Acasă Local Dolj Săptămâna portugheză la Filarmonica „Oltenia”

Săptămâna portugheză la Filarmonica „Oltenia”

Carlos Picarra Alves

Stagiunea Europa, probabil cea mai complexă stagiune de promovare a muzicii clasice europene, a adus până acum la Craiova artişti din ţări ca Austria, Germania Spania şi Italia.Săptămâna viitoare, muzica simfonică portugheză este cea care ne poartă într-o lume plină de frenezie, dar și de melancolie, cu accente fado şi îndrăzneala specifică marilor exploratori, cum ar fi un Ferdinand Magellan. Intitulată şi ”ţara poeziei” datorită apetenței literare mai degrabă pentru genul liric decat pentru proză, săptămâna portugheză ne amintește, la umbra versurilor lui Fernando Pessoa, că „Poetul e un prefăcut. /Așa desăvârșit el minte, /Încât prezintă drept durere / Durerea ce cu-adevarat o simte…”.

Săptămâna portugheză începe marți cu un recital susținut de studenți ai Conservatorului Național de Muzică din Lisabona. Miercuri, melomanii se întâlnesc cu dirijorul Rui Pinheiro care prezintă Orquestra Classíca do Sul. Joi, muzicienii portughezi vorbesc despre muzica simfonică din țara lor natală și despre lucrările incluse în repertoriul de vineri seara. Săptămâna portugheză se încheie cu un concert simfonic în care clarinetistul CARLOS PIÇARRA ALVES, alături de ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”, dirijată de RUI PINHEIRO, va interpreta în primă audiție Concertul pentru clarinet şi orchestră de Mário Laginha, unul dintre cei mai creativi muzicieni portughezi de jazz.

Programul complet al Săptămânii portugheze:

MARȚI, 26 IANUARIE 2016, ORA 19:00, MUZEUL DE ARTĂ

Convorbiri muzicale” (recital neconvențional): întâlnire cu Jaimé Lourenço Jacob (vioară), Pedro Maia e Silva Massarrăo (violoncel), Alexandru Strătilă (pian), studenți ai Conservatorului Național de Muzică din Lisabona. Intrarea liberă

MIERCURI,  27 IANUARIE 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZĂR”

Întâlnirea melomanilor cu Rui Pinheiro, prim-dirijor și director artistic – Orquestra Classíca do Sul. Intrarea liberă

JOI,  28 IANUARIE 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZĂR”

Muzicienii portughezi se prezintă”: dirijorul Rui Pinheiro și clarinetistul Carlos Piçarra Alves. Intrarea liberă

VINERI, 29 IANUARIE 2016, ORA 19:00 – FILARMONICA „OLTENIA”

Concert simfonic PORTUGALIA

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR: RUI PINHEIRO

SOLIST: CARLOS PIÇARRA ALVES (clarinet)

În program:

Francisco de Lacerda: ”Almourol” (primă audiţie)

Mário Laginha: Concertul pentru clarinet şi orchestră (primă audiţie)

Dmitri Şostakovici: Simfonia a X-a în Mi minor, op. 93

Preţuri bilete: 35 lei; 25 lei (elevi, studenţi, pensionari)

Preț abonament: 140 lei (include 7 concerte): Concertele nr. 1 – 7; Concertele nr. 8 – 14; Concertele nr. 15 – 21; Concertele nr. 22 – 28

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version