Acasă Local CJ Dolj ridică ştacheta: Două milioane de euro pentru proiectarea arenei care...

CJ Dolj ridică ştacheta: Două milioane de euro pentru proiectarea arenei care va lua locul stadionului „Tineretului“

În locul stadionului „Tineretului“ va fi construit un complex sportiv multifuncţional. Arena ar costa 20 de milioane de euro, proiectarea fiind estimată acum la 2,1 milioane de euro

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a mărit serios miza proiectării noului complex sportiv care se va construi în locul stadionului „Tineretului“. Arena de legendă a fotbalului craiovean va fi pusă la pământ în acest an, pentru a face loc unei săli multifuncţionale cu peste 6.500 de locuri, zone comerciale și parcări.

CJ Dolj vrea o arenă de atletism indoor de categoria I, care să aibă şi o pistă de velodrom, dar şi suprafeţe de joc concepute să asigure desfășurarea a cât mai multe sporturi. Valoarea investiţiei a fost estimată la 20 de milioane de euro, bani care sunt aşteptaţi de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), cea care a finanţat şi construirea stadionului „Ion Oblemenco“. Ce nu a estimat bine Consiliul Judeţean este valoarea serviciilor de proiectare. 

Procedura de stabilire a proiectantului noului complex sportiv a demarat pe 6 martie, dar a fost anulată în data de 25 martie. Motivul: valoarea contractului a fost estimată greşit. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Procedura se anuleaza, deoarece au fost identificate încălcări ale prevederilor legale, în sensul determinării eronate a valorii estimate a contractului, afectând astfel procedura de atribuire“, se explica în anunţul postat în sistemul electronic.

Licitaţia a fost reluată zilele trecute, de data asta cu o cu totul altă valoare: de patru ori mai mare. CJ Dolj a ridicat ştacheta şi oferă acum 8.755.772,25 lei (fără TVA) pentru toate serviciile legate de proiectare. Adică 10,4 milioane de lei cu TVA (2,1 milioane de euro). 

CJ Dolj oferă două milioane de euro pentru proiectarea arenei care va lua locul stadionului „Tineretului“. Ce trebuie să facă proiectantul

Noua valoare ar putea avea acum atracţie la proiectanţi. Vechea estimare era de 1.978.912 lei (fără TVA), adică 475.000 de euro cu TVA. O sumă neinteresantă, considerată poate prea mică în comparaţie cu cerinţele impuse prin caietul de sarcini. Mai ales că CJ Dolj vrea totul de la proiectant: studii de teren (studiu geotehnic, studiu topo), documentaţii pentru obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, studiu de fezabilitate, studiu de circulaţie în incintă, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic de execuţie, inclusiv detalii de execuţie şi antemăsurători, proiect de urmărire privind comportarea în timp a construcţiei.

De asemenea, Consiliul Judeţean solicită asistenţă tehnică pe durata procedurii de atribuire a contractului de execuţie şi pe toată perioada de execuţie a investiţiei, până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor, dar şi proiect tehnic de execuţie actualizat la data finalizării lucrărilor („as built”). Criteriul de atribuire a contractului a rămas acelaşi: „cel mai bun raport calitate – preţ“. Nu se va ţine însă prea mult cont preţ, care reprezintă doar 40% din ofertă, cât de experienţa profesională a celor care lucrează la proiect.

Astfel, în alegerea firmei de proiectare se va ţine cont şi de experienţa profesională specifică a experţilor desemnaţi pentru funcţiile de: şef proiect – arhitect cu drept de semnatură (12%), inginer proiectant structură de rezistență (12%), inginer proiectant instalații termice, ventilație și climatizare (12%), inginer proiectant instalații sanitare (12%) şi inginer proiectant instalații electrice (12%). Ofertele sunt aşteptate până la data de 19 mai. 

Primul pas: demolarea stadionului „Tineretului“

Până să se aleagă cu proiectantul noii arene multifuncţionale, CJ Dolj a stabilit proiectantul demolării stadionului „Tineretului“ şi a obţinut de la Primăria Craiova certificatul de urbanism privind demolarea. Astăzi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, va fi aprobată şi trecerea construcţiilor aferente stadionului din domeniul public în domeniul privat al județului Dolj, în vederea desființării lor. Este vorba de 17 construcţii, plus gardul împrejmuitor şi porţile metalice, cu o valoare totală de inventar de aproape trei milioane de lei. Vorbim aici de trei vestiare, două tribune (I şi II), cinci terenuri de tenis (şi betonate şi cu zgură), terenul de fotbal, două case de bilete, un spaţiu comercial, două cabine pentru rezerve, gardul şi porţile. 

CJ Dolj ridică ştacheta. Proiectare de 2 milioane de euro pentru arena care va lua locul „Tineretului“.
În locul stadionului „Tineretului“ va fi construit un complex sportiv multifuncţional. Arena ar costa 20 de milioane de euro, proiectarea fiind estimată acum la 2,1 milioane de euro

În prezent, stadionul se află în conservare. El este însă în paragină, având o deprecierea fizică de 85-90%, conform unei constatări făcute de un expert evaluator autorizat, angajat de CJ Dolj. „În anul curent, Consiliul Județean Dolj are programată desființarea construcțiilor aferente bazei sportive a Complexului Sportiv «Stadionul Tineretului». Păstrarea destinației de bază sportivă a imobilului situat în bulevardul Știrbei Vodă, nr. 9, este și un deziderat, o responsabilitate socială și o obligație morală a autorității județene de continuare a tradiției sportive locale. Prin urmare, după desființarea construcțiilor, pe terenul respectiv se va edifica un nou centru sportiv modern“, se arată în proiectul de hotărâre privind demolarea stadionului.

Dacă proiectarea demolării va costa 69.000 de lei, pentru demolarea stadionului „Tineretului“ a fost bugetată suma de 1.955.000 de lei.

Exit mobile version