Acasă Local Călătorie în lumea cărţilor

Călătorie în lumea cărţilor

http://www.youtube.com/watch?v=cntpYyxXwIM

\n

Evenimentele editoriale din cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Târgului de Carte Gaudeamus au continuat şi vineri, cu lansarea altor volume „Istorie, eroi, cultură politică“, „Adulter cu smochine şi pescăruşi“, „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istorie“, toate purtând semnătura lui Adrian Cioroianu, „Căruţa merge mai departe“ de Mircea Pospai, „Portrete în timp“ de Florea Firan, „Limba română şi mass-media“- Antologie şi prefaţă de Florea Firan.
Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a adunat printre cărţi personalităţi de seamă ale culturii oltene la lansarea unor titluri noi, la reeditatea altora, la dezbaterile pe probleme actuale.
La ora prânzului, istoria adunată în „capsule de trecut“ în „cea mai frumoasă poveste“ l-a adus din nou în mijlocul oltenilor pe autorul său Adrian Cioroianu, cel care realizează „o punte între istoric şi literat“, după cum menţiona preşedintele Uniunii Scriitorilor – Filiala Dolj, Gabriel Coşoveanu, sau cel despre care se spune că „la Craiova este suspectat că şi-a părăsit Oltenia, la Bucureşti e este considerat oltean, la Timişoara a fost perceput ca bucureştean, iar la Iaşi unii îl mai cred şi astăzi ca fiind clujean“.
Adrian Cioroianu având „aceeaşi lejeritate în exprimare surprinde în cele 91 de capsule-tablete elemente fundamentale ale devenirii noastre istorice“, aşa cum preciza în cuvântul de prezentare a lucrării amintite prof. univ. dr. Constanţiu Dinulescu .
„Cea mai frumoasă poveste“ s-a aşezat la Gaudeamus alături de „Istorie, eroi, cultură politică“, „Adulter cu smochine şi pescăruşi“ spre încântarea devoratorului de lectură. Povestea naşterii lor a fost spusă chiar de creator.
„Fiecare este rodul unei perioade, fiecare este rodul unei aspiraţii sau vis şi cele de istorie, şi romanul pe care l-am scris. Până la urmă fiecare dintre noi suntem rodul oamenilor pe care i-am întâlnit, rodul cărţilor pe care le-am citit şi rodul visurilor pe care le avem. O să vă vorbesc despre oamenii pe care i-am întâlnit, care într-un fel sau altul se află la rădăcina acestor cărţi. Am fost un norocos. Am avut profesori extraordinari de buni. Povestea profesorilor începe cu învăţoarea mea de la Şcoala Generală nr. 18, doamna Gaie, cea care m-a învăţat să scriu, mi-a pus creionul în mână. A venit după doi ani doamna Barbu, care trăieşte astăzi în cartierul 1 Mai“. Enumerarea autorului a continuat cu profesorul Marian Niţă, directorul Şcolii nr. 18, profesoara de limbă română, de istorie din anii de gimnaziu, de profesorul de istorie din Liceul „Elena Cuza“, pe care Adrian Cioroianu l-a absolvit, persoane care au contribuit la formarea omului de astăzi, autor de volume şi profesor universitar, „profesori europeni“ cei care i-au insuflat „sentimentul libertăţii“ într-o epocă a comunismului.
De la „Cea mai frumoasă poveste“, iubitorul de lectură a urmărit „Căruţa merge mai departe“ a lui Mircea Pospai, dar şi „Portretele în timp“ ale lui Florea Firan, pentru ca apoi să dezbată alături de scriitori, studenţi, elevi, pe marginea temei „Cartea astăzi“ şi să întocmească „scenarii optimiste“ şi să vorbească despre „scepticism postmodernist“.
Lansările şi dezbaterile vor face deliciul devoratorilor de lectură şi sâmbătă, 1 martie. Li se vor alătura şi invitaţii de nota 10: olimpicii României, care vor completa armonios tabloul Târgului Gaudeamus, ce-şi va închide porţile, duminică, 2 martie.

Lucrează în presa scrisă din 2002, dar în facultate a cochetat şi cu televiziunea și radioul. Consideră că munca în televiziune este un proces de perfecţionare atât profesională, cât şi a personalităţii.
Exit mobile version