Acasă Local Gorj Gorjul – sub asediul zăpezii

Gorjul – sub asediul zăpezii

\n

Bilanţ nedorit pentru autorităţile şi cetăţenii judeţului Gorj, după prima ninsoare serioasă. O persoană şi-a pierdut viaţa, mai multe localităţi au rămas fără energie electrică, trenuri întârziate sau drumuri blocate. Avertizarea de cod portocaliu de ninsoare şi viscol i-a prins pe picior greşit pe unii primari, care nu au reuşit să deszăpezească în timp util toate drumurile. Cetăţenii au fost sfătuiţi să nu plece la drum, iar dacă au plecat li s-a recomandat să aibă autoturismele echipate de iarnă. Prima măsură luată de autorităţile judeţene şi de cele centrale a fost vineri seară, când la ora 22.00 a fost închis DN 67C, Novaci – Rânca. Peste 250 de turişti au rămas blocaţi în zona turistică. Drumarii au decis să menţină şi sâmbătă drumul închis, cu excepţia intervalului orar 12.30 – 14.00, când turiştii au fost coborâţi în coloană, cu ajutorul utilajelor de deszăpezire. Peste 30 de mașini au coborât din zona montană cu ajutorul drumarilor. Alţi 20 de șoferi care doreau să urce la Rânca au fost întorși din drum. Trei autospeciale care aparțin Drumurilor Naționale au derapat în timpul deszăpezirii din cauza carosabilului.

Unui angajat al releului i s-a făcut rău

Unui angajat de la releul din Rânca i s-a făcut rău sâmbătă seară, bărbatul fiind cunoscut cu probleme cardiace. Salvamontiştii au ajuns la bărbatul de 47 de ani, Daniel Onea, cu ATV-urile pe şenile şi l-au coborât pe bolnav la ambulanţa Salvamont. Ulterior, salariatul staţiei de releu a fost transportat la Spitalul din Novaci, după care a fost trimis pentru îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. „Îl cunoşteam pe salariatul respectiv şi era în evidenţe cu probleme medicale. Am reuşit să îl aducem la ambulanţa Salvamont cu ATV-ul cu şenile. Probabil că vremea rea i-a influenţat starea de sănătate. Nu au fost probleme deosebite în Rânca pentru că oamenii au ştiut de avertizarea meteo şi nu au urcat. Au fost în staţiune în jur de 200 – 250 de oameni. Am avut şi trei accidente pe pârtie. Două le-am rezolvat la faţa locului, iar un cetăţean care a suferit o entorsă a dorit să meargă la spital şi a fost coborât în Novaci. Stratul de zăpadă măsoară 50 – 60 de centimetri. În zonele cu zăpadă viscolită depăşeşte un metru, un metru şi jumătate“, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public al Salvamont şi Salvaspeo Gorj.

Spitalul TBC a rămas fără curent

Drumarii au acţionat cu opt utilaje pentru a debloca drumul de la Rânca. Din cauza viscolului puternic, conducerea Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a luat decizia ca turbofrezele şi utilajele cu lamă să lucreze doar când vizibilitatea era bună, iar viscolul şi vremea rea nu puneau în pericol integritatea fizică a drumarilor. Circulaţia autovehiculelor pe DN 67C Novaci – Rânca a fost reluată duminică, la 11.30, când şoseaua a fost redeschisă traficului rutier. Şi în alte zone din judeţul Gorj, căderile masive de zăpadă şi-au spus sâmbătă cuvântul. Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ de la Dobriţa a rămas fără curent, după ce cablurile de electricitate au fost doborâte de zăpadă. Alte trei sate, Stăneşti, Curpen şi Vălari, au rămas fără energie electrică. Echipele CEZ au fost trimise în teren pentru a remedia problemele. Spitalul TBC a funcţionat cu ajutorul unui generator, până când au fost reparate liniile de energie electrică rupte. Tot sâmbătă, pe DN 67, în comuna Scoarţa, satul Pişteştii din Deal, un copac s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii. Circulaţia s-a desfăşurat pe un singur sens până când pompierii au eliberat partea carosabilă. Un alt copac a căzut la Târgu Jiu şi a avariat uşor două autoturisme. Pompierii au intervenit, de asemenea, pentru a tăia şi ridica arborele din zonă. Pe 25 ianuarie, două trenuri mărfare şi săgeata albastră au rămas blocate în Defileul Jiului, până când doi copaci căzuţi peste linia de cale ferată au fost îndepărtaţi.

A murit din cauza frigului

Gerul şi zăpezile au făcut şi o victimă. O femeie de 74 de ani, din localitatea Ţânţăreni, a murit sâmbătă. Bătrâna a fost descoperită în faţa uşii de acces în locuinţă. Cel care a găsit cadavrul îngheţat al femeii a fost un localnic de 36 de ani, care a sunat la 112: „La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă, care a constatat decesul persoanei. De asemenea, echipa operativă din cadrul secţiei şi Poliţiei Oraşului Târgu Cărbuneşti a efectuat cercetarea la locul faptei. În urma verificării sumare a cadavrului s-a constatat că acesta avea echimoze pe palme şi faţă, provenind probabil de la loviturile cauzate prin cădere şi ca urmare a efectului termic, cauza probabilă a decesului fiind hipotermia“, a precizat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Toate şcolile vor fi închise astăzi

Ministerul Educaţiei a luat decizia de a ţine şcolile închise în mai multe judeţe ale ţării unde s-au produs fenomene meteo deosebite. Între judeţele unde nu se vor face ore în cursul zilei de luni este şi Gorjul. Potrivit inspectorului şcolar general Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, unităţile de învăţământ din judeţ vor rămâne închise, deşi nu erau probleme care să împiedice efectuarea orelor: „Chiar dacă nu sunt probleme deosebite, este bine să evităm ca acestea să apară. Probabil că ziua va fi recuperată. Se pare că este măsura cea mai bună, având în vedere că este totuşi iarnă şi temperaturile resimţite sunt foarte scăzute. De asemenea, în zona submontană, cantităţile de zăpadă sunt mult mai mari. Vom decide ziua în care se vor recupera orele de luni“, a spus Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version