Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Asigurat cu un simplu click
Orice persoană poate verifica de la orice calculator dacă este asigurată în sistemul de asigurări de sănătate din România. Tot ce are de făcut este să intre pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la adresa http://www.cnas.ro/despre-noi/interfata-siui-online, la rubrica asiguraţi După introducerea CNP-ului în căsuţa de dialog şi a unui număr de verificare care va apărea pe ecran, se apasă pe butonul „caută“. În câteva secunde, va fi afişat următorul text: „persoana selectată este asigurată“ sau „persoana selectată nu este asigurată“, de la caz la caz. Asiguraţii pot să afle astfel dacă angajatorii le-au plătit dările la sănătate.
Site-ul a fost închis pentru mentenanţă în perioada 28-30 ianuarie. Pe acelaşi site există şi o secţiune dedicată angajatorilor, prin care firmele pot să-şi trimită on line declaraţiile către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Aplicaţia poate fi accesată şi de furnizorii de servicii medicale, însă deocamdată ea nu poate înlocui, cel puţin în judeţul Dolj, adeverinţele de asigurat. În alte judeţe, cum ar fi Mehedinţi, această confirmare poate fi listată de medic, iar asiguratul nu trebuie să mai meargă la CAS pentru a obţine adeverinţa de asigurat.
Simona TUDOR

40 de lei, taxă de divorţ
Târgujienii care vor să divorţeze mai rapid trebuie să achite o taxă de 40 de lei. Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat ieri taxa pentru desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. Divorţul poate fi constatat de către Serviciul de specialitate al Primăriei Târgu Jiu, dacă există acordul soţilor şi dacă aceştia nu au copii minori. În schimbul taxei de 40 de lei, Primăria va elibera certificatul privind desfacerea căsătoriei.
Eugen MĂRUŢĂ

Zeci de pacienţi cu luxaţii şi fracturi
Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu tratează zilnic zeci de pacienţi cu luxaţii sau chiar fracturi, cauzate de gheaţa şi zăpada de pe străzi. Medicul Ramona Oprea a declarat că zăpada şi gheaţa au cauzat multe probleme celor care au ieşit din locuinţe.
„Din fericire, în ultimele zile nu am avut cazuri de degerături. Am avut zeci de persoane care au venit cu mâini şi picioare luxate sau chiar fracturate. De asemenea, am avut mulţi pacienţi cu viroze respiratorii şi chiar pneumonii.
Cei care au avut nevoie de internare au rămas în spital. Iarna aceasta am avut şi câteva cazuri de pacienţi cu degerături, unii dintre ei îngheţând chiar la serviciu. Aveau o slujbă de aşa natură încât munceau afară, în ger. Trebuie să avem mare grijă în perioada aceasta, când temperaturile sunt foarte scăzute“, a spus medicul Ramona Oprea, de la UPU Târgu Jiu.
Mihaela FLOROIU

Pompierii doboară ţurţurii
Un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Jiu a intervenit sâmbătă, în municipiul Târgu Jiu, pe strada Victoriei, pentru a doborî ţurţurii formaţi la acoperişul unui bloc de locuinţe, care puneau în pericol trecătorii. Intervenţia a durat aproximativ 30 de minute. De la începutul anului, angajaţii ISU Gorj au fost solicitaţi la trei astfel de intervenţii.
Mihaela Floroiu

Muncă în folosul comunităţii la târgul de haine vechi
Cetăţenii care vor fi obligaţi de către instanţele de judecată să presteze în folosul comunităţii au posibilitatea să îşi efectueze orele de muncă la Complexul Sportiv şi la Târgul de haine vechi. Până anul trecut, munca în folosul comunităţii se putea efectua numai la SC Edilitara Public SA.
Eugen MĂRUŢĂ

Exit mobile version