Acasă Local Dolj Echipele de la Apele Române Jiu intervin pe pârâul Rasnic

Echipele de la Apele Române Jiu intervin pe pârâul Rasnic

Echipele de la Apele Române Jiu intervin pe pârâul Rasnic

Echipele Apele Române Jiu monitorizează permanent toate râurile din județele Dolj, Mehedinți, Gorj și Hunedoara. Sunt pregătite să intervină dacă situația o va impune.
Formațiile de Intervenție Rapidă și Brabova din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, Administrația Bazinală de Apă Jiu au format 2 echipe, pregătite pentru intrevenție în punctele critice de pe pârâul Rasnic, după cum urmează :

  • prima echipă acționează pe raza localității Grecești, sat Busu;
  • cea de-a doua echipă este pregatită să intervină aval la cca. 25 km, pe raza localității Rasnic, unde nivelul apei este în creștere prin propagarea undei de viitură.
    Angajații Apele Române Jiu aflați în teren ridică un zid de saci de nisip preventiv pe pârâul Rasnic. Astfel, încearcă să nu apară evenimente neplăcute în zona Melcărie, sat Rasnic, comuna Cernătești.
    Se folosesc la acțiune, pe lângă resursele umane și resurse materiale, o autobasculantă cu nisip, saci de rafie, un buldoexcavator și o autoutilitară.
    Scopul final al intervenției este acela de a împiedica apa să ajungă în localitățile Busu-Grecești-Cernătești.

Administrația Bazinală de Apă Jiu a intervenit și la Strehaia

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți au intervenit, în această dimineață, pe pârâul Hușnița, în localitatea Strehaia, amonte de pod.

Formațiile Hușnița și Mecanizare Utilaje Grele au ridicat un zid din saci umpluți cu nisip, astfel încât apa să nu ajungă în intravilanul localității Strehaia.
Intervenția a fost necesară întrucât a fost depășită Cota de Atenție la stația hidrometrică Strehaia, echipa Apele Române Jiu înălțând malurile cu peste 250 saci cu nisip.
Se acționează preventiv și în orele ce urmează, atât cu resurse umane, cât și materiale, utilaje, saci rafie și nisip, atât cât situația o va cere.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a monitorizat râurile toată noaptea

Ieri și noaptea trecută, în zona comunei Grecesti, sat Busu, în urma precipitațiilor înregistrate, s-au produs creșteri de niveluri și debite pe pârâul Rasnic. Nu s-au depășit Cotele de Apărare. Apele s-au revărcat într-o zonă neîndiguită, datorită incapacității de preluare a debitului de apă de către podul situat în zona Cimitir, la intrarea în comună. Astfel, a fost inundată o porțiune de circa 100 mp a drumului comunal asfaltat.

În comuna Rasnic, sat Rasnic un podeț tubular a fost afectat. Formația Brabova monitorizează cursurile de apă și este pregătită să intervină în caz de necesitate. La fața locului sunt agenți hidrotehnici, șeful de formație și o autoutilitară.

În această dimineață, pârâul Raznic a ieșit din albia minoră, inundând grădinile și livezile din vecinătate. A fost necesară intervenția Formației de Intervenție Rapidă a S.G.A Dolj. S-a acționat imediat cu un buldoexcavator și o autoutilitară.

Formația Scaiești

Pârâul Argetoaia a inundat drumul județean care face legătura între localitățile Argetoaia și Secu pe o lungime de circa 300 m. Înălțimea lamei de apă de 6-7 cm.
În comuna Argetoaia, sat Piria, sunt inundate terenuri agricole și pășuni datorită precipitațiilor și scurgerilor de pe versanți.
În satul Salcia, sediul unei ferme agricole inundat datorită unui tub tubular subdimensionat situat pe pârâul Argetoaia, care nu preia debitul de apă afluent.

În comuna Braloștita, o porțiune din podețul tubular peste pârâul Racovița este blocată datorită gunoaielor. Pârâul a ieșit peste drumul județean. Agenții hidrotehnici au intervenit la deblocarea podețului, situația revenind la normal.
Formația Scaiești monitorizează cursurile de apă. Este pregătită să intervină în caz de necesitate cu 6 agenți hidrotehnici și șeful de formație și o autoutilitară.

Echipa de agenți hidrotehnici și ingineri monitorizează pârâul Desnățui, sectorul Suharu – Goicea.

Citește și: Vâlcea: Coliziune între trei autoturisme la Râureni

Exit mobile version