16.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicina Posibil tratament pentru formele ușoare de Covid

Posibil tratament pentru formele ușoare de Covid

Un consorțiu de cercetare finanțat de Uniunea Europeană a anunțat că are rezultate promițătoare privind tratamentul cu raloxifen, în cazul formelor ușoare de Covid-19, arată 360medical.ro. Folosind o platformă de supercalcul pentru a verifica impactul potențial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus, consorțiul a testat 400.000 de molecule, din care 40 sunt considerate active împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Dintre acestea, substanța raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promițătoare.

Ar putea stopa evoluția bolii

Utilizat de obicei în osteoporoză, clorhidratul de raloxifen ar putea fi eficace în blocarea replicării virusului în celule și, astfel, ar putea stopa evoluția bolii, în special în cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice, susține consorțiul Exscalate4CoV.

Cercetătorii au indicat faptul că avantajele includ tolerabilitatea foarte bună a pacienților la această substanță, siguranța ei și profilul ei toxicologic ferm consacrat. Înainte de a trece la efectuarea trialurilor clinice, următorul pas ar fi ca Agenția Europeană pentru Medicamente să evalueze noua potențială utilizare a substanței raloxifen. Odată aprobat, medicamentul ar putea fi pus rapid la dispoziție în cantități mari și la costuri mici, contribuind astfel la atenuarea efectelor noilor valuri de infecție.

Proces rapid de screening prin platforma de cercetare

Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, platforma Exscalate4CoV, una dintre cele mai performante din lume, este capabilă să efectueze în decurs de săptămâni un proces de screening care, prin tehnicile tradiționale, ar dura mulți ani. Într-o primă etapă, ea a identificat, până în prezent, 6 dintre cele 25 de modele diferite de proteine ale noului coronavirus care evoluează continuu, diverse mutații fiind primite săptămânal, care sunt traduse într-o formă digitală pentru a fi utilizate în etapa următoare.

A doua etapă constă în corelarea structurii digitale a proteinelor noului coronavirus cu moleculele disponibile în bibliotecă. În a treia etapă și ultima, moleculele identificate sunt supuse mai multor operațiuni suplimentare de screening biologic în laboratoare situate în Belgia și Germania, pentru a înțelege modul în care o moleculă identificată interacționează cu modelul de virus și pentru a evalua gradul în care îi poate opri activitatea.

În următoarea etapă, proiectul va multiplica testele menționate mai sus, luând în considerare încă 5 milioane de molecule, dintre cele 500 de miliarde de molecule aflate la dispoziție. Se estimează că vor fi identificate noi molecule potențial eficace, care vor face parte dintr-un tratament general eficace al bolii.

3 milioane de euro pentru platforma de cercetare

Activitatea consorțiului a fost posibilă printr-o finanțare de urgență a UE în valoare de 3 milioane EUR, ca parte a răspunsului coordonat al UE la pandemia cauzată de noul coronavirus.

„Platforma Exscalate4Cov are un rol inovator în descoperirea de medicamente în Europa și pe plan mondial. Primele rezultate demonstrează valoarea veritabilei cooperări paneuropene prin reunirea celor mai bune capacități pe care le oferă Europa în domeniul științelor biomedicale și al calculului de înaltă performanță. Vom continua să mobilizăm toate tehnologiile disponibile, inclusiv inteligența artificială, pentru a combate noul coronavirus,” a afirmat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

În ultimele zile atenția lumii medicale s-a îndreptat asupra dexametazonei, o altă moleculă folosită în practica de către medici, care potrivit studiului Recovery reduce semnificativ mortalitatea la pacienții cu forme grave de Covid-19 și care au nevoie de oxigen suplimentar sau ventilare mecanică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 / Hermannstadt și CFR Cluj, victorioase în...

FC Hermannstadt a învins cu scorul de...

ȘTIRI GdS

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere mutaţii, iar...

Rusia aprobă medicamentul antiviral Coronavir şi-l bagă în farmacii

Rusia a autorizat medicamentul antiviral Coronavir, produs de compania R-Pharm şi destinat tratării formelor uşoare şi moderate de COVID-19, a anunţat astăzi...

Comisia semnează al doilea contract pentru a asigura accesul...

Astăzi, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK și...

Cazuri Covid la şcolile din Dolj. DSP evită să...

7 elevi şi 5 profesori din Dolj au fost confirmaţi cu coronavirus de la începutul anului şcolar în Dolj. Datele au fost...

Medicamentul rusesc Coronavir, aprobat de autorități

Compania rusă R-Pharm a anunțat astăzi că a primit aprobarea pentru Coronavir. Acesta este medicamentul companiei destinat tratamentului pacienților cu Covid-19 care...

Un nou focar Covid în Craiova

UPDATE: DSP Dolj informează că 22 de cazuri noi au apărut la căminul de seniori după testarea periodică la 14 zile. Primele...