Acasă Politica National Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024

Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024

Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024

Deputații și senatorii au aprobat, miercuri, Legea bugetului de stat pe anul 2024. Decizia a fost luată cu voturi 299 „pentru” și 82 „împotrivă” și abțineri. Parlamentarii AUR s-au retras din sală în timpul dezbaterilor.

De asemenea, a fost adoptată și Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024, cu 294 de voturi „pentru” și 84 „împotrivă”, potrivit observatornews.ro.

Salariile funcționarilor publici cresc cu 5%

Bazat pe o creștere economică de 3,4%, bugetul pe anul viitor prevede majorările de pensii pentru luna ianuarie cu 13,8% și în septembrie, după recalculare. Sunt prevăzuți bani pentru alocații și ajutoare sociale. Salariile funcționarilor publici cresc cu 5%, însă nu și la demnitari.

Bani mai mulți sunt și la Transporturi, un plus de 6,5 miliarde de lei pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor. Bugete mai mari sunt și la Sănătate, inclusiv CNAS, Mediu și Dezvoltare.

Guvernul și-a propus un deficit mai mic anul viitor, de 5% din PIB, adică o gaură de 86,6 miliarde de lei. Marcel Ciolacu a spus că nu vor exista creșteri de taxe în 2024. Premierul mizează pe o colectare mai bună a taxelor si impozitelor.

Citeşte şi: România, locul 1 în UE la decese din cauze prevenibile și tratabile

Exit mobile version