Acasă Local Parcare cu trei etaje la Energetic

Parcare cu trei etaje la Energetic

În curtea Liceului Energetic ar fi prima parcare supraetajată făcută de autorităţi în Craiova

În urmă cu peste un an, Primăria Craiova şi-a făcut cunoscută intenţia de-a construi o parcare supraetajată în zona Liceului Energetic. La acel moment, martie 2022, administraţia locală a emis un Certificat de Urbanism în acest sens. Pentru realizarea acestei parcări executivul a prins în bugetul de venituri și cheltuieli suma de 500.000 de lei. Potrivit Certificatului de Urbanism, parcarea urma să aibă un regim de înălțime P+2E, folosința actuală a terenului fiind de curţi construcţii – zonă cu funcțiuni complexe de interes public și servicii de interes general.

Între timp s-a comandat şi executat şi un Studiu de Fezabilitate din care reiese că în respectiva locaţie se poate construi o parcare supraetajată P+3 . Valoarea amenajării acestei parcări se ridică la 49.491.923,94 lei. Lucrările ar urma să se execute într-o perioadă de 18 luni din care 5 sunt destinate proiectării.
Din studiu reiese că această parcare va fi amplasată chiar în curtea Liceului Energetic. Intrarea se face de pe strada Amaradia, iar ieşirea va fi pe strada Făgăraş.

„Poziționarea în incinta Liceului Energetic face ca accesarea parcării să se facă, pentru intrare, printr-un culoar auto de circa 65m-70m lungime, care face legătura între str. Amaradia și parcarea supraetajată și, respectiv, printr-un alt culoar de acces auto, pentru ieșire, care asigură legătura între parcarea mult nivel și accesul rutier de la nivelul solului, printre blocurile D18 și D19 din str. Făgăraș. Terenul pe care urmează a se amenaja parcarea supraetajată este situat în incinta curții Liceului Energetic, suprafața cedată municipalității pentru realizarea obiectivului de investiții fiind cea din zona de nord a incintei, până la limita actualului teren de fotbal, iar pe latura de est până la clădirea destinată practicii tehnologice a elevilor. Urcarea și respectiv coborârea autovehiculelor se vor face pe câte un melc auto, dispuse unul pe culoarul de intrare și celălalt pe culoarul de ieșire din parcare”, se arată în SF.

Prima parcare supraetajată făcută de autorităţi în Craiova

Parcarea va avea locuri de parcare pe toate cele trei etaje plus încăperi cu altă destinaţie cuma ar fi camere tehnice, grupuri sanitare. Peste etajul al treilea va fi o terasă cu diverse spaţii, zone de joacă pentru copii. Clădirea va fi racordată la toate utilităţile. Parcarea va fi una cu plată, tarifele urmând să fie stabilite de primărie la momentul oportun.
În studiu se mai arată:

„Construcția va fi dotată cu un sistem de control acces auto automat, cu bariere, ce va facilita organizarea achitării tarifelor de parcare și funcționarea în siguranță a circulației, precum și un sistem de gestionare smart, cu afișaj electronic, pentru informarea rapidă a utilizatorilor referitor la locurile de parcare disponibile. Totodată, va exista și un sistem de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilor și a clădirii”, se mai arată în SF.

Din păcate, parcarea nu va fi dotată cu prize de încărcare pentru maşinile electrice. Această parcare ar fi prima parcare supraetajată din oraş făcută de către autorităţile locale.

Aici va fi amplasată parcarea supraterană


Mai trebuie specificat că această parcare va putea fi folosită atât de instituțiile publice care au sediu și își desfășoară activitatea în zona respectivă, cât și cetățenii care locuiesc în cartier. Locurile vor deservi întreaga zona, dat fiind faptul că, pe lângă unitatea de învățământ, își au sediile serviciile pentru eliberarea permiselor, pașapoartelor, Ghișeul pentru Regim Permise Reținute și Certificate de Înmatriculare Retrase, al Serviciului Rutier Dolj, dar și mai multe clădiri rezidențiale construite recent.

Alte parcări

În 2022, Primăria a mai emis două Certificate de Urbanism pentru construirea a două parcări supraetajate: la intersecția străzii Calea București cu strada Horia și în fața Parcului „Nicolae Romanescu” (Bulevardul Nicolae Romanescu, nr 4A), vizavi de intrarea mică.

Citește și: Cosmin Durle, noul secretar general al PSD Dolj

Exit mobile version