Acasă Local Dolj Traficanți de migranți, reținuți de procurorii DIICOT

Traficanți de migranți, reținuți de procurorii DIICOT

Anchetatorii au dispus, luni, reținerea a patru persoane acuzate că transportau migranți de origine arabă la granița de vest a României
Anchetatorii au dispus, luni, reținerea a patru persoane acuzate că transportau migranți  de origine arabă la granița de vest a României
Anchetatorii au dispus, luni, reținerea a patru persoane acuzate că transportau migranți
de origine arabă la granița de vest a României

Procurorii DIICOT din Mehedinți au reținut, luni, patru suspecți acuzați că ajutau migranți de origine arabă să traverseze Dunărea din Bulgaria în județul Dolj, după care îi transportau la granița de vest a țării. Alți trei inculpați din acest dosar de trafic de migranți au fost puși sub control judiciar.

Cei șapte inculpați puși sub acuzare în acest dosar instrumentat de procurorii DIICOT – Daniel Deliu, Costinel Sandu, Sorin Nicolcea, Mitică Meleancă, Ion Manciu, Valentin Medragoniu şi Nicoliţă Toma – sunt acuzați de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de migranţi.
Anchetatorii au reținut că, începând cu jumătatea lunii mai, în zona comunei doljene Cetate şi pe teritoriul Bulgariei corespunzător acestei zone s-a constituit un grup infracţional format din cei șapte inculpați, „ce a acţionat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, prin racolarea, transferarea, călăuzirea şi transportarea unor persoane de origine arabă pe teritoriul României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat și pentru obținerea unor foloase patrimoniale în schimbul acestor activități infracționale. Atribuţiile membrilor grupului infracţional organizat au constat în călăuzirea şi transportarea persoanelor de origine arabă la graniţa de vest a României, respectiv în municipiul Timişoara, judeţul Timiş“.
Pe primul palier al grupării se aflau cetățeni bulgari care racolau migranți de origine arabă pe malul bulgăresc al Dunării, după care asigurau transferarea acestora pe malul românesc al Dunării. În Dolj, preluarea migranţilor era asigurată de inculpatul Daniel Deliu, care îi transporta cu căruţa în plantaţii de vie sau la stâna pe care acesta o are pe malul Dunării. Anchetatorii au mai precizat că Deliu era singurul român care ţinea legătura cu bulgarii, împreună cu care hotăra data, ora şi locul în care migranţii erau transferaţi cu ambarcaţiunile de pe malul bulgăresc pe malul românesc al Dunării. Același Daniel Deliu era cel care organiza transportul migranților până în județul Timiş.

Migranți descoperiți în trafic

Procurorii DIICOT au mai reținut că inculpatul Daniel Deliu era ajutat de ceilalți inculpați, care aveau rolul de cărăuși sau „antemergători“. În urma anchetei, procurorii au stabilit că suspecții au efectuat transporturi de migranți spre granița de vest a României în datele de 15 mai, 4 și 12 iunie, dar și 24 iulie. De altfel, pe 24 iulie, anchetatorii au reușit să intercepteze ultimul transport de migranți.
Oamenii legii au interceptat două autoutilitare înmatriculate în Bulgaria, în cea condusă de inculpatul Mitică Meleancă fiind descoperiți 12 cetăţeni de origine arabă care nu aveau asupra lor nici un document de identitate. În al doilea autovehicul au fost depistați inculpații Costinel Sandu şi Sorin Nicolcea, care aveau rolul de antemergător.
Procurorii DIICOT au mai stabilit că, începând cu luna mai, „membrii grupului au intenționat în mod permanent să preia migranți, care erau trecuți fraudulos în România, și să îi transporte la granița cu Ungaria, fiind însă împiedicați fie de organele Poliției de Frontieră, fie nu era un număr suficient de migranți pentru ca activitatea infracțională să fie profitabilă“.
La acțiunea procurorilor DIICOT din Mehedinți au participat ofițeri de combatere a criminalității organizate din Craiova și Mehedinți, care au făcut șase percheziţii la domiciliile inculpaților. Potrivit anchetatorilor, Daniel Deliu, Costinel Sandu, Sorin Nicolcea și Mitică Meleancă urmează să fie duși la Tribunalul Mehedinți cu propunere de arestare preventivă, iar Ion Manciu, Valentin Medragoniu şi Nicoliţă Toma au fost puși sub control judiciar.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version