Acasă Local Dolj Ultimatum pentru Frigorifer Craiova

Ultimatum pentru Frigorifer Craiova

Frigorifer Craiova, somată să rezolve deficiențele sanitare (Foto: arhiva GdS)
Frigorifer Craiova, somată să rezolve deficiențele sanitare (Foto: arhiva GdS)
Frigorifer Craiova, somată să rezolve deficiențele sanitare (Foto: arhiva GdS)

Depozitul frigorific a fost amendat și somat de DSVSA Dolj să îndrepte abaterile de la normele sanitare, în caz contrar urmând să fie închis „temporar sau definitiv“. DSVSA nu a explicat până acum operațiunile suspecte în documentele de înregistrare ale Frigorifer.

Depozitul Frigorifer Craiova riscă să fie închis în zece zile din cauza abaterilor de la normele sanitar-veterinare, arată un document emis recent de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj. Potrivit unei adrese emise către chiriașii din Frigorifer (nr. 270/6 aprilie 2015), o echipă de inspectori din cadrul DSVSA Dolj a efectuat pe 25 martie 2015 un control la depozitul amintit, în urma căruia „s-au depistat o serie de deficiențe și abateri de la normele sanitar-veterinare“. În consecință, unitatea a fost amendată cu suma de 10.000 de lei și „s-a stabilit o perioadă de 60 de zile pentru remedierea deficiențelor constatate“. În situația în care, în termenul stabilit, unitatea Frig Carnexpod SA nu rezolvă deficiențele și abaterile de la normele sanitar-veterinare constatate, aceasta „va fi închisă temporar sau definitiv“, se arată în documentul respectiv. Jurnaliștii GdS au solicitat verbal DSVSA Dolj furnizarea constatărilor din actul de control, fiind vorba despre abateri de la normele sanitare de maxim interes pentru craioveni. Oficialii instituției au cerut însă o solicitare scrisă, motiv pentru care termenul de informare a cetățenilor se va prelungi.

„Dacă e s-o luăm așa, într-o lună îi închidem pe toți!“

Activitatea unităților înregistrate pentru vânzare cu amănuntul (VA) este reglementată de Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr. 111/2008. Potrivit art. 28, alin. (1) din ordinul menționat, activitățile VA se pot derula „atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor“. Dacă activitățile se derulează fără respectarea acestor condiții, DSVSA „emite ordonanța privind interzicerea desfășurării activității“ (art. 26, alin. 1). La capitolul „Controale, măsuri și sancțiuni“, ordinul ANSVSA prevede „suspendarea activității până la remedierea deficiențelor constatate“ (art. 24, alin. 2, lit. b). Înaintea emiterii documentelor de înregistrare VA, inspectorii DSVSA fac verificări la fața locului. În urma verificării, ei pot stabili termene de remediere a deficiențelor, dar acesta este un caz special și se referă la etapa înregistrării (art. 20, alin. 3-4). Directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru, susține că inspectorii din teren sunt cei care au constatat gravitatea abaterilor de la normele sanitare. „Nu trebuia suspendată activitatea, pentru că inspectorii au considerat că se poate lucra în condițiile astea și nu s-a pus sănătatea publică în pericol. Asta au constatat inspectorii. Sancțiunile din Ordinul 111/2008 se pot aplica în cazul în care se constată că se pune în pericol sănătatea publică“, a afirmat Butaru. Directorul mai susține că, dacă ar trebui să aplice la literă legislația, ar trebui să închidă activitatea tuturor comercianților. „Nu poți să suspenzi activitatea omului, are un stoc de marfă… Dacă e s-o luăm așa, într-o lună îi închidem pe toți! În momentul în care se ia o decizie radicală de închidere, trebuie să am totul ca să reziste în instanță. Trebuie o analiză foarte clară“, a mai spus Andrei Butaru.

Explicații care se lasă așteptate

În documentarul „Războiul cărnii“, GdS a analizat povestea depozitului Frigorifer Craiova. Unitatea cu o suprafață de 21.400 mp este exploatată prin Frig Carnexpod SA, o societate care, potrivit ultimelor informații, este patronată în acte de Daniela Găină și Ion Joița, dar este controlată din umbră de familia controversatului om de afaceri craiovean Dinel Staicu. În 27 iunie 2013, activitatea depozitului a fost închisă pe vechea denumire de Carnexpod SA – Filiala Craiova și redeschisă pe noua denumire Frig Carnexpod SA, cu un nou document de înregistrare din partea DSVSA Dolj. Mai mult, documentele de înregistrare ale societăților care funcționează ca depozite alimentare în incinta Frigorifer au fost și ele modificate cu această ocazie. Noile documente de înregistrare nu mai conțin codurile obligatorii CAEN. GdS a explicat în documentarul „Războiul cărnii“ că nu există bază legală pentru această operațiune. De altfel, pe 7 aprilie am și solicitat DSVSA Dolj un punct de vedere pe această temă, cerând temeiul legal (articol, alineat) în baza căruia ar fi fost făcute aceste modificări.
Potrivit art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, instituția avea obligația ca în termen de zece zile să răspundă la solicitare, iar în cazul în care informațiile cerute erau complexe, termenul se prelungea la 30 de zile, cu condiția înștiințării în scris despre acest fapt, în termen de zece zile. Nici până în prezent, GdS nu a primit un răspuns din partea DSVSA Dolj.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version