Acasă Local Dolj Cum se împart fotoliile de parlamentari în Dolj

Cum se împart fotoliile de parlamentari în Dolj

 

PSD a câștigat detașat alegerile parlamentare în Dolj și va obține circa două treimi din numărul de parlamentari care îi revin județului. Șanse foarte mari să obțină un fotoliu de parlamentar are și revelația acestor alegeri, USR, în timp ce partidul lui Traian Băsescu pare să fi ratat la mustață un loc de deputat. Din datele publicate până acum de Biroul Electoral Central reiese că în Craiova prezența la vot a fost mai mică decât la nivelul județului. Cei mai mulți votanți au avut vârste pornind de la 45 de ani până la peste 64 de ani. O mână de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani s-au prezentat la urne. 

În cele 530 de secții de votare din Dolj, PSD a obținut 61,16% din voturi la Camera Deputaților și 60,36% la Senat, la o prezență la vot de 45,06%. În urma acestui rezultat, pesediștii au asigurate șase fotolii de deputat și două de senatori, cu foarte mari șanse să primească încă unul de senator în urma redistribuirii voturilor de la partidele care nu au atins pragul electoral. Cei șase deputați sunt: Olguța Vasilescu, Ion Călin, Alina Tănăsescu, Alexandra Presură, Florinel Stancu și Eliza Peța. Cei doi senatori sunt Claudiu Manda și Radu Preda, iar cel de-al treilea posibil loc îi revine Laviniei Craioveanu. PNL a obținut la Camera Deputaților 17,39% dintre voturi și 17,8% la Senat, rezultat care îi permite să trimită în parlament un deputat (Nicolae Giugea) și un senator (Mario Ovidiu Oprea) și cu șanse foarte mari la redistribuire încă un fotoliu de deputat (Ionuț Stroe). ALDE a obținut 5,52% la Camera Deputaților și 6,37% la Senat. Formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu speră să obțină un loc de deputat în persoana lui Ion Cupă. Revelația acestor alegeri, USR, a obținut 5,25% la votarea din Dolj la Camera Deputaților și 5,37% la Senat, ceea ce îi dă șanse reale la un loc de deputat. Acesta este Adrian Claudiu Prâsnel. Partidul lui Traian Băsescu, PMP, a fost votat de 5,1% dintre doljeni la Camera Deputaților și de 4,89% dintre doljeni la Senat. Plasat pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaților, Gheorghe Bică pare să fi pierdut la mustață locul în parlament, lipsindu-i circa 400 de voturi. După cum se observă din cele 14 locuri de parlamentari (zece deputați și patru senatori), PSD poate obține nouă, PNL – trei, iar USR și ALDE câte unul.

Tinerii frumoși și liberi nu au venit la vot

La rezultatele din Dolj s-a ajuns pe baza unei prezențe apropiate de cea la nivel național în Craiova și peste, în județ, cu participarea la vot preponderent a persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, multe dintre ele depășind adesea 65 de ani. Tinerii din Dolj au fost specie rară la urne.
În cifre, situația se prezintă astfel: prezența la vot la nivel național a fost de 39,49%, în Craiova – 39,55% (101.412 voturi), iar în Dolj – 45,06% (260.439 de voturi). Aproape 22.000 de persoane au votat pe liste suplimentare, circa 7% din numărul total de voturi pe liste suplimentare la nivel național. Dintre orașele din Dolj, cea mai slabă prezență la vot s-a înregistrat în municipiul Băilești – 27,2% (considerat fief PNL), urmat de Filiași (36,23%). În celelalte, procentele depășesc media națională: Calafat (40,29%), Bechet (43,27%), Segarcea (39,77%), Dăbuleni (57,4%). Potrivit datelor prezentate de BEC, în Dolj au votat mai mulți bărbați decât femei, iar mediul rural l-a depășit pe cel urban. Prezența pe vârste arată că pe tineri nu i-au interesat aceste alegeri. De exemplu, sub 10.000 de bărbați cu vârste între 18 și 24 de ani din tot județul și-au exprimat votul, cu vârste între 25 și 34 de ani – circa 16.000, cu vârste între 35 și 44 de ani – 23.000, cu vârste între 45 și 64 de ani – circa 53.000, iar peste 65 de ani – 31.000. Circa 7.000 de femei cu vârste între 18 și 24 de ani au votat, aproape 15.000 au avut vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, 22.000 – între 35 și 44 de ani, 48.000 – între 45 și 64 de ani și 33.000 – peste 65 de ani. La un calcul simplu, rezultă că din totalul de 260.439 de voturi exprimate în tot județul, mai puțin de 17.000 au fost tineri cu vârste între 18 și 24 de ani, adică în jur de 6%. Procentul mai crește dacă îi adăugăm și pe cei cu vârste între 25 și 34 de ani (31.000). Cu toate acestea, cele două categorii de vârstă contabilizează de câteva ori mai puține voturi decât celelalte. Un singur exemplu. Tinerii până în 34 de ani care au votat în tot județul sunt mai puțini decât o singură categorie de votanți – bărbații cu vârste între 45 și 64 de ani.

Pesediștii – câtă frunză și iarbă

Despre candidații partidelor la aceste alegeri, GdS a scris pe larg acum o lună. O parte dintre ei au și ieșit parlamentari. E bine să ne reamintim cine sunt pentru că și ei vor decide mersul țării prin legile pe care le votează. Olguța Vasilescu este primarul în exercițiu al Craiovei și vicepreședinte al partidului la nivel național. Ea este urmărită penal de DNA pentru luare de mită și spălare de bani în celebrul dosar „Fațada“, care include și fapte comise în campania electorală din 2012. Nu este clar dacă Vasilescu va accepta mandatul de deputat și va pleca la București sau va rămâne primar. Mai demult spunea că va pleca doar dacă i se va oferi o funcție din care va putea ajuta Craiova mai mult, sugerând o poziție de ministru sau una mai înaltă. Potrivit declarației de avere, Vasilescu nu are terenuri, nu are casă, nu are apartament, ci doar bijuterii și bani în conturi. În ultimele luni, Vasilescu a scos din conturi jumătate din cei 300.000 de lei declarați.
Al doilea deputat PSD, actualul deputat Ion Călin, a fost declarat în conflict de interese de către ANI. Agenția a descoperit că Ion Călin și-a angajat fiica în funcția de consilier la propriul birou parlamentar, în perioada 2009-2011, și a plătit-o cu 73.000 de lei. Deputatul a contestat raportul abia în luna octombrie a acestui an și poate să fie dat afară din parlament dacă ANI va avea câștig de cauză definitiv. În declarația de avere, Călin figurează cu circa 5.000 mp de teren moștenit în comuna Mischii, un apartament în Craiova din 1990, de 64 mp, o Skoda Superb cumpărată în 2016, 44.000 de lei în conturi bancare, 60.000 de lei venituri ca deputat și acționar la Electroputere SA și la Foraj Sonde. Al treilea deputat PSD este Alina Tănăsescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj pentru al doilea mandat, o prezență discretă în activitatea instituției. Tănăsescu nu are terenuri, case sau apartamente, dar a vândut un teren la Cârcea în februarie 2016 către Mihaela Mateescu, cu 12.500 de lei. Are datorii la bănci de 95.000 de lei, scadente în 2018, și este lector universitar la Universitatea „Spiru Haret“, de unde a câștigat, în 2015, 17.571 de lei. De asemenea, Alina Tănăsescu a câștigat 50.000 de lei ca vice la CJ Dolj și a primit o sultă de 15.000 de lei de la Marcel Tănăsescu.
Al patrulea deputat este Alexandra Presură, președinta Organizației de Tineret PSD Dolj. Presură nu a declarat nici un bun, a lucrat la Biblioteca „Aman“ și ocupă funcția de director al Zonei Metropolitane Craiova. Al cincilea deputat PSD este Florinel Stancu, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor din cadrul ABA Jiu. Stancu a fost consilier județean PNL până când a profitat de celebra ordonanță a traseiștilor inițiată de Liviu Dragnea, președintele PSD, prin care aleșii locali au putut pleca de la un partid la altul fără să-și piardă mandatul. Stancu deține 400 de metri pătrați de teren intravilan în Craiova, două apartamente și o casă moștenită în Craiova, un autoturism Skoda Octavia, depozite bancare de 43.000 de euro și 23.000 de lei, a obținut 14.000 de lei din închirierea unui apartament, iar ca director a avut venituri de 49.000 de lei în 2015.
Ultimul deputat PSD este Eliza Peța, fiica liderului de sindicat de la Avioane Craiova. Eliza Peța a fost șef de cabinet al Liei Olguța Vasilescu în mandatul de senator 2008-2012, apoi a venit la primărie, unde a îndeplinit sarcini de consilier-secretar. Fidelitatea i-a fost răsplătită prin numirea în fruntea SC Salubritate Craiova SRL, firmă care asigură curățenia în oraș, acolo unde este și în prezent. Declarația sa de avere este aproape goală. Peța a obținut venituri din funcția de administrator al Salubrității de 45.000 de lei în anul 2015.
Dacă Olguța Vasilescu va rămâne primar, atunci locul său de deputat va fi ocupat de actualul primar al comunei Ișalnița, Ovidiu Flori, aflat pe locul șapte pe lista PSD.
Actual deputat, Claudiu Manda va fi senator PSD. Manda este și președintele organizației județene. El deține circa 3.000 de metri pătrați de teren intravilan în comuna Vârvoru de Jos, în Calafat și Malu Mare, și casele aferente, iar ca deputat a câștigat 79.000 de lei în 2015. Manda este acționar la două firme: Bogti Food și Imoband Oltenia. La prima este asociat împreună cu deputatul Cosmin Enea, provenit din PNL, iar obiectul de activitate este comerțul cu alimente, băuturi și tutun și are sediul pe strada Împăratul Traian, nr. 115. Adresa este importantă, deoarece ea figurează într-un raport al Curții de Conturi care spunea că pentru respectiva casă, fără să aibă legătură cu vreunul dintre cei doi acționari, se obținuseră despăgubiri ilegale pe legea retrocedărilor. În cealaltă firmă, Imoband, Manda este asociat cu băiatul primarului din Vârvoru de Jos, iar obiectul de activitate este închirierea și subînchirierea imobilelor proprii. De fapt, Manda a împrumutat firma cu circa 200.000 de lei.
Al doilea senator PSD este Radu Preda, urmărit penal, alături de Olguța Vasilescu, în dosarul „Fațada“, pentru complicitate la luare de mită. Preda a fost numit în fruntea mai multor regii din subordinea primăriei, apoi a ajuns administrator public. Preda deține patru terenuri de circa 8.000 de mp, o casă de 140 mp și una de 163 mp cumpărată în 2014 și are datorii de 10.000 de euro. Preda a vândut un teren cu 20.000 de euro către Cavi Rent Corporation, iar veniturile oficiale principale provin de la primărie, 41.000 de lei. Preda a încasat 11.000 de lei și ca membru în CA la Avioane Craiova. Cel de-al treilea posibil loc de senator obținut la redistribuire i-ar putea reveni Laviniei Craioveanu, actualul inspector-șef școlar.

Clubul PITICOT

Președintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, va fi și el deputat. Actual profesor universitar, fost prefect de Dolj, Giugea deține 3,6 ha de teren agricol din 2008 la Mischii, 0,6 ha intravilan din 2011 la Mischii, 0,7 ha intravilan din 2013 la Mischii, un apartament în Craiova din 2000, o casă la Mischii de 273 mp din 2012, un autoturism din 2006. Ca profesor universitar, Giugea a câștigat 54.000 de lei. În declarația sa figurează patru împrumuturi obținute de la persoane fizice, în total 45.000 de euro și 120.000 de lei. Giugea este acționar unic la firma Creativ Idea.
Cel de-al doilea posibil deputat în urma redistribuirii este Ionuț Stroe. El nu are casă, teren sau apartament, dar are două autoturisme şi mai multe conturi, în care se găsesc circa 30.000 de lei. Stroe are datorii la bănci de aproximativ 60.000 de euro, pe care le poate rambursa fără probleme din cei circa 100.000 de lei pe an cât câștigă din salarii împreună cu soția.
Singurul senator PNL este actualul senator, Mario Ovidiu Oprea, parlamentar de carieră. În declarația sa de avere figurează o moștenire de 7.000 mp în Dolj, un apartament și o casă moștenită în Craiova, o Dacie Sandero din 2013, un teren vândut cu 244.000 de lei către familia Cilibiu, credite de circa 90.000 de lei și venituri de aproximativ 250.000 de lei împreună cu soția, care este medic. Deputatul ALDE, Ion Cupă, are șanse mari să câștige un nou mandat și așteaptă cu emoție redistribuirea voturilor, la fel ca Prâsnel Claudiu Adrian de la USR, absolvent de MIT (Massachusetts Institute of Technology). În timp ce Cupă deține un teren de circa 1.400 mp în Drobeta Turnu Severin, 2.500 mp în Târgu Jiu, o casă de locuit în Drobeta – 473 mp și un Mercedes, are datorii de 75.000 de euro și 16.000 de lei în conturi, Prâsnel nu are casă, teren, mașină, iar veniturile sale și ale soției nu depășesc 2.100 de lei pe lună. „Îmi e greu să ascund că speram la un scor mai mare, atât la nivel național, cât și aici, în Dolj. Împreună am obținut votul a peste 13.000 de doljeni și asta nu e lucru puțin, mai ales dacă ne uităm de unde am plecat acum câteva luni“, a scris Prâsnel pe Facebook. Gheorghe Bică de la PMP, fost comisar-șef la BCCOA, se poate considera ghinionist. A pierdut la o diferență de 400 de voturi fotoliul de deputat.

Exit mobile version