Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Fara examen la clasa I

Pentru a preveni eventualele nereguli care ar putea crea discriminari in ceea ce priveste primirea elevilor in clasa I, seful Inspectoratul Scolar Gorj a interzis organizarea oricarui tip de test. Directorii de scoli care vor permite sustinerea oricarui tip de examen pentru clasa I vor fi sanctionati. Copiii pot fi inscrisi in clasa I fara a avea obligatia sa sustina teste, fiind admisi fara examinare. Nicolae Mergea, seful Inspectoratului Scolar Gorj, a precizat ca o eventuala departajare a elevilor se poate face numai in functie de criteriul distantei dintre domiciliu si scoala si in nici un caz de cel al performantei.

(E.M.)

Capacitatea a facut si de aceasta data „victime“

Aproximativ 165 de elevi din judetul Olt, care au participat la cea de-a doua sesiune a examenului de capacitate, au dat gres si de aceasta data. Cifra reprezinta inca o surpriza neplacuta pentru autoritatile scolare din judet, dupa absenta a 72 de elevi inscrisi initial la examen, cind, din 1.014 elevi, s-au prezentat la probe doar 942. Proba care a facut cele mai multe „victime“ a fost, ca si in prima sesiune, la Limba si literatura romana, unde 117 elevi n-au reusit sa ia note peste cinci. La Matematica au picat 32 de elevi, iar la Geografie s-au „ratacit“ prin padurile tarii 16 elevi. Proba de Istorie se pare ca a fost ceva mai usoara decit in luna iulie, toti elevii reusind sa ia note de trecere. Rezultatele finale se vor afisa astazi. Elevii care nu vor reusi sa promoveze examenul de capacitate nici de aceasta data se vor putea inscrie pe unul din cele 596 de locuri ramase libere la scolile de ucenici sau vor putea opta pentru locurile ramase libere la liceu sau la scolile profesionale.

(M.M.)

Adevaratele cifre ale inundatiilor de la Draganesti – Olt

Valoarea totala a pagubelor provocate in urma cu doua saptamini de inundatii in localitatea Draganesti – Olt a fost facuta publica ieri. Cele 12 miliarde de lei, estimate initial, au scazut la doar 1,76 miliarde de lei. Partea semnificativa a pagubelor s-a inregistrat, cum era de asteptat, tot la capitolul locuinte, unde au fost afectate 64 de imobile si nicidecum 112, cum se stabilise initial. Dintre acestea, noua locuinte au fost complet distruse. Valoarea pierderilor in acest domeniu este de 906 milioane de lei, la care se adauga alte 97 de milioane de lei reprezentind contravaloarea celor 56 de anexe gospodaresti afectate si ele de dezastru. Drumurile si soselele lovite de calamitatea din 14 august va trebui reparate cu cel putin 230 de milioane de lei. Valoarea daunelor materiale distruse cu acelasi prilej se ridica la 431 de milioane de lei. In prezent, a fost inceputa „opera“ de reconstructie a zonei calamitate.

(M.M.)

„Cheta“ la Consiliul Judetean Olt

In cadrul unei ceremonii oficiale de premiere a membrilor Ansamblului folcloric „Plaiurile Oltului“ din Slatina, cistigatori ai Marelui Premiu al Festivalului „Dor de la mare“, desfasurat in luna iulie la Mamaia, organizatorul, respectiv Consiliul Judetean Olt, a fost pus ieri intr-o mare incurcatura. Consilierii judeteni aprobasera initial doar acordarea a cite doua milioane de lei pentru fiecare dintre cei 27 de membri ai ansamblului, iar la sfirsit s-a constatat ca facuse cineva o greseala: ii „uitase“ pe cei sase copii „de trupa“, participanti si ei la festivalul cu pricina. Pentru a remedia situatia s-a apelat la o solutie inedita. Ion Toma, presedintele Comisiei de Buget Finante din cadrul Consiliului Judetean Olt, a fost cel care a avut initiativa si a cerut ca toti cei sase copii sa primeasca si ei cite un milion de lei. „Banii ii dau eu, din buzunarul meu“, a spus Ion Toma, care este si patronul unei mari firme din judet (SC SCADT SA Slatina). Pentru ca nu avea suficienti bani la el, presedintele consiliului judetean, Marin Ionica, si prefectul judetului, Marin Diaconescu, au „cotizat“ si ei cu „maruntisul“ pe care il aveau prin buzunare, astfel ca trei dintre copii au primit banii pe loc. Restul copiilor vor primi banii in zilele urmatoare si aceasta doar pentru ca ei au lipsit de la festivitate.

(M.M.)

Exit mobile version