Acasă Politica International Președintele Zelenski, vizită surpriză în Finlanda

Președintele Zelenski, vizită surpriză în Finlanda

Președintele Zelenski, vizită surpriză în Finlanda
Președintele Zelenski, vizită surpriză în Finlanda

Președintele Zelenski, vizită surpriză în Finlanda. Președintele ucrainean a sosit în capitala Finlandei pentru o vizită surpriză și pentru discuții cu prim-miniștrii țărilor nordice, relatează BBC și Euronews.

Vizita este găzduită de președintele finlandez Sauli Niinistö, care preia conducerea în probleme de politică externă. Discuțiile vor include „lupta de apărare a Ucrainei”. De asemenea, se vor axa şi pe sprijinul finlandez pentru Ucraina și relațiile bilaterale, potrivit unui comunicat al biroului președintelui.

Zelenski va participa la un dejun de lucru cu premierul demisionar Sanna Marin, cu ministrul de externe Pekka Haavisto. Se va întâlni şi cu viitorul prim-ministru, Petteri Orpo. Acesta poartă în prezent discuții pentru formarea unui nou guvern după alegerile din aprilie.

Niinistö și Zelenski vor susține o conferință de presă comună la ora 12:00 CET (13:00, ora Helsinki).

Președintele Niinistö va găzdui un summit nordico-ucrainean

După-amiază, președintele Niinistö va găzdui un summit nordico-ucrainean. Vor participa Zelenski, precum și premierul suedez Ulf Kristersson, premierul norvegian Jonas Gahr Støre, premierul danez Mette Frederiksen și prim-ministrul islandez Katrín Jakobsdóttir.

În cadrul summitului de după-amiază se va discuta „situația războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, sprijinul continuu al țărilor nordice pentru Ucraina, evoluțiile în relația Ucrainei cu UE și NATO și inițiativa Ucrainei pentru o pace dreaptă”, potrivit biroului lui Niinistö.

Fiecare dintre prim-miniștrii nordici va avea șansa de a avea și o întâlnire bilaterală cu Zelenski.

CiTeşte şi: A început înscrierea în programul „Casa Verde”- fotovoltaice

Exit mobile version