Acasă Local Dolj Un caz la un deceniu: O femeie de 99 de ani, operată...

Un caz la un deceniu: O femeie de 99 de ani, operată cu succes de fractură de șold, la Craiova

Maria Chițu, alături de echipa medicală de la secția de Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Județean Craiova

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova s-a confruntat cu un caz rar zilele trecute: o pacientă în vârstă de 99 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu fractură de șold. În ciuda vârstei înaintate, femeia a trecut cu bine peste intervenția chirurgicală. Am stat de vorbă cu pacienta și fiica acesteia, dar și cu echipa medicală care a operat-o și care spune că nu a mai întâlnit un caz similar de 10 ani.

Cochetă și pe patul de spital: „Un ruj, dar să nu fie roșu”

La aproape un veac, Maria Chițu este încă un om puternic și lucid. „Mama are 99 de ani, a intrat în 100 și nu are nimic, e foarte bine, doar că acum s-a întâmplat să se lovească de masa de călcat. A fost mereu îngrijită. Dacă merge pe gresie și vede o scamă, și acum se apleacă să o ia. Doar că acum câteva seri eu călcam și ea s-a împiedicat de masa de călcat și a căzut pe ștechere. Am sunat la 112, a preluat-o Ambulanța, imediat au băgat-o în operație la spital”, ne-a povestit fiica pacientei, Tena Ghinea.

Când a aflat că i se face poză pentru ziar, doamna Maria a cerut repede un ruj. Nu face poză fără ruj, le-a transmis asistentelor, așa că una dintre ele a plecat în misiune. „Dar să nu fie roșu!”, a ținut să precizeze pacienta.

De altfel, rujul i-a rămas și amintire. „Păstrați-l, e cadou din partea mea”, i-a spus asistenta. În timp ce fiica insista că nu e nevoie, pacienta, cu un amestec de sinceritate frustă și simplitate, i-a spus doar: „Bagă-l în geantă”. Am râs cu toții în salon, fascinați de femeia pe care timpul a ales să o îmbrățișeze atât de îndelungat.

Neoperată, pacienta ar fi avut un risc de mortalitate de 85% în primul an

Dacă nu ar fi fost operată, pacienta ar fi avut un risc de mortalitate de 85% în primul an după traumatism, conform studiilor, a precizat dr. Răzvan Melinte, medic primar ortoped, care a efectuat intervenția alături de un tânăr medic rezident, aflat în anul V, Cristian Diaconescu. „După intervenția chirurgicală, riscul scade la 30%. Dacă operezi cât mai repede, cum am procedat în acest caz, riscul scade și mai mult. Momentan, pacienta este foarte bine. Este un caz special, rar. Am mai avut unul similar acum 10 ani”, a declarat dr. Răzvan Melinte.

Timpul, de partea sa

Timpul a fost de partea doamnei Maria și de această dată. Pentru că totul a decurs rapid, riscurile asociate fracturii de șold au scăzut considerabil. Totul a mers bine, semn că acolo, sus, cineva o iubește.

„Urgența s-a mișcat repede, colaborarea dintre specialități a decurs fluent. A fost văzută imediat de medicul cardiolog, evaluată ecografic. S-a stabilit că este în limitele corespunzătoare vârstei, analizele au fost în regulă. Am apelat la serviciul de anestezie, care a fost, de asemenea, prompt și am reușit să o operăm pe loc. Astfel, ne-am încadrat în ghiduri și în recomandări, care spun că dacă faci intervenția în 48 de ore de la traumatism crești foarte mult speranța de viață. Cheia a fost colaborarea între servicii, iar rezultatul este unul foarte bun”, a menționat medicul ortoped Răzvam Melinte.

Vineri, doamna Maria a fost externată. Era nerăbdătoare să ajungă acasă. Și-a luat și rujul, deși fiica ne-a mărturisit că obișnuiește să folosească mai degrabă… strugurel.

Citește și:

Numărul virozelor s-a dublat în numai o săptămână. 7 sfaturi de la pediatru

Tana, tânăra din Craiova care construieşte politici economice la Bruxelles

Craiovenii vor parcări, piste de biciclete și „spațiul pietonal care le este furat zilnic”

Studenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova

Intervenţii minim invazive pentru copii cu pietre la rinichi şi fiere, la Craiova: „Înainte nici nu întâlneai asemenea cazuri”

Exit mobile version