Acasă Magazin Proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa a murit la 95 de ani

Proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa a murit la 95 de ani


Jeanne Augier, proprietara faimosului Hotel Negresco din Nisa, Franţa, fondat şi deţinut iniţial de românul Henri Negresco, a murit la vârsta de 95 de ani, în noaptea de luni spre marţi, relatează BBC.
De-a lungul timpului, între clienții impozantei clădiri de pe Riviera franceză s-au numărat cei 4 The Beatles și sultanul din Brunei.
Jeanne Augier a condus timp de 6 decenii afacerea moștenită de la tatăl său, în 1957.

Suferind de pierderi de memorie şi constrânsă să se deplaseze într-un scaun pe rotile, Jeanne Augier, care locuia într-un uriaş apartament situat în celebrul hotel de cinci stele, a fost plasată în tutelă în 2013, iar hotelul cu faţadă belle epoque a fost plasat sub administrare judiciară informează europe1.fr.
Clasificat ca monument istoric, Negresco este ultimul palat de familie rămas francez, reuşind să-şi păstreze independenţa faţă de lanţurile hoteliere internaţionale.

Inaugurat în 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, pe malul Mării Mediterane, hotelul a fost construit de Henri Negresco – fiul unui hangiu român stabilit la Nisa, în 1902 -, pe baza designului realizat de arhitectul parizian Edouard Niermans. Hotelul, distrus şi slăbit financiar după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost preluat în 1957 de Jeanne Augier şi soţul ei, Paul, decedat în 1995.
Cuplul i-a redat strălucirea de odinioară şi a făcut din acest hotel un veritabil muzeu de lux, în care pot fi admirate un candelabru Baccarat comandat de ţarul Nicolae al II-lea şi diverse opere de artă create de pictoriţa şi sculptoriţa Niki de Saint-Phalle şi de pictorul Raymond Moretti.
O colecţionară compulsivă, Jeanne Augier a strâns de-a lungul vieţii 6.000 de opere de artă, printre care şi un celebru portret al lui Ludovic al XIV-lea.
Hotelul, care şi-a revenit financiar după o perioadă de criză, este ultimul palat familial care a rămas 100% francez şi este inclus în patrimoniul naţional, fiind evaluat la 300 – 400 de milioane de euro, potrivit unor estimări din 2016, care nu luau în calcul mobilierul eclectic şi operele de artă.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version