Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Când trecem la euro?
România va decide, la sfârşitul lunii aprilie, dacă este oportună amânarea datei de aderare la moneda euro, a anunţat recent premierul Emil Boc. Potrivit presei, guvernul ar fi renunţat la data de 1 ianuarie 2015, care era stabilită pentru trecerea la moneda euro, şi a anunţat doar intervalul 2013 – 2014 pentru intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb, o etapă premergătoare procesului. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat pe 12 aprilie, în Estonia, că va iniţia o discuţie cu BNR, guvernul şi analiştii, pentru reanalizarea obiectivului accesului României în zona euro în 2015.

Ofensiva împotriva muncii la negru
Ministrul interimar al muncii, premierul Emil Boc, a declarat ieri că vor fi aplicate sancţiuni dure pentru munca la negru. El i-a avertizat pe cei care folosesc salariaţi fără forme legale să le încheie contracte de muncă, pentru că noua legislaţie prevede amenzi mult mai mari şi sancţiuni penale. Planul de combatere a muncii la negru va fi realizat prin colaborarea inspectorilor de muncă, a comisarilor financiari, dar şi a reprezentanţilor MAI.

300.000 de salariaţi mai puţin
În perioada octombrie 2009 – octombrie 2010, din economia românească au dispărut 300.000 de salariaţi, spun statisticile. INS a raportat că numărul persoanelor încadrate în muncă la nivelul lunii octombrie 2010 ajunsese la 4,16 milioane. Datele statistice arată că 62% din efectivul total al salariaţilor aveau sub salariul brut de 1.500 de lei.

România, bănuită că dezinformează eurostat
Eurostat se îndoieşte de calitatea datelor transmise de România în ceea ce priveşte deficitul bugetar, acuzaţiile vizând posibile erori în privinţa cifrelor legate de Termoelectrica şi CFR Marfă. Oficialii INS au declarat pentru HotNews că asemenea rezerve au mai fost exprimate de Eurostat şi în anii precedenţi în legătură cu Grecia, Danemarca şi Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011. „Noi aplicăm chiar acum un program de verificare şi de răsverificare a datelor“, a confirmat Vergil Voineagu, preşedintele INS. În şedinţa guvernului din 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, pentru a depista eventuale discrepanţe dintre conturile financiare şi cele nefinanciare. Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene şi a Regulamentului nr. 479/2009, toate ţările UE, inclusiv România, transmit catre Eurostat de două ori pe an, respectiv pe 31 martie şi 30 septembrie, Notificarea deficitului şi datoriei guvernamentale.
• Grupaj realizat de Bogdan Groşereanu

Exit mobile version