Acasă Magazin Războiul arborilor sacri

Războiul arborilor sacri

Nepăsători, continuă să se înalţe spre cer, privind cu indiferenţă spre bieţii muritori. Dacă ar şti câte controverse şi dispute provoacă…

Într-o lume în care „cimentul“ tinde să devină rege absolut, există totuşi arbori care reuşesc să „îşi ia revanşa“. Arbori graţiaţi de buldozere şi motofierăstraie, care i-au forţat pe arhitecţi să îşi schimbe planurile şi pe zidari să îşi toarne pereţii în forme cu totul diferite. De multe ori, în ajutorul lor au venit religia şi superstiţiile. Alteori istoria şi ajutoarele ei de nădejde, „miturile“ şi legendele. Uneori este pur şi simplu vorba de simpatia oamenilor, de respectul uriaş datorat unor locuitori milenari ai Terrei. În multe cazuri este vorba despre pomi fructiferi, precum cei care cresc în New York, în cartierele evreilor ortodocşi, relatează repubblica.it. Pentru ei, tăierea unui pom fructifer aduce cu sine o grămadă de necazuri, indiferent că este vorba de boli grave în familie sau, pur şi simplu, de eşecul unei afaceri. În aceste condiţii, cel mai sfânt este să construieşti de jur împrejur. Cum a făcut, de exemplu, Joe Lieberman, care a cumpărat un teren în Brooklyn, unde să îşi construiască propriul magazin cu produse de panificaţie. Odată cu venirea verii, a observat că pe terenul său creşte un pom fructifer. „A trebuit să schimbăm tot proiectul“, a povestit Lieberman pentru New York Times. Într-o primă fază, bărbatul a mers la un rabin din partea locului, pentru a afla cum trebuie să procedeze. Interpretările legilor ebraice pot fi diferite, însă cei mai mulţi dintre rabini, care citează Talmudul (o compilaţie a opiniilor docte, care tratează toate aspectele vieţii umane prin perspectiva normativă a iudaismului) sau Deuteronomul (a cincea carte a Pentateuhului, care, potrivit  tradiţiei iudaice şi creştine, este a cincea carte a lui Moise şi a cincea carte din Vechiul Testament, şi din Tanakh sau Biblia ebraică), sau pur şi simplu un text mistic vechi de mii de ani, susţine că tăierea unui pom fructifer este periculoasă pentru că înseamnă dăunarea unui bun divin.

Alte bordeie… alte obiceie

De când s-a povestit că Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt (Ficus religiosa), şi a spus „dacă veneraţi această plantă, este ca şi cum m-aţi venera pe mine“, în Thailanda, credinţa religioasă impune modificarea oricărui proiect de stradă sau autostradă care ar putea afecta „smochinul sfânt“. În schimb, în mai puţin mistica Australie nu există nici un copac suficient de sacru încât să „ţină piept“ unui proiect de dezvoltare. Nu a rezistat nici măcar Guardian tree din Bulahdelah, un copac sacru de mii de ani printre aborigeni: în ciuda protestelor comunităţii Worimi, acesta a fost tăiat pentru a putea fi turnat asfaltul pentru Pacific Highway.
Chiar şi arborii „fără zeităţi“ au protectorii lor. Un fag britanic de 400 de ani din Wadham a fost salvat în urmă cu câţiva ani graţie unei gravuri în scoarţa lui, din 1943, care reprezintă nudul unei femei. Autorul operei este necunoscut, cu toate acestea a reuşit în mod indirect să convingă autorităţile să devieze construcţia unui tunel în care se investiseră 470 de milioane de euro. De asemenea, în Italia, între Voghera şi Casteggio, există un frasin care îşi datorează viaţa celebrului scritor Edmondo De Amicis. Dacă scriitorul nu ar fi povestit despre Cuore, mica „vedetă“ lombardă, cum se tolănea la umbra vechiului frasin, cu siguranţă nu ar fi existat mobilizarea localnicilor, în urma căreia „copacul lui Cuore“ a fost salvat de la tăiere acum un deceniu.
Chiar şi cunoscutul Le Corbusier, un celebru arhitect, urbanist şi scriitor elveţian, naturalizat cetățean francez, faimos pentru contribuțiile sale importante la curentele arhitecturale, s-a înclinat cu admiraţie în faţa unui platan. Astfel, în loc să solicite tăierea copacului, el a creat un proiect special pentru a-l include în cadrul natural al vilei Maison Ozenfant din Paris, după cum a povestit criticul italian de artă Cesare De Seta. În acelaşi timp, acesta regretă că în ultimii ani astfel de cazuri au devenit o „raritate“. De exemplu, în această categorie intră „Casa intorno agli alberi“ (casa din jurul arborilor): 99 de aşezări în  zona Tiburtina din Roma, aşezate în formă de „u“ şi care înconjoară un grup de pini.

Exit mobile version