Acasă Magazin Aparitii editoriale

Aparitii editoriale

„Crime la Elsinore“, de Horia Gârbea


Editura Cartea Româneasca


„Crime la Elsinore“ este o carte de proza româneasca iesita la rampa in ceasul al 12-lea: pe 12 octombrie, la ora 12.12!


„Crime la Elsinore“ prezinta o incursiune plina de verva si umor in lumea teatrului românesc, cu scenele, conflictele si culisele ei. Dramaturgul, care stie tot si panorameaza, cu un ochi rau, acest univers pestrit si pitoresc, este unul si acelasi cu prozatorul care realiza, in romanul Caderea Bastiliei (1998), o cronica acida a vietii literare bucurestene. Cele doua carti sunt complementare si, pâna la un punct, asemanatoare. Aceeasi cursivitate narativa si aceeasi rautate ucigatoare, constituenti de baza ai unor fictiuni inspirate copios din realitate, desi autorul se jura ca… orice oglindire, similitudine, coincidenta sunt pur intâmplatoare.


Horia Garbea s-a nascut in 1962 si a debutat in 1982 cu poezie. Dupa revolutia din 1989 a avut o activitate intensa de publicist si autor de literatura. A publicat poezie, proza, teatru, critica literara si teatrala, eseuri. In total 12 piese reprezentate in tara ca si in Anglia si Franta. A tradus in româna si a adaptat pentru scena piese de Jacques Copi, Pierre Corneille, S.I. Witkiewicz, Fernando Arrabal, A.P. Cehov, N. Machiavelli, Dario Fo, Tennessee Williams, Marivaux, Shakespeare etc. A publicat 20 de volume de literatura. Romanul „Caderea Bastiliei“ a fost distins cu trei premii nationale in 1998. Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie pe anul 1999. Premiul Academiei Române pe 2001. Rubrici permanente in reviste literare nationale si la publicatii teatrale: Scena, Drama. In 1998 a inceput sa realizeze scenarii de filme si show-uri pentru televiziune. Este dramaturgul Teatrului „Toma Caragiu“ din Ploiesti. A reprezentat România la festivaluri internationale de teatru si literatura.

Exit mobile version