Acasă Sport Flacăra Olimpică, aprinsă în Olympia (Grecia) cu 101 zile înainte de startul...

Flacăra Olimpică, aprinsă în Olympia (Grecia) cu 101 zile înainte de startul JO

Flacăra olimpică a fost aprinsă, marţi, la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101 zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris (26 iulie – 11 august).

Ceremonia a debutat cu imnul olimpic, interpretat de mezzosoprana Joyce DiDonato, urmat de cele ale Franţei şi Greciei, iar primul care a luat cuvântul a fost Aristidis Panagiotopoulos, primarul din Olympia, care a ţinut să le ureze oaspeţilor „bun venit în acest sit sacru pentru aprinderea flăcării, unde a apărut un mesaj universal, un mesaj de pace şi reconciliere a popoarelor”, notează Hotnews.

Mihai Covaliu şi Maricica Puică, reprezentanţii României

Preşedintele Comitetului francez de organizare, Tony Estanguet, a spus la rândul său: „La 100 de ani după ultima ediţie a Jocurilor de vară în ţara noastră, poporul francez va avea onoarea să găzduiască această a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Franţa este pregătită. Suntem pregătiţi să scriem o nouă pagină, suntem mândri că Jocurile sunt nu doar spectaculoase, ci şi mai responsabile”.

În faţa Templului Herei, s-a ridicat un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne. De acum şi până la 11 august, flacăra păcii şi prieteniei va domina întreaga lume.

Mişcarea Olimpică din România a fost reprezentată la Ceremonie de preşedintele Mihai Covaliu şi campioana olimpică, Maricica Puică.

Grecul Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj în urmă cu trei ani la Tokyo, este primul purtător al torţei pentru Jocurile Olimpice.

Traseul Flacării Olimpice:

Pe stadionul din Olympia, unde se desfăşurau Jocurile în antichitate, flacăra olimpică începe o lungă ştafetă care o va duce la Paris, unde va lumina Jocurile Olimpice din 26 iulie până în 11 august.

Flacăra va parcurge 11 zile în Grecia şi şapte zile pe anumite insule greceşti. Ultimul purtător al torţei pe pământ elen va fi Ioannis Fountoulis (35 de ani). El este medaliat cu argint la polo pe apă la Jocurile Olimpice din 2021.

Flacăra va pleca, apoi, spre Franţa, la bordul navei Bélem, o navă cu trei catarge care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea va ajunge la Marsilia, oraşul care va găzdui probele de sailing din cadrul Jocurilor. De acolo va pleca ștafeta franceză a torţei olimpice.

Prima sportivă franceză care va purta flacăra va fi Laure Manaudou, multpliă campoană la nataţie.

Conform armistiţiului olimpic, pe perioada Jocurilor Olimpice, armele trebuie să „tacă“.

Citeşte şi: Lupte / Mihalcea şi Boicea, pe cea mai înaltă treaptă la Cupa României U20

Exit mobile version