Acasă Local Blocul poliţiei, adăpostul boschetarilor

Blocul poliţiei, adăpostul boschetarilor

Construit pentru poliţiştii craioveni, blocul 201 A din cartierul Craioviţa Nouă a devenit o ruină sau al doilea S200 al urbei. Clădirea adăposteşte în subsol şi la primele etaje o lume pestriţă, oameni ai străzii, fără identitate.

La capătul străzii Tufănele din Craioviţa Nouă străjuieşte ruina unui bloc. Scheletul de BCA este parcă linia de hotar între vilele din zonă şi blocurile sinistre. Numai parterul imobilului este ocupat de o firmă, etajele au rămas în faza de şantier, la roşu, cum spun constructorii. Aici şi-au găsit adăpostul oamenii străzii care îşi fac veacul în cartier.
„Vin aici tot felul de indivizi. Au şi luat foc odată, pentru că folosesc lumânări. Dau foc la mizeriile strânse aici. Am auzit că dorm pe jos pe cârpe, pe cartoane. Fac scandal, nu sunt doriţi aici“, a spus o localnică de pe strada Craioveşti.
De jur împrejur buruieni, gunoaie şi câini. Parterul vopsit în roz contrastează cu restul construcţiei de şapte niveluri, rămasă nefinisată, fără uşi, fără ferestre. Intrarea se face pe lateral, dar de aici începe coşmarul. Mormane de cartoane, de ambalaje din plastic, peturi, haine putrezite toate răspândesc un puternic iz de urină şi resturi organice. Aceasta este intrarea în blocul ocupat de oamenii străzii, dar şi locul care serveşte drept WC trecătorilor. Mirosul te izbeşte de la intrare. În fapt, locul pe unde se ajunge la etajele superioare şi pe care seară de seară oameni de pripas îl străbat fără nici o strângere de inimă. La capătul culoarului sunt două deschizături, intrarea în subsol şi scara de acces la etaj. Într-o altă deschizătură a peretului zace înghesuită o saltea. Treptele nu au fost amenajate