Acasă Eveniment Aproape 10 ani de puşcărie pentru un executor judecătoresc

Aproape 10 ani de puşcărie pentru un executor judecătoresc

Inculpatul a fost arestat preventiv în decembrie 2019.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat, vineri, la aproape 10 ani de închisoare, un executor judecătoresc acuzat de comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare și înşelăciune. Pedepasa cuprinde o alta mai veche, de 3 ani şi 2 luni de închisoare, primită de acelaşi inculpat într-un dosar de falsificare de monedă. Inculpatul a fost obligat să achite părţilor civile din dosar sumele totale de peste 930.000 euro şi 4,5 milioane de lei. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova anunţa, în februarie 2020, trimiterea în judecată a executorului Mihai Drăgoi. Acesta a fost acuzat de comiterea a unui număr de 11 infracţiuni.
Anchetatorii susţin că infracţiunile ar fi fost comise de inculpat în perioada 2015-2018.

În primul rând, executorul a fost acuzat că „a întocmit în cadrul unor dosare de executare, lăsate în nelucrare mai mulţi ani, acte nelegale de executare“. De asemenea, inculpatul ar fi băgat în buzunar diverse sume de bani din conturile debitorilor.

„În calitate de executor judecătoresc (…), şi-a însuşit din conturile de consemnare ale Biroului Executor Judecătoresc D.M., pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou şi în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive, organizate de inculpat în cadrul acestor dosare, fără a le distribui creditorilor“, au explicat anchetatorii.

Imobile promise mai multor persoane

Procurorii craioveni mai susţin că acelaşi executor a promis mai multor persoane unul şi acelaşi imobil. A încasat însă banii de la toate persoanele.

„A încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, prin care promitea să le vândă, cel mai târziu până în anul 2018, imobile situate în Craiova. Asupra imobilelor el însuşi urma să dobândească dreptul de proprietate cel mai târziu în anul 2031, în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiate de el cu adevăratul proprietar.

Unul şi acelaşi imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată şi preţul imobilului (total sau parţial) de la fiecare dintre aceste persoane, fără a efectua vreun demers care să arate intenţia lui reală de a dobândi de la adevăratul proprietar, în viitorul apropiat, proprietatea asupra bunurilor respective, pentru a le putea revinde mai departe promitenţilor cumpărători“, au mai susţinut anchetatorii.

Prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

Procurorii craioveni au mai reţinut că inculpatul a primit sume de bani cu ocazia înstrăinării unor autoturisme.

„În calitate de persoană fizică, dar folosindu-se de calitatea sa de executor judecătoresc, a determinat unele persoane să-i remită sume importante de bani, cu titlu de preţ/avans pentru bunuri mobile (autoturisme), fără ca, în realitate, să aibă intenţia de a le transfera dreptul de proprietate asupra acestora“, au mai precizat anchetatorii.

De asemenea, inculpatul ar fi achiziţionat două autoturisme în leasing, însă nu a mai achitat ratele. „Prejudiciul total creat de inculpatul D.M. prin activitatea sa infracţională este de 9.170.445 lei (1.918.639 euro). Au fost prejudiciate un număr de 42 de persoane fizice/juridice“, au susţinut procurorii craioveni.

Aproape 10 ani de puşcărie pentru un executor judecătoresc

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 4 februarie 2020. Vineri, pe 18 martie, instanţa s-a pronunţat. Inculpatul a fost condamnat pentru comiterea a 11 infracţiuni. Este vorba de delapidare, înşelăciune, abuz în serviciu sau abuz de încredere. Pedepsele au fost contopite cu o alta, de 3 ani şi 2 luni de închisoare. A fost primită de inculpat în aprilie 2021, într-un dosar de falsificare de monedă. În final, instanţa a dispus ca inculpatul să execute 9 ani, 8 luni şi 20 de zile de închisoare.

Din pedeapsă se scade perioada petrecută de inculpat în arest(11 decembrie 2019 – 18 martie 2022). Judecătorii au mai dispus ca bărbatul să rămână în continuare în arest.

Instanţa a mai dispus ca inculpatul să achite părţilor civile din dosar suma totală de peste 4,5 milioane de lei. De asemenea, inculpatul a fost obligat la plata echivalentului în lei a sumei totale de 930.000 de euro.

Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Exit mobile version