Acasă Local Gorj Podul și parcarea de la Lainici, gata înainte de termen

Podul și parcarea de la Lainici, gata înainte de termen

Parcarea de la Lainici, aproape gata
Parcarea de la Lainici, aproape gata

Podul și parcarea de la Lainci, din Defileul Jiului, vor fi gata înainte de termenul de finalizare asumat între constructor și beneficiar. Este vorba de finalul acestui an.

Termenul inițial de finalizare a fost luna octombrie 2021, însă în baza unui acord cu beneficiarul, s-a decis o prelungire de câteva luni. Potrivit subprefectului de Gorj, Marcel Iacobescu, nu va fi nevoie de întreaga perioadă cerută în plus de către constructor. Astfel, cele două lucrări vor fi gata înainte de ultimul termen asumat pentru finalizare. În urmă cu peste un an de zile, reprezentanții Companiei Naționale a Infrastructurii Rutiere au semnat contractele de execuție a lucrărilor pentru un nou pod la Lainici, în Defileul Jiului, și finalizarea lucrărilor la varianta ocolitoare. Șefii CNAIR și constructorii au fost prezenți la Târgu Jiu, la sala de consiliu a primăriei, unde au fost semnate cele două contracte.

Contract de aproape 20 de milioane de lei

Astfel, CNIR. a semnat contractul de executie lucrări pentru obiectivul: “Reabilitare DN66 prin reamenajarea sectorului cuprins între km 105+000- km 105+580 în vederea construirii unui pod nou peste Jiu de la Meri la km 105+250 și reamenajare sector km 106+220 – km 106+965 din zona mânăstirii Lainici”, cu ofertantul desemnat câștigător Asocierea S.C. FREYROM S.A. – PROCONS GROUP S.R.L. Valoarea contractului este de 19.872.901,81 lei fără TVA. Durata contractului este: 12 luni perioada de execuție a lucrărilor, 96 de luni perioada de garanție a lucrărilor. Obiectivul prevede reabilitarea DN66 prin reamenajarea sectoarelor cuprinse între km 105+000 – 105+580 și km 106+220 – km 106-965 cât și construirea unui pod nou peste râul Jiu de la Meri, poziționat la km 105+250, în conformitate cu standardele românești și europene pentru traficul prevăzut, asigurând un grad sporit de siguranță a traficului.

Transportatorii au ocolit Gorjul

Lipsa unui pod nou la Lainici a obligat toți marii transportatori să evite tranzitarea județului Gorj, deși prin Defileul Jiului este cea mai rapidă și scurtă legătură între Oltenia și Ardeal. În urmă cu un deceniu a fost construit un pod provizoriu, după ce vechiul pod a fost afectat de viiturile de pe râul Jiu. Podul provizoriu, folosit și în momentul de față, are instituită o limită de tonaj de 30 de tone. Prin urmare, transportul greu nu mai poate tranzita Defileul Jiului. Acest lucru se va schimba peste câteva luni, după cum promit autoritățile județene. Transportatorii au apelat la rutele ocolitoare prin Vâlcea sau prin Mehedinți.

Exit mobile version