Acasă Local Discuţii tensionate în minerit

Discuţii tensionate în minerit

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) au anunţat intrarea în grevă generală, începând de astăzi, însă negocierile între sindicate şi administraţie continuă, mai ales că la Târgu Jiu este aşteptat să sosească ministrul economiei, Ion Ariton.

Sindicatele din minerit şi din cadrul Complexurilor Energetice ale Olteniei nu au ajuns la o înţelegere cu administraţia în privinţa programului de disponibilizări de personal. Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, a anunţat încă de anul trecut intrarea în grevă generală, începând cu data de 10 ianuarie, însă de o săptămână au loc negocieri cu factorii de răspundere din Ministerul Economiei, precum şi de la nivelul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), dar şi din Complexurile Energetice de la Craiova, Rovinari şi Turceni. Constantin Bălăşoiu, directorul general al Complexului Energetic de la Craiova şi viitorul director al Companiei Naţionale Electra, a fost singurul care a vorbit până acum despre o reducere a cheltuielilor în sectoarele minier şi energetic, de circa 22%, în perioada 2011-2012. Sindicatele s-au ferit să se pronunţe în privinţa programului de disponibilizări şi au ameninţat cu greva generală. A fost vehiculată cifra de 4.000 de posibili disponibilizaţi, însă nimeni nu a prezentat până acum date certe. S-a vorbit la un moment dat de acordarea de salarii compensatorii sau chiar de neaplicarea programului de disponibilizări, în cazul înfiinţării Electra, condiţia pusă de Marin Condescu fiind ca zece procente din companie să fie deţinute de angajaţi.  

Negocieri şi în ultimele zile

Minerii ar trebui să se întoarcă azi la lucru, după un concediu prelungit în care au intrat încă de dinainte de Craciun, însă ortacii nu au fost încă lămuriţi ce se va întâmpla cu o parte dintre ei. Negocieri purtate între sindicate şi administraţie, pe de o parte, şi parlamentarii de Gorj şi Mehedinţi, pe de alta, au avut loc sâmbătă şi duminică. Discuţiile au fost mai degrabă sterile decât lămuritoare. Întâlnirea de la Gorj a avut loc sâmbătă, la sediul Complexului Energetic de la Turceni, unde au ajuns parlamentarii Cosmin Popescu, Severus Militaru şi Ion Ruşeţ de la PDL, Vasile Popeangă şi Toni Greblă de la PSD, sindicaliştii Condescu, Mitrescu şi Pârvulescu, precum şi directorii generali ai complexurilor energetice şi directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, între care Constantin Bălăşoiu, Tiberiu Trotea şi Daniel Burlan. În timp ce politicienii au declarat că au fost mulţumiţi de invitaţia primită, sindicaliştii au evitat să dea răspunsuri concrete la întrebările jurnaliştilor. Reprezentanţii administraţiei au preferat chiar să nu facă nici un fel de declaraţii.

Un posibil răspuns de la Ariton

Cert este că grevele organizate de Marin Condescu în ultimii ani s-au încheiat de fiecare dată după câteva zile sau chiar înainte de a începe. Condescu nu şi-a ascuns niciodată simpatia faţă de partidul de guvernământ şi a încheiat de fiecare dată protocoale cu Ministerul Economiei în care se promitea soluţionarea revendicărilor Federaţiei conduse de Marin Condescu. De-a lungul timpului, revendicările sindicaliştilor au vizat modificări legislative în domeniile energetic şi minier, reorganizări de agenţii, acordarea unor facilităţi şi sporuri minerilor sau a unor licenţe de exploatare în minerit şi, nu în cele din urmă, organizarea sistemului energetic naţional în cele două mari companii Electra şi Energetica. De altfel, este de aşteptat ca ministrul economiei, Ion Ariton, care a anunţat că va veni astăzi la Târgu Jiu, să le prezinte sindicaliştilor o serie de propuneri care să-i convingă să renunţe la greve şi să accepte programul de restructurare.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version