Acasă Local Dolj Stiri diverse

Stiri diverse

Gorj:

Abonatii din Runcu folosesc telefonul pe post de mobila

Una dintre problemele cetatenilor din Runcu este lipsa unei centrale telefonice performante. In prezent, in comuna sint aproximativ 300 de abonati. Vechea centrala functioneaza de peste 30 de ani. Primarul Nicolae Caramete spune ca sint citeva mii de cereri depuse de catre cetateni: „Inca nu s-a introdus cablul telefonic. Se intimpla destul de des ca abonatii sa ramina fara telefon. Ar mai trebui 30 de kilometri de retea telefonica pentru a acoperi intreaga comuna“.

•Adrian MOSNEANU

Dolj:

Prea multi repetenti

Doljul are din ce in ce mai multi repetenti. Aristide Gheorghiu, director in cadrul Inspectoratului Scolar Dolj, spune ca, in ultimii patru ani, numarul elevilor care repeta clasa a crescut cu peste 20 de procente: „Principala cauza a acestei situatii este saracia in care se zbat tot mai multe familii. Multi parinti nu au posibilitatea sa le asigure copiilor nici macar minimum de hrana zilnica pentru ca ei sa invete cit de cit. Nu trebuie ignorata insa nici exigenta crescuta a profesorilor fata de elevi. Nu mai este obligatoriu sa promovezi clasa doar pentru ca asa vrea partidul, ca inainte de 1989“.

Cei mai multi repetenti se inregistreaza la ciclul primar. Nici la gimnaziu situatia nu este mai buna, avind in vedere ca 1.072 de elevi au ramas repetenti. In aceeasi situatie se mai afla 228 de liceeni la invatamintul de zi, 51 la invatamintul seral si 67 de elevi ai scolilor profesionale.

• Romeo LUPU

OLT:

Telefonul salvarii – pus sub urmarire

Deoarece numarul apelurilor false la telefonul Salvarii – 961 – a depasit cu mult pragul bunului-simt, dupa cum afirma dr. Adrian Popa, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Olt, s-a luat decizia ca acest telefon sa fie pus sub urmarire. In zilele urmatoare, ROMTELECOM va lua toate masurile ca planul sa devina operational. Directorul SJA Olt a declarat ca farsele la telefonul 961 au pus de multe ori degeaba pe drumuri echipajele medicale de pe ambulanta. Numarul de kilometri care se inregistra in medie pe luna (145.000) a crescut la aproximativ 190.000. „Din aceasta cauza am hotarit ca trebuie sa luam masuri cit mai drastice in acest sens. Casa Judeteana de Asigurari Olt nu suporta din cheltuielile de transport decit costul a maximum 145.000 km, restul raminind neplatit, ceea ce inseamna pierderi pentru Serviciul de Ambulanta Olt“, a declarat dr. Popa.

• Mugurel MANEA

MEHEDINTI:

Sperante fierbinti in jurul caloriferelor reci

Veni iarna, chiar daca soarele cu dinti mai pacaleste, din cind in cind, fila calendarului. Frigul de peste noapte ii obliga si pe severineni, ca, de altfel, pe toti romanii de la bloc, sa priveasca mai des spre calorifere. Se nasc sperante fierbinti in jurul caloriferelor reci. Deoarece corpurile de incalzit ramin in starea in care au fost cumparate de la magazin. Se tot anunta probe, dar prin unele nu suiera nici vintul. Totusi, minune, in anumite zone ale orasului intilnesti si drobetani fericiti. Au caldura! Cita vreme, nu stiu nici ei. In Mehedinti, pentru ca „furnizarea energiei termice pentru populatie sa se asigure la nivel corespunzator“, la Sucursala ROMAG TERMO „s-a prevazut realizarea unei productii de 1.235.715 Gcal energie termica si 654.000.000 kWh energie electrica. De combustibilii solizi nici nu mai vorbim. Cererea va fi asigurata. Ba, mai mult, ramin „chiar rezerve de material lemnos nevalorificate“. Cei de la termocentrala si-au facut cunoscuta disponibilitatea de a livra energie termica „pina la cantitatile maxime solicitate“. Dar distribuitorul RA LOTUS tace. Si nici nu are rost sa ceri explicatii. Caloriferul rece te lamureste. Pe linga vremi, meteorologii anunta in noiembrie vreme rea. Dar cum sa ne mai incredem noi in… promisiunile unor meteorologi?

• Ion LECA

Exit mobile version