Acasă Magazin Vacante si calatorii Cum plănuiește UE redeschiderea turismului în această vară. Ce rol va avea...

Cum plănuiește UE redeschiderea turismului în această vară. Ce rol va avea Certificatul digital de vaccinare

Cum plănuiește UE redeschiderea turismului. Țările din sudul Europei vor să se redeschidă cât mai repede.
Cum plănuiește UE redeschiderea turismului. Țările din sudul Europei vor să se redeschidă cât mai repede.

Cum plănuiește UE redeschiderea turismului în această vară. Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește „certificatul verde digital”, un document care să ateste că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva Covid-19, informează digi24.ro. Președinta CE, Ursula von der Leyen, spunea săptămâna trecută că obiectivul acestor certificate este „asigurarea că oamenii se pot bucura de libertatea de mișcare fără a pune în pericol sănătatea publică”.

„«Certificatul Verde Digital» va fi realizat pentru a facilita libertatea de mișcare și pentru a ne asigura că, în ciuda restricțiilor care rămân în vigoare, ele vor fi folosite doar acolo unde este justificat și doar la un nivel corespunzător”, se arată în scrisoarea trimisă de Ursula von der Leyen statelor-membre, conform Politico.

Comisia a argumentat că folosirea acestor certificate rămâne la latitudinea statelor membre, însă chiar și în aceste condiții, complicațiile legate de părerile diferite printre statele membre, strategiile diferite de vaccinare și îngrijorările cu privire la riscuri de confidențialitate și dileme morale pun probleme inițiativei.

De asemenea, există o lipsă de claritate cu privire la ce reprezintă, de fapt, certificatul și care ar fi funcția lui. Comisia ar vrea ca acest certificat să nu includă doar dovada vaccinării anti-Covid, ci și rezultate la teste anterioare și informații cu privire la recuperarea după îmbolnăvire.

Cum plănuiește UE redeschiderea turismului. Țările din sudul Europei vor să se redeschidă cât mai repede

În acest moment, planul este important în mod special mai ales pentru Europa de Sud, acolo unde turismul reprezintă un sector fundamental al economiei – țări precum Spania, Malta, Cipru și Grecia depind serios de turism. „Asigurarea restabilirii cât mai rapide a libertății de mișcare este o prioritate fundamentală pentru noi toți”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis, primul lider european care a propus ideea.

Nici celelalte țări mediteraneene nu vor să mai aștepte pentru a își redeschide sectorul turistic – guvernul cipriot a anunțat că britanicii vaccinați sunt bineveniți în vacanță în țară fără nicio restricție începând din luna mai, iar Spania și Grecia anunță și ele că dezbat posibilitatea unui „coridor verde”.

Și alte țări vin în sprijinul ideii Certificatului Verde Digital – cancelarul austriac Sebastian Kurz a susținut ideea la o întâlnire online a liderilor europeni, iar Danemarca și Suedia au anunțat planuri pentru dezvoltarea unui certificat intern. Estonia a anunțat și ea că lucrează la un proiect pilot pentru certificate de vaccinare globală în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Citește mai multe pe digi24.ro.

Exit mobile version