Acasă Local Cum au încheiat craiovenii sezonul rece şi cât au plătit pentru căldura...

Cum au încheiat craiovenii sezonul rece şi cât au plătit pentru căldura din această iarnă

Cum au încheiat craiovenii sezonul rece, în ceea ce priveşte facturile la căldură? Este cunoscut faptul că la începutul sezonului rece, în 2022 facturile la căldură au sărit în aer, din cauza scumpirii gigacaloriei. Acum, locatarii spun că facturile la căldură s-au înjumătăţit. Cauza, subvenţia care a fost dată de guvern începând cu luna martie 2023. „În decembrie 2022 au fost cele mai mari facturi. TVA-ul a fost 5%, iar gigacaloria avea un tarif de 587, 91 de lei. În ianuarie şi februarie 2023, gigacaloria a fost 493,64 de lei, iar în martie a ajuns 244,25 de lei. Costurile au scăzut la jumătate„, spune administratorul unei asociaţii de proprietari.

Facturi scumpe la căldură
Facturi scumpe la căldură

Cum a început sezonul rece

În noiembrie 2022, când operatorul de căldură al oraşului a început furnizarea agentului termic către populaţie, craiovenii plăteau gigacaloria cu 463,51 lei/Gcal. Drept urmare, pentru căldura furnizată şi facturată în luna noiembrie craiovenilor, Termo Urban „a ars” 24.416 de gigacalorii. Valoarea acestora s-a regăsit în facturile craiovenilor, în total costul fiind de 10.674.390 de lei. De exemplu, un apartament cu trei camere care primeşte căldură la pauşal a plătit în luna noiembrie, la căldură, o factură în valoare de 470 de lei. Altul similar ca suprafaţă, 52 mp, a plătit pentru aceeaşi perioadă 425 de lei. Diferenţa este dată de SET, adică de numărul de calorifere, mărimea acestora şi puterea calorică. În total, aceste apartamente au de plătit la întreţinere 640 de lei, respectiv 590 de lei pentru prima lună în care au primit căldură.


În acelaşi bloc, un apartament cu două camere a plătit pentru căldura din noiembrie 270 de lei. În timp ce proprietarul unui apartament cu aceeaşi suprafaţă a plătit 360 de lei. Alte exemple, proprietarul unui apartament cu o suprafaţă utilă de 46,76 mp a plătit pentru căldura din noiembrie 511,17 lei. Un vecin care deţine un apartament cu aceeaşi suprafaţă, plăteşte 149,38 de lei. În acelaşi bloc, cu 20 de apartamente, un locatar care deţine un apartament cu o suprafaţă utilă de 43,54mp este taxat pentru căldura din noiembrie cu 396,11 lei, iar proprietarul unui apartament de 49,45mp plăteşte 68 de lei. Salturile mari între apartamente, se datorează diferenţei SET-ului.

Se opreşte căldura în Craiova

În luna decembrie facturile au sărit în aer

În Craiova, facturile la căldură pentru luna decembrie a anului trecut au sărit în aer. Proprietarii s-au trezit că au de plătit pentru consumul de energie termică facturi şi de aproape 2.000 de lei. Saltul pe care l-a înregistrat tariful la gigacalorie la finele anului trecut s-a răsfrânt în listele de plată. Craiovenii au plătit gigacaloria cu 587,92 de lei. Drept urmare, proprietarul unei garsoniere a plătit pentru căldura din ultima lună a anului 2022, peste 650 de lei. Un apartament cu centrală a plătit doar pentru părţile comune peste 400 de lei.

Craiovenii au ajuns să plătească pentru încălzirea locuinţei 1.877 de lei, 1.437 de lei, 1.268 de lei, 1.122 de lei şi 950 de lei. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că Primăria Craiova nu a mai subvenţionat creşterea preţului pentru căldura craiovenilor. Administraţia locală craioveană a fost foc şi pară din cauza faptului că guvernul nu a alocat nici un leu pentru subvenţionarea căldurii craiovenilor.

În ianuarie a scăzut tariful la gigacalorie, a scăzut valoarea facturilor la căldură

În ianuarie 2023, Primăria Craiova s-a răzgândit şi a acceptat să subvenţioneze preţul gigacaloriei. Scăderea prețului la gigacalorie s-a resimțit în facturile la căldură. Craiovenii care locuiesc la bloc au plătit cu 200- 300 de lei mai puțin pentru căldura din luna ianuarie față de luna decembrie. În luna ianuarie prețul subvenționat a ajuns la 470,14de lei/Gcal exclusiv TVA. Acesta a fost tariful local subvenționat și facturat populației. Facturile la căldură au scăzut în luna ianuarie. Apartamente fără repartitoare au plătit 426 de lei, 473 de lei, 520 de lei pe luna ianuarie. În timp ce în luna decembrie facturile la căldură au fost de 896 de lei, dar şi 1.947 de lei. Un proprietar care a plătit în luna decembrie 2022 la căldură 800 de lei, în ianuarie a plătit la căldură 500 de lei.

În martie, scade preţul gigacaloriei

Începând cu data de 1 martie 2023, a scăzut prețul gigacaloriei în Craiova. Din luna martie craiovenii plătesc doar 232,64 lei pentru gigacalorie. Tariful local de facturare a căldurii pentru populație a fost din ianuarie 2023 de 470,14 lei/Gcal (exclusiv TVA), adică 493,64 lei cu TVA. Asta după ce în decembrie 2022 Consiliul Local Craiova aprobase noul preţ propus de Termo Urban de 603,35 lei/Gcal, pentru căldura furnizată craiovenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Locatarii au plătit facturi de 66 de lei, 97 de lei, 105 lei, 113 lei şi 285 de lei la căldură. Un alt exemplu, într-un bloc din Brazda lui Novac, facturile la căldură au fost în valoare de 165 de lei pentru un apartament cu două camere şi 222 de lei pentru un apartament cu trei camere.

Subvenţiile salvarea proprietarilor

Trebuie precizat că: Sumele alocate de guvern sunt diferite de la un sezon rece la altul
Nu se știe dacă această sumă va fi alocată în contul subvenției și în următorul sezon rece. Privind în urmă, se vede clar că aceste sume alocate de la bugetul de stat diferă de la un sezon la altul. Cert este că încălzirea populației prin sistemul centralizat este cea mai subvenționată comparativ cu încălzirea cu gaze sau lemne. Prețul gigacaloriei este subvenționat de la bugetul local și de stat ceea ce nu se întâmplă în cazul celorlalte surse de încălzire. Apoi, urmează subvențiile individuale sub forma ajutorului de încălzire a locuinței, dar și a cardului de energie.

Exit mobile version