Acasă Magazin Indiana Jones, în război cu arheologii

Indiana Jones, în război cu arheologii

Deşi a revenit doar de puţin timp pe marile ecrane, celebrul aventurier Indiana Jones a reuşit deja să stârnească un val de polemici în rândul arheologilor.

 

Recent revenit pe marile ecrane, odată cu lansarea peliculei „Indiana Jones şi regatul craniului de cristal“, cel mai cunoscut arheolog din lume a reuşit să îşi atragă criticile colegilor săi de breaslă. „Comportamentul său este profund neetic şi chiar ilegal, pentru că, din cauză că pleacă în căutarea gloriei şi a banilor, încalcă tratate internaţionale, foloseşte resturile umane drept arme şi distruge siturile arheologice, în încercarea de a scăpa de pericole“, a comentat furioasă profesoara Claire Smith, de la Newcastle University of Australia, preşedinta World Archaeological Congress. În ciuda faptului că pelicula lansată cu tam-tam cu ocazia Festivalului de film de la Cannes a reaprins interesul publicului pentru arheologie, filmul a reuşit să stârnească indignarea colegilor de breaslă ai lui „Indy“, care nu vor să mai fie prezentaţi drept nişte aventurieri fără scrupule, cu biciul şi pălărie la îndemână şi mereu puşi pe fapte mari.

 

Momente de teroare

 

„Arheologii sunt interesaţi să conserve şi să protejeze trecutul şi nu să profite de pe urma acestuia, cum deseori face Jones. El pare mai interesat de valoarea comercială a unui artefact şi nicidecum de informaţiile pe care acesta le poate oferi. Iar această impresie este întărită de desele referiri la trecutul său de hoţ de morminte“, crede specialista. Iar asta nu e tot. În opinia lui Smith, filmul lui Steven Spielberg este şi un fel de odă adusă imperialismului, pentru că lansează ipoteza că artefactele descoperite în orice colţ al planetei trebuie să fie neapărat protejate de occidentali. „Băştinaşii care se opun lui Indiana Jones în acest ultim film din serie sunt descendenţii poporului care a realizat artefactele căutate de Jones şi, în acelaşi timp, sunt şi custozii de drept ai acelui loc“, a explicat specialista. Smith a recunoscut şi meritele care îi revin arheologului „de celuloid“.

„Indiana Jones a reuşit, fără îndoială, să facă o ştiinţă plictisitoare şi pretenţioasă să pară interesantă. Deşi viaţa arheologilor nu înseamnă aventură şi adrenalină, aşa cum se vede în film, şi la noi există riscul de a trăi momente de teroare. Unuia dintre colegii mei i s-a pus pistolul la tâmplă, în timp ce hoţii care jefuiseră o bancă îi furau şi maşina. Viaţa altuia a fost ameninţată când cerceta graffiti-urile de pe pereţii celulelor unor deţinuţi politici argentinieni“, a mai povestit arheologul.

 

Harrison Ford şi Cate Blanchett sunt actori de mâna a doua

 

Nu doar arheologii i-au declarat război popularului „Indy“. Partidul Comunist Rus a apreciat filmul ca fiind „o grosolană propagandă antisovietică ce distorsionează ceea ce s-a întâmplat în trecut, iar asta poate avea consecinţe periculoase pentru adolescenţi“. În film, personajul interpretat de Harrison Ford trebuie să înfrunte un diabolic agent KGB, jucat de frumoasa Cate Blanchett. „Aceşti oameni (americanii – n.r.) nu au scrupule. Şi când te gândeşti că l-am învins pe Hitler împreună cu ei şi că am fost de partea lor când i-a lovit Bin Laden“, a comentat liderul comunist Viktor Perov.

„Harrison Ford şi Cate Blanchett sunt actori de mâna a doua, care servesc interesele CIA. Trebuie să le interzicem acestor oameni dreptul de a intra în Rusia“, crede, la rândul său, Andrei Gidos, membru al Partidului Comunist. „Indienii şi extratereştrii fac echipă cu Jones şi cu amicii lui dubioşi pentru a salva lumea de ameninţarea rusească. Ce poveste josnică, simplistă şi paranoică a la Churchil şi ar merita doar un zâmbet discret, dacă nu ar exista pericolul de a ajunge la adolescenţi, care nu ştiu nimic despre anii 50!“, a spus, la rândul său, comunistul Vladimir Mukhin.

Exit mobile version