Acasă Razboi Ucraina (VIDEO) S-au încheiat negocierile Rusia-Ucraina fără prea mari progrese. Niciun acord de...

(VIDEO) S-au încheiat negocierile Rusia-Ucraina fără prea mari progrese. Niciun acord de încetare a focului

Întâlnirea dintre miniștrii de Externe Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba s-a încheiat cu progese nesemnificative, scrie The Guardian, care preia Reuters.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că negocierile cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitry Kuleba, s-au concentrat doar pe deschiderea coridoarelor umanitare, asta pentru că Rusia așteaptă un răspuns la propunerile deja avansate.

”Suntem deschiși negocierilor pentru a pune capăt conflictului. Primul lucru pe care l-am spus încă de la începutul întâlnirii este că nu dorim să înlocuim negocierile acestea cu cele care se poartă pe teritoriul Belarusului.

Întâlnirea de astăzi confirmă intenția Rusiei de a se ajunge la o soluție.

„Am vorbit în mare parte despre măsuri umanitare“

Am vorbit în mare parte despre măsuri umanitare și despre măsurile luate de armata rusă pentru a ușura soarta cetățenilor, care au fost prinși în acest conflict.

Oficialii noștri au venit cu mai multe informații și am confirmat intenția Rusiei de a stabili coridoare umanitare. Orele, rutele sunt stabilite de trupele din teritoriu.

La ultimele negocieri din Belarus, Rusia a propus documente concrete pentru a se ajunge la un acord. Partea ucraineană a spus că vor fi analizate și așteptăm un răspuns”, a spus Serghei Lavrov.

Lavrov a spus că „operațiunea militară specială” va continua

Răspunzând la o întrebare a BBC cu privire la posibilitatea unei încetări a focului, Lavrov a spus că „operațiunea militară specială” va continua.

El a precizat că, furnizând ajutor defensiv Ucrainei, Occidentul „se comportă periculos”.

“Cei care furnizează arme Ucrainei trebuie să realizeze că vor fi trași la răspundere pentru faptele lor”, a mai spus el.

“Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”

“Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov, precizând că și atrocitățile despre care vorbește presa sunt fake news. 

“Putin nu refuză o întâlnire cu Zelenski, dar înainte de asta trebuie făcute pregăritiri“

“Putin nu refuză o întâlnire cu Zelenski, dar înainte de asta trebuie făcute pregăritiri. Au fost deja făcute trei propuneri trimise către partea ucraineană, au promis să vină cu un răspuns și așteptam un nou răspuns”, a mai spus Lavrov.

Întrebat ce spune despre informațiile conform cărora au fost folosite arme chimice, Lavroc a spus: “Suntem foarte alarmați de informațiile care au ieșit la iveală despre Pentagon care a creat laboratoare de arme biologice în Ucraina, încălcând convenţia privind interzicerea armelor biologice. Le-am cerut oficial să explice și așteptăm răspunsul lor. Nu sunt experimente pașnice, ci menite să creeze arme biologice”. 

“Noi suntem oameni politicoși. Ceea ce face guvernul SUA, că cer Turciei, Chinei să le urmeze sancțiunile. Acest lucru arată o lipsă mare de respect. Nu mi-aș fi putut imagina că există o asemenea lipsă de respect, dar în SUA… ei aduc în față rusofobia”, a punctat oficialul rus.  

Kuleba: Nu s-au făcut progrese în privința încetării focului

Dmitro Kuleba a declarat într-o conferință după întâlnire că nu s-au făcut progrese în privința încetării focului, iar Serghei Lavrov nu și-a asumat angajamente în privinţa unui coridor umanitar în Mariupol, unde situația este foarte dificlă.  El a mai afirmat că discuția nu a fost ușoară, dar este gata să aibă o nouă întâlnire în același format.

Kuleba a mai spus că țara sa nu poate opri războiul dacă țara care a început agresiunea „nu are nicio dorință să facă acest lucru”.

Lavrov nu recunoaște bombardarea civililor la maternitatea din Mariupol

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a negat la conferința de presă de după discuții bombardarea civililor la maternitatea din Mariupol. El a susținut, în aceeași linie cu declarațiile anterioare ale oficialilor ruși, că maternitatea fusese transformată într-o bază militară, de unde se trăgea împotriva soldaților ruși.

De asemenea, Lavrov a continuat să acuze Ucraina că deține arme biologice și chimice pe care vrea să le folosească și că țara este manipulată și acționează la comanda Occidentului.

Exit mobile version