Acasă Local Dolj CJ Dolj a semnat contractul de modernizare a drumului Craiova-Cetate

CJ Dolj a semnat contractul de modernizare a drumului Craiova-Cetate

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare pentru drumul Craiova-Cetate.

Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a semnat contractele de executare a lucrărilor de modernizare a Drumului Judeţean 552 Craiova – Cetate, cu o lungime de 67,5 km. Proiectul a primit finanţare europeană în valoare totală de 49,6 milioane de euro, a anunţat duminică preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Proiectul a fost împărţit în două loturi, iar licitaţiile au fost câştigate de asocierea SC Domarcons SRL – SC Erpia SA, cu o ofertă de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA, pentru primul tronson de 27,7 km, şi, respectiv, de asocierea Strade Bauunternehmung – SC Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, inclusiv TVA, pentru cel de-al doilea tronson de 39,8 km.

Contribuția CJ: 14 milioane de euro

Ion Prioteasa a precizat că demersul presupune o contribuţie financiară de peste 14 milioane de euro din partea CJ Dolj, contribuţie susţinută dintr-un credit contractat în acest sens.

„Licitaţia publică organizată pentru atribuirea lucrărilor de modernizare a celor două loturi în care a fost împărţit drumul judeţean 552 Craiova – Cetate a fost finalizată. Mai mult, nu s-a înregistrat nicio contestaţie în termenul legal, astfel că în cursul acestei săptămâni a fost posibilă semnarea contractelor cu cele două asocieri de firme declarate câştigătoare. Ne aflăm foarte aproape de momentul în care vom emite ordinele de începere a lucrărilor, profitând de vremea favorabilă, dar şi de faptul că avem constructori diferiţi pentru cele două tronsoane, astfel că există toate condiţiile ca ele să fie abordate simultan şi, astfel, modernizarea să necesite doar jumătate din timpul de care ar fi fost nevoie dacă nu am fi avut ideea de a împărţi DJ 552 în loturi”, a transmis CJ Dolj într-un comunicat de presă.

Potrivit președintelui Ion Prioteasa, „Consiliul Judeţean Dolj a demonstrat de fiecare dată, de-a lungul timpului, că este instituţia care îşi onorează toate angajamentele asumate”. „Nu ne-am abătut niciodată de la această linie. Cu atât mai puţin în cazul de faţă, în care vorbim despre una dintre arterele rutiere esenţiale pe care le deţinem: al treilea drum judeţean ca lungime, cu peste 67 de kilometri, şi unul intens circulat, mai ales că la capetele sale se află municipiul Craiova şi fluviul Dunărea”, a susţinut Prioteasa.

Vicepreședintele CJ Dolj: O economie de 3,6 milioane de euro

Vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a precizat, la rândul său, că, prin această licitaţie, instituţia realizează şi o economie de 3,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă reducerea cheltuielilor din bugetul propriu al Consiliului Judeţean.

„Derularea lucrărilor reprezintă componenta cea mai consistentă a proiectului, însă, raportându-ne la volumul de muncă, poate fi considerată doar un ‘vârf al aisbergului’. Această iniţiativă ar fi fost una dificilă şi dacă ea s-ar fi rezumat la o asfaltare pe o distanţă de 67,5 kilometri.

Or, în cazul DJ 552, vorbim despre mult mai mult decât un simplu covor asfaltic, vorbim despre o modernizare realizată cu fonduri europene şi în deplin acord cu rigorile europene în materie de infrastructură şi de siguranţă rutieră. Vorbim despre refacerea carosabilului între Craiova şi Cetate, dar şi despre trotuare şi piste pentru biciclete care măsoară, fiecare dintre ele, peste 21 de kilometri, despre 14 staţii de autobuz cu refugiu şi adăpost pentru călători, care vor fi amenajate, despre 10 treceri pentru pietoni cu sisteme moderne de avertizare şi siguranţă, despre modernizarea a 7 parcări, a 9 poduri şi a 31 de podeţe”, a detaliat Cosmin Vasile.

Care sunt firmele câștigătoare

Contractul de executare a lucrărilor pentru lotul I (tronsonul cuprins între km 4+200 şi km 31+850 din DJ 552) a fost atribuit asocierii formate din SC Domarcons SRL şi SC Erpia SA, la o valoare de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA. În cazul lotului II (tronsonul cuprins între km 31+850 şi km 71+771), câştigătoare a fost desemnată asocierea Strade Bauunternehmung SRL – SC Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, inclusiv TVA. Termenul prevăzut pentru realizarea lucrărilor este de 14 luni.

Proiectul „,Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 234.692.016,98 lei (echivalentul a 49,6 milioane de euro).

În luna mai 2019, Consiliul Judeţean Dolj a votat, în şedinţă extraordinară, majorarea sumei alocate pentru modernizarea drumului judeţean Craiova-Cetate de la 37 milioane euro la 50,5 milioane euro. La acea dată, nicio firmă nu depusese ofertă pentru lucrările de execuţie scoase la licitaţie.

Preşedintele Ion Prioteasa a afirmat atunci că deşi iniţial autorităţile judeţene au crezut că suma de circa 37 milioane euro este suficientă, ulterior specialiştii în domeniu au constatat că proiectul este subevaluat, pentru că „preţurile au luat-o razna”.

Exit mobile version