Acasă Local Dolj Bovine răpuse de boala limbii albastre

Bovine răpuse de boala limbii albastre

http://www.youtube.com/watch?v=2HNBn_9R_P4

\n

Boala limbii albastre a fost confirmată în trei localităţi doljene. Ţăranii îşi privesc neputincioşi animalele răpuse de boală, fără să aibă vreo putere să le salveze. Scot sume mari din buzunar pentru tratamentele acestora, trăiesc cu teama că boala se va răspândi. Pentru unii săteni, creşterea animalelor este singura sursă de supravieţuire. Cei mai mulţi  nu înţeleg de unde a apărut această boală de care ei, părinţii sau bunicii lor nu au auzit niciodată.

Greceşti, Secu şi Argetoaia sunt, potrivit reprezentanţilor DSVSA Dolj, localităţile în care animalele au prezentat semne de boală, iar analizele au confirmat că probele de sânge sunt pozitive. Teama că boala se va răspândi nu le mai dă pace. Nu mai au somn, nu mai au linişte, se trezesc în miezul nopţii pentru a vedea dacă animalele mai sunt sau nu în viaţă. Au cheltuit sume importante de bani pentru tratamentul bovinelor din dorinţa de a le salva.

Vacile care au murit aveau viţei în burtă

Vasile Giuroiu din comuna Greceşti nu are serviciu, nici măcar ajutor social. Creşte împreună cu familia animale. „Cresc bovine de când eram copil, la fel ca părinţii şi bunicii mei. Am avut 13 vaci până în urmă cu două luni, când am decis să vând două dintre ele. La banii pe care i-am luat din vânzarea unei bovine am mai pus ceva şi mi-am cumpărat o combină. Nu-mi vine să cred ce nenorocire s-a abătut asupra noastră“, a povestit bărbatul. Problemele au început în urmă cu câteva săptămâni. Vasile Giuroiu susţine că a observat că o vacă nu mănâncă. „Timp de patru zile nu s-a atins de mâncare. Zăcea doar…. Apoi, după alte zece zile, a murit cea de-a doua bovină. I se înroşiseră ochii, i se uscase botul, iar în câteva zile s-a umflat foarte rău, a căzut răpusă la pământ… Acum, a treia vacă zace, nu mănâncă, nu bea apă… În mod sigur o să moară şi asta. Am chemat medic veterinar din Mehedinţi, apoi pe cel din localitate încă din primele momente în care am văzut că animalele prezintă semne de boală. Am crezut iniţial că este vorba de o răceală, am cumpărat tratamente peste tratamente, iar din momentul în care am primit vestea că ar suferi de boala limbii albastre am luat tot ce a fost mai bun doar pentru a le salva… Luni, a venit medicul veterinar din localitate însoţit de cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi mi-au spus că animalul care este acum bolnav trebuie tăiat. Mi-au zis că trebuie să sacrifice vaca, să îi ia capul, pe care să îl ducă la laborator. Am refuzat aşa ceva. Copiii mei, soţia, dar şi eu nu ne puteam stăpâni lacrimile. Toate vacile aveau viţei în burtă! Le-am spus să vină să o ia cu totul, să o sacrifice în altă parte, dar nu în ograda noastră. Suntem toţi speriaţi. Am un vecin care are 13 vaci şi zece viţei, iar de teamă şi-a închis animalele într-un grajd… Nu ştim însă ce să facem, nimeni nu ne-a spus cum să protejăm celelalte animale. Aşa că am decis să le izolăm, le-am dus pe un izlaz. Ce ne sperie cel mai mult este faptul că nimeni nu a auzit vreodată ceva de o asemenea boală, nici măcar bunicii noştri nu au pomenit un asemenea diagnostic. Ni s-a spus doar că boala apare după muşcături de ţânţari“, a povestit săteanul. Suspiciuni de boala limbii albastre sunt multe în localitatea Greceşti. Daniel Crăc are o vacă de numai doi ani care prezintă simptome ale acestei boli, la fel şi vecinul acestuia care are două vaci.

