Acasă Sanatate Diete si fitness Vara vine cu probleme pentru diabetici. Ce recomandă medicul

Vara vine cu probleme pentru diabetici. Ce recomandă medicul

Foto: freepik.com

Persoanele cu diabet zaharat sunt foarte sensibile la căldură însă, din păcate, cele mai multe dintre ele neglijează acest aspect și pot fi expuse unor riscuri în timpul verii, atenţionează specialiştii. Ana-Adriana Cerdac, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, transmite într-un mesaj diseminat de MApN că temperaturile crescute și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat de persoanele care suferă de diabet zaharat. Astfel, pe timpul verii, diabeticii sunt predispuși la deshidratare și epuizare termică.

Căldura excesivă poate afecta nivelul glucozei din sânge

Căldura excesivă poate duce la fluctuații ale nivelului glucozei în sânge. De aceea, pacienților cu diabet li se recomandă să își verifice glicemia de mai multe ori pe zi în timpul verii.
Indiferent de starea de sănătate, hidratarea este extrem de importantă și, mai ales în zilele toride de vară, trebuie să ne asigurăm că bem suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Pentru persoanele care suferă de diabet zaharat însă, hidratarea este și mai importantă întrucât atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, urinarea este mai frecventă.

Pentru a preveni deshidratarea, pacienţii cu diabet trebuie să consume multă apă si alte băuturi neîndulcite. „Beţi întotdeauna apă înainte de a vi se face sete”, este sfatul medicului.
Fructele, supele și ceaiurile sunt si ele, de asemenea, de ajutor. Totodată, evitați sau limitați consumul de cafea și alcool.

Epuizarea termică, alt risc

Epuizarea termică apare după mult timp petrecut în soare, la temperaturi foarte mari și se manifestă prin următoarele simptome: amețeala, transpirație excesiva, senzație de leșin, dureri de cap, palpitații. Pentru a preveni apariția epuizării termice, trebuie sa evitați plimbările între orele 11.00-17.00.

Recomandări pentru pacientul diabetic pe perioada verii

▫️Testarea glicemiei mai des. Verificarea glicemiei înainte, în timpul și după efectuarea unei activităţi fizice;
▫️ Păstrarea medicamentelor, a alimentelor și a altor resurse cât mai departe de căldura soarelui;
▫️ Purtarea hainelor lejere, în culori deschise.
▫️ Consumul unei cantități suficiente de apă, chiar dacă nu vă este sete, ca să nu vă deshidratați. Evitarea alcoolului și a băuturilor cu cofeină;
▫️ Aplicarea cremei cu protecție solară și purtarea unei pălării (arsurile solare pot crește nivelul de zahăr din sânge);
▫️ Purtarea șosetelor de bumbac și verificarea zilnică a tălpilor, pentru a vedea daca exista răni la nivelul acestora;
▫️ Efectuarea pauzelor dese, în cazul unei călătorii pe distanțe mai mari (cu testarea glicemiei și aport de carbohidrați în caz de hipoglicemie);
▫️ Folosirea cu moderație a aparatelor de aer condiționat pentru a va răcori, când afară sunt temperaturi ridicate.

Exit mobile version