Acasă Magazin Inteligenţi în copilărie, vegetarieni la maturitate

Inteligenţi în copilărie, vegetarieni la maturitate

Un studiu publicat în British Medical Journal şi citat de site-ul www.sfatulmedicului.ro sugerează că, o dată ajunşi la maturitate, copiii inteligenţi au şanse mai mari să devină vegetarieni comparativ cu ceilalţi tineri.

 

În ultimii ani, au apărut argumente din ce în ce mai multe care sugerează că alimentaţia vegetariană are o legătură directă cu nivelurile scăzute ale colesterolului şi cu scăderea riscului de apariţie a obezităţii şi a bolilor cardiace. Acest lucru ar putea explica de ce copiii care obţin rezultate peste medie la testele de inteligenţă tind să aibă un risc mai scăzut de apariţie a bolilor coronariene la vârste înaintate.

La studiu au luat parte 8.179 de bărbaţi şi femei cu vârsta de 30 de ani cărora li s-a determinat IQ-ul la vârsta de zece ani. După 20 de ani, 366 (4,5%) dintre participanţii la studiu au declarat că sunt vegetarieni. Dintre aceştia, nouă (2,5%) s-au declarat vegetarieni convinşi, adică nu consumau deloc alimente de origine animală, iar 123 (33,6%) au declarat că sunt vegetarieni, dar că, ocazional, consumă şi carne de peşte sau pui.

Vegetarienii s-au dovedit a fi în mare parte femei, din clasele sociale superioare şi având o pregătire academică superioară comparativ cu nonvegetarienii, însă aceste diferenţe nu se regăsesc şi în venitul anual, care este similar cu cel al nonvegetarienilor.

Un IQ mai ridicat la vârsta de zece ani este adesea asociat cu alimentaţia vegetariană la vârsta de 30 de ani. Această legătură este doar parţial explicată de educaţia mai bună şi de apartenenţa la o clasă socială superioară, dar este semnificativă din punct de vedere statistic, după ajustarea privind aceşti factori. Nu a fost depistată nici o diferenţă în privinţa scorului IQ-ului între grupul de vegetarieni convinşi şi grupul vegetarienilor care au declarat că ocazional consumă carne de peşte şi pui.

Descoperirea că acei copii care au un IQ peste medie sunt mai predispuşi la o dietă vegetariană la vârsta adultă împreună cu dovezile care atestă beneficiile dietelor vegetariene asupra sistemului cardiovascular pot explica de ce un IQ peste medie la copil sau adolescent este asociat adesea cu un risc redus de apariţie a bolilor coronariene la vârsta adultă.

Exit mobile version