Carnea unui animal bolnav nu trebuie consumată

În comuna Greceşti locuiesc în prezent 1.638 de persoane. Sunt oameni cu venituri materiale modeste, motiv pentru care în mare parte din gospodării, oamenii cresc bovine, capre, oi. „În ultimii ani, numărul bovinelor a scăzut atât pe plan naţional, cât şi în comuna noastră. În prezent, avem 360 de bovine, 700 de oi, 600 crescute de sătenii comunei noastre. Primele suspiciuni despre această boală au apărut săptămâna trecută, la sesizarea unui cetăţean. În momentul în care medicul veterinar a consultat animalul, ne-a spus că este vorba despre această boală care face ravagii în rândul animalelor la nivel european. Până în prezent însă (ieri, n.r.), este vorba de un singur caz confirmat. Aşteptăm rezultatele analizelor prelevate de la celelalte animale şi sfătuim oamenii să nu intre în panică. Ca şi soluţii de prevenţie, îi sfătuim pe săteni să cumpere tratamente contra ţânţarilor, soluţii speciale pentru uz animal. Dacă animalele prezintă simptome specifice acestei boli, oamenii trebuie să cheme de urgenţă medicul veterinar pentru prelevare de probe biologice. Îi sfătuim să nu sacrifice animalele imediat cum au o suspiciune de boală, pentru că până la urmă carnea unui animal bolnav nu trebuie consumată“, a spus Sorin Iordache, viceprimarul comunei Grecești. Potrivit primarului comunei Greceşti, boala limbii albastre a speriat sătenii.
„În ultima perioadă, tot mai mulţi săteni îşi vând animalele la târg. Există suspiciuni de boala limbii albastre la alte trei animale, deoarece animalele au prezentat simptome asemănătoare! Este grav ce se întâmplă şi şi mai grav că nu ştii concret ce ai de făcut în asemenea situaţii“, a spus Marcel Corîci, primarul comunei Greceşti.

Boală descoperită la Greceşti

Reprezentanţii DSVSA Dolj au confirmat ieri că există câte un caz de boala limbii albastre în localităţile Greceşti, Secu şi Argetoaia şi că au stabilit un program de măsuri în comunele respective. Primul caz de boala limbii albastre a fost diagnosticat-confirmat pe 30 august 2014. „Pe 26 august, am fost contactat telefonic de medicii veterinari din localităţile menţionate că se confruntă cu o situaţie inedită, că au descoperit practic semne ale unei boli nemaiîntâlnite. După examinarea animalelor, medicii au constatat leziuni bucale, mamare, edeme submandibulare, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre. În urma examenului serologic realizat în laboratorul nostru, probele au ieşit pozitive. Am trimis imediat o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la alte animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru boala menţionată. Ne confruntăm astfel cu cazuri confirmate în Greceşti, Argetoaia şi Secu“, a precizat Costică Retea, medic veterinar, director adjunct la DSVSA Dolj.

„Proprietarii trebuie să solicite imediat intervenţia medicului veterinar“

Potrivit specialiştilor, boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage şi nu prin contactul direct între animale. Este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. „Fiind vorba de o boală virală nu are tratament specific. Oamenii trebuie să ştie însă că noi efectuăm gratuit analize pentru depistarea acestei boli, însă tratamentul trebuie suportat de proprietarii animalelor. Principalele semne de boală sunt: hipertermia, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar umflături pe faţă, urechi, pot apărea hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de umflarea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire, iar producţia de lapte scade, până la încetare. Din momentul în care rezultatul de laborator confirmă prezenţa bolii, animalul trebuie perfuzat corespunzător şi tratat. Doar după un tratament specific, animalul poate fi dus la abator pentru comercializare. În cazul în care constată că animalul este bolnav, proprietarii trebuie să solicite imediat intervenţia medicului veterinar şi nu să îl sacrifice pentru hrană, atâta timp cât este vorba de un animal care prezintă simptome de boală! Celor care le-au murit animalele din cauza acestei boli le vor fi date despăgubiri“, a adăugat Costică Retea, director adjunct la DSVSA Dolj.

Dezinsecţiile periodice ţin departe boala limbii albastre

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge ţânţarii care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitar-veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor.

Exporturile de ovine şi bovine au de suferit

Ministerul Agriculturii din Iordania a interzis importurile de ovine și bovine din România după ce Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a raportat că au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre în România. Ţara noastră este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia. Regatul importă anual din România între 300.000 și 400.000 de ovine și bovine.

Medicii veterinari nu îşi fac treaba aşa cum ar trebui

Costel Coșoveanu, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Dolj, preşedintele filialei doljene a AGROSTAR, a precizat pentru Gazeta de Sud că suspiciuni ale bolii limbii albastre au apărut deja în mai multe localităţi din județ: „În zona Motoci, Moţăţei, Desa, în zona Calafatului sunt proprietari de animale care se tem și au solicitat medicilor veterinari prelevare de probe în vederea analizei. Din păcate, cea mai mare problemă a noastră este aceea că medicii veterinari nu îşi fac treaba aşa cum ar trebui. Există situaţii în care două, chiar trei sate sunt date în subordinea unui medic veterinar care a obţinut contract de concesiune pentru perioade chiar şi de 49 de ani şi care nu îşi face meseria. Animalele nu sunt vaccinate periodic, oamenii nu sunt informaţi cu privire la bolile care riscă să afecteze animalele. Aceste posturi de medici veterinari ar trebui ocupate prin examen“.

A absolvit Facultatea de Ştiințe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie Sociologie. Lucrează la Gazeta de Sud din 2004 în domeniul social, dar este şi realizatorul rubricii Infosocial la Radio Sud.
Exit mobile version