Acasă Local Dolj Trei ani de arest pentru un executor judecătoresc

Trei ani de arest pentru un executor judecătoresc

Inculpatul a fost încarcerat în decembrie 2019, iar de atunci a rămas după gratii

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus menținerea arestului preventiv față de un executor judecătoresc din Craiova, încarcerat în decembrie 2019. În martie, anul acesta, bărbatul a fost condamnat la 9 ani şi 8 luni de închisoare pentru delapidare şi înşelăciune. Sentinţa a fost atacată cu apel de inculpat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul adus unui număr de 42 de persoane fizice și juridice este de aproape 2 milioane de euro.

Procurorii Parchetului de la lângă Curtea de Apel Craiova anunţau, în februarie 2020, trimiterea în judecată a unui executor judecătoresc din Craiova. Bărbatul a fost acuzat de comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu sau înşelăciune.
Potrivit anchetatorilor, pe de o parte, inculpatul și-ar fi însușit diverse sume de bani din conturile debitorilor.

„În calitate de executor judecătoresc (…), şi-a însuşit din conturile de consemnare ale Biroului Executor Judecătoresc D.M., pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou şi în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive, organizate de inculpat în cadrul acestor dosare, fără a le distribui creditorilor“, au explicat anchetatorii.

Prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

Procurorii craioveni au mai susţinut că, pe de altă parte, inculpatul a promis mai multor persoane unul şi acelaşi imobil. Ar fi încasat însă banii de la toate persoanele.

„A încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, prin care promitea să le vândă, cel mai târziu până în anul 2018, imobile situate în Craiova. Asupra imobilelor el însuşi urma să dobândească dreptul de proprietate cel mai târziu în anul 2031, în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiate de el cu adevăratul proprietar. Unul şi acelaşi imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată şi preţul imobilului (total sau parţial) de la fiecare dintre aceste persoane, fără a efectua vreun demers care să arate intenţia lui reală de a dobândi de la adevăratul proprietar, în viitorul apropiat, proprietatea asupra bunurilor respective, pentru a le putea revinde mai departe promitenţilor cumpărători“, au mai susţinut anchetatorii.

Anchetatorii au mai precizat că prejudiciul total este de 9.170.445 lei. Ar fi fost prejudiciate 42 de persoane fizice şi juridice.

Aproape 10 ani de puşcărie pentru executorul judecătoresc

Inculpatul a fost arestat în lipsă la sfârşitul lunii martie 2019, la cererea procurorilor craioveni. În decembrie, acelaşi an, bărbatul a fost încarcerat.

Inculpatul a fost deferit justiţiei la începutul lunii februarie 2020. Printre infracţiunile reţinute de anchetatori se numără abuzul în serviciu, delapidarea, înşelăciunea, falsul în declaraţii şi abuzul de încredere.

Pe 18 martie 2022, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Inculpatul a fost condamnat pentru comiterea a 11 infracţiuni. Pedepsele au fost contopite cu o alta, de 3 ani şi 2 luni de închisoare. A fost primită de inculpat în aprilie 2021, într-un dosar de falsificare de monedă. În final, instanţa a dispus ca inculpatul să execute 9 ani, 8 luni şi 20 de zile de închisoare.

Instanţa a mai dispus ca inculpatul să achite părţilor civile din dosar suma totală de peste 4,5 milioane de lei. De asemenea, inculpatul a fost obligat la plata echivalentului în lei a sumei totale de 930.000 de euro.

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Săptămâna trecută, judecătorii au dispus menţinerea arestului preventiv faţă de inculpat. Următorul termen de judecată al apelului a fost stabilit pentru data de 16 decembrie.

Exit mobile version