Acasă Local Gorj „Satul românesc – sat european“

„Satul românesc – sat european“

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj organizează, pe 26 și 27 septembrie 2015, cea de a XXVI-a ediţie a Simpozionului „Satul românesc – sat european“. Ediţia din acest an este dedicată unor mari personalităţi culturale a căror activitate a pus bazele cercetării şi promovării în ţară şi în lume a elementelor de cultură populară specifice Gorjului. Prima parte a simpozionului se va desfăşura sâmbătă, 26 septembrie, începând cu ora 10.00, la sala de festivităţi a Primăriei Runcu şi va fi dedicată împlinirii a 85 de ani de la prima înregistrare de cântece gorjeneşti pe fonograf de către muzicologul Constantin Brăiloiu, în tabăra de cercetare organizată la Runcu în 1930.
Printre altele, participanţii vor avea prilejul să asculte trei variante ale „Zorilor“ interpretate de localnice şi să compare acestea cu textele culese în urmă cu 85 ani de Constantin Brăiloiu.
Cea de a doua parte a evenimentului, desfăşurată la sala de festivităţi a Primăriei Arcani, de la ora 10.00, va fi dedicată dascălului, animatorului cultural şi eminentului cercetător Grigore Pupăză, creatorul primului muzeu al satului din Gorj, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani. „Cu acest prilej vor fi lansate volumele „Dascălii, averea României“ şi „Contribuţii la monografia folclorică a Văii Jaleşului“ – ambele de Grigore Pupăză, apărute la Editura CJCPCT Gorj şi aduse în circuitul public prin grija şi truda profesorului Dan Pupăză, fiul celui sărbătorit; revistele „Crinul satelor“, nr. 27/2015, Editura CJCPCT Gorj şi „Valea Jaleşului de la izvoare la vărsare“. Parteneri sunt Liceul de arte „C-tin Brăiloiu“, Primăria Runcu, Grupul Şcolar Bâlta, Asociaţii culturale din Arcani“, potrivit unui comunicat al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version