Acasă Local Ștefan Luchian

Ștefan Luchian

Ștefan Luchian, născut pe 1 februarie 1868 la Ştefăneşti (Botoşani), a fost un pictor român, supranumit „poetul plastic al florilor“.
Vocația lui s-a evidențiat încă din copilărie. El a rezistat eforturilor mamei de a-l înscrie la școala militară şi, mutându-se la București, a studiat la clasa de pictură a Școlii de Arte Frumoase. Mentor i-a fost Nicolae Grigorescu, Luchian primind de la el încurajări şi o libertate totală de exprimare. În anul 1889 a plecat la München, unde a studiat două semestre la Academia de Arte Frumoase. Revenit la București, a fost inițiator al „Expoziției artiștilor independenți“, deschisă chiar în fața Salonului Oficial. În 1900 a participat cu două pasteluri la Expoziția Universală de la Paris. În același an, au apărut manifestări ale unei scleroze multiple care l-a lăsat infirm pe viață. A continuat să lucreze și, până în 1915, a expus neîntrerupt. Luchian nu a cunoscut pentru multă vreme succesul. La expoziția sa din 1905, singurul cumpărător al unui tablou a fost Grigorescu. Din 1909 a fost ţintuit în fotoliu. Fixase în memorie splendorile peisajului românesc, pe care le-a redat într-o serie întreagă de opere. Luchian a murit pe 28 iunie 1916. Către final, nu a mai putut ține penelul cu degetele, așa că punea să-i fie legat de încheietura mâinii. Astfel s-a sfârșit, în flacăra imensei pasiuni pentru artă, viața unui pictor.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism. Crede că poveştile oamenilor sunt cele mai importante şi de aceea, împreună cu Ana Dănescu, vrea să aducă mai aproape poveştile simple cu şi despre oameni, într-o emisiune-reportaj.
Exit mobile version