate fi dispusă doar de medic și nu trebuie folosită ca pedeapsă sau ca o formă de amenințare.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version