Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Verificări la dosarele de pensie

Casa Judeţeană de Pensii Gorj va termina de verificat în aproximativ o lună dosarele de pensie care au grupe de muncă I sau II, pentru plata majorată a drepturilor băneşti. În general, creşterea pensiilor pentru grupele I şi II este de 93 de lei. La nivelul judeţului Gorj, din totalul de 78.630 de pensionari, 30.671 au lucrat în condiţii de muncă de grupa I şi II. Din februarie şi până în mai au fost verificate peste 28.000 de dosare, iar în prezent se fac verificări la alte 1.500 de dosare, urmând ca în funcţie de rezultatul acestor recalculări să fie achitate diferenţele de pensie.
• Eugen Măruţă

Fiscul caută TVA la PFA-uri

După ce a terminat cu TVA-ul la imobiliare şi a început să caute taxa pe valoarea adăugată la agricultorii care
şi-au lucrat terenurile pe persoană fizică, Fiscul va lua la puricat activitatea PFA-urilor, adică a persoanelor fizice autorizate. Potrivit Finanţelor doljene, vor fi verificate atât PFA-urile, cât şi alte forme similare de organizare, cum ar fi întreprinderile familiale (II-uri) şi asociaţiile familiale (AF-uri), care au „uitat“ că au de plată TVA la stat. Indiferent de domeniul de activitate, aceste persoane, care au desfăşurat activităţi economice şi îndeplinesc toate condiţiile să fie plătitoare de TVA, vor fi notificate de Fisc în perioada următoare.
• Ramona Olaru

Mii de contracte de muncă legale

Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, în perioada 1-24 mai au fost înregistrate 3.833 de contracte. Prevederile noului Cod al Muncii au responsabilizat angajatorii, care preferă să intre în legalitate decât să plătească amenzi foarte mari. Astfel, anul trecut, în aceeaşi perioadă, existau 2.000 de contracte. Zece persoane care munceau fără a avea forme legale de angajare au fost depistate de inspectorii de muncă pe parcursul săptămânii trecute, la mai mulţi angajatori din judeţ. Cele zece persoane au fost găsite la opt angajatori, amenda totală fiind de 100.000 de lei. „Au fost efectuate 32 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă la negru. La cei opt angajatori au fost aplicate sancţiuni, iar societăţile deţinute aveau ca obiect de activitate comerţul şi construcţiile“, a spus Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
• Mihaela Floroiu

Exit mobile version