Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Un nou Shakespeare la TNC
Primele spectacole ale piesei „Totul e bine când se sfârşeşte cu bine“, de William Shakespeare, în regia lui Tim Carroll (Marea Britanie), vor avea loc duminică, 15 mai, la ora 19.00, și marţi, 17 mai, la ora 19.00, în Sala „Amza Pellea“ a Teatrului Național „Marin Sorescu“. Regizorul britanic a mai montat în anul 2009 la Craiova spectacolul „Odysseia“, după Homer. Premiera oficială va avea loc sâmbătă, 21 mai, de la aceeași oră, la sala „Amza Pellea“ a teatrului. Din distribuţie fac parte Iulia Colan, Romaniţa Ionescu, Cătălin Băicuş, George Albert Costea, Geni Macsim, Anca Dinu, Constantin Cicort, Eugen Titu, Vlad Drăgulescu, Dragoş Măceşanu, Adrian Andone şi Ștefan Cepoi. Decorurile sunt realizate de Puiu Antemir, costumele de Lia Dogaru, iar muzica originală îi aparține lui Iosif Herțea.

„Noaptea muzeelor“ la Craiova
Muzeul Olteniei Craiova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj, organizează sâmbătă, 14 mai, „Noaptea Muzeelor“. Programul de vizitare va fi de la ora 18.00 la 1.00, iar intrarea va fi gratuită. Vor fi deschise, în acest interval de timp, Secţia de Ştiinţe ale Naturii (strada Popa Şapcă, nr. 8) şi Secţia de Etnografie (strada Matei Basarab, nr. 16). Vizitatorii vor putea admira diversele expoziţii, dar vor putea viziona şi filme documentare sau etnografice.

Monalisa, reconstituită
Arheologii italieni au demarat marţi o serie de săpături la Florenţa pentru a identifica rămăşiţele pământeşti şi pentru a reconstitui trăsăturile femeii care i-a servit ca model lui Leonardo da Vinci pentru „Mona Lisa“, în secolul al XVI-lea. Echipa de cercetători, alcătuită în special din antropologi, experţi în analize ADN şi arheologi, a început să sondeze terenul din jurul Mănăstirii Sant’Orsola din Florenţa, pentru a găsi scheletul Lisei Gherardini, faimoasa Mona Lisa, şi a-l compara cu portretul realizat de Leonardo da Vinci.

Peste 2,5 milioane de lei pentru revistele culturale
Executivul a decis miercuri suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu peste 2,5 milioane de lei pentru finanţarea unor reviste de cultură, după cum a afirmat ministrul Kelemen Hunor. Banii vor fi alocaţi din fondul de rezervă la dispoziţia guvernului. În august 2010, premierul Emil Boc a anunţat că guvernul îşi propune să aloce, în fiecare an, circa un milion de euro pentru sprijinirea revistelor culturale din România.

Virginia Zeani, decorată de regele Mihai
Soprana Virginia Zeani a fost decorată cu medalia „Nihil sine Deo“ de către regele Mihai, miercuri, în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta. Orchestra „Camerata Regală“ a susţinut un microrecital, după care cei prezenţi au putut să asculte, graţie înregistrărilor, inegalabila voce a Virginiei Zeani, o artistă de talie internaţională şi una dintre cele mai apreciate voci ale teatrului liric european din secolul XX. La eveniment au fost prezenţi principesa moştenitoare Margareta, soprana Angela Gheorghiu, directorul Operei Naţionale Bucureşti, Cătălin Ionescu Arbore, personalităţi ale lumii culturale româneşti şi apropiaţi ai Casei Regale a României.

Exit mobile version