Acasă Sport Stiri diverse

Stiri diverse

Loviturile aeriene au atins scopurile primei faze a campaniei

Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat, in mesajul sau saptaminal radiodifuzat, ca loviturile aeriene americane si britanice au atins scopurile primei faze a campaniei. Bush a dat din nou asigurari ca guvernul american intreprinde actiuni pentru a proteja populatia americana de noi atacuri teroriste pe teritoriul SUA. Pentagonul a confirmat ca aviatia americana efectueaza bombardamente asupra unor tinte din Afganistan.

Afganistanul nu va fi infrint prin forta

Afganistanul nu va fi infrint prin forta, a afirmat un responsabil din cadrul Ministerului taliban al Afacerilor Externe, Abdel Ghafour Afghani. „Noi sintem impotriva politicii de forta. Noi spunem ca forta consta in dreptate. Daca cineva crede ca natiunea afgana poate fi infrinta prin forta, atunci trebuie sa invete mai multa istorie a Afganistanului“, a declarat Afghani. El a denuntat atacurile americano-britanice care, in opinia sa, nu „se bazeaza pe legislatia internationala, ci pe banuieli”. „Nu exista nici o norma de drept international care autorizeaza Statele Unite sa atace Afganistanul in baza banuielilor impotriva lui Osama bin Laden”.

Foc asupra avioanelor care survoleaza capitala Kabul

Apararea antiaeriana talibana a deschis focul asupra avioanelor care survoleaza capitala Kabul. Pentagonul a confirmat ca aviatia americana efectueaza bombardamente asupra unor tinte din Afganistan, transmite CNN. Bombardamentele de ieri au lovit obiective din capitala afgana, provocind moartea unei persoane. Orasul Kandahar, fief al talibanilor, a fost, de asemenea, lovit in cursul bombardamentelor de ieri. In acest oras a fost atacat un cartier general al talibanilor.

Omar promite Statelor Unite o infringere mai usturatoare decit cea a URSS

Liderul talibanilor, mollahul Mohammad Omar, a promis Statelor Unite, intr-un interviu dat publicitatii ieri de cotidianul saudit Al Watan, o lectie mai severa decit cea data sovieticilor. „Este adevarat ca noi nu am inceput adevarata batalie impotriva Statelor Unite din cauza superioritatii lor tehnologice”, a declarat liderul talibanilor, aflati la putere la Kabul, intr-un interviu acordat prin telefon. „Insa, cu vointa lui Dumnezeu, nu o sa-i primim cu flori”, a adaugat el. „Ei vor primi o lectie care va fi mult mai severa decit cea data rusilor”, care s-au retras din Afganistan, in 1989, in urma atacurilor rezistentei afgane, a afirmat mollahul Omar. El a reiterat refuzul talibanilor de a-l preda Statelor Unite pe islamistul Osama bin Laden, principalul suspect in atentatelele din 11 septembrie. Pe de alta parte, seful talibanilor a dezmintit ca membrii familiei sale au fost ucisi in raidurile americane din Afganistan, insa a admis ca locuinta sa a fost avariata.

Antrax: cinci noi cazuri de contaminare in Florida

Cinci noi cazuri de contaminare cu antrax au fost detectate in rindul angajatilor societatii American Media Inc. (AMI), din Florida, au anuntat simbata surse din cadrul politiei. Testele de depistare ale antraxului efectuate la aceste persoane au fost pozitive, insa nu s-a putut stabili daca ele sint legate de precedentele contaminari aparute din 5 octombrie. Urme ale bacteriei au fost gasite in analizele de singe ale acestor persoane, ceea ce inseamna ca ele au fost in contact cu bacteria, insa nu recent, potrivit sursei citate, care a precizat ca ancheta este in curs de desfasurare. Trei cazuri fusesera deja descoperite in rindul angajatilor acestei societati de la Boca Raton. Un fotograf de 63 de ani, Robert Stevens, a murit la 5 octombrie de antrax, in timp ce alte doua persoane au fost contaminate. AMI si-a inchis sediul, dupa moartea lui Stevens, iar sute de persoane au fost supuse analizelor medicale.

Mollahul Omar a refuzat sa il predea pe bin Laden

Mollahul Omar a refuzat din nou, simbata seara, sa il predea pe bin Laden, si a repetat ca il considera nevinovat. „Noi nu avem nici un tratat de extradare cu Statele Unite care sa ne permita sa predam persoane suspectate”, a declarat mollahul Omar. El le-a mai cerut musulmanilor din lumea intreaga sa sustina islamul si sa protesteze activ fata de politica americana. „Credinta voastra permite o asemnea barbarie a Statelor Unite impotriva musulmanilor? Credinta voastra va permite sa stati in liniste si sa ii sustineti pe americani?. Toata lumea stie ca sovieticii si britanicii au fost infrinti in Afganistan, iar aceasta va fi si soarta americanilor. Am acordat adapost unui musulman nevinovat care nu are autorizatia sa treaca nici macar o ora printr-un alt stat, cu exceptia Afganistalului“, precizeaza comunicatul mollahului, referindu-se la faptul ca Osama bin Laden traieste in aceasta tara. „Pacatul nostru este ca am respectat legea islamica in acest stat”.

Exit mobile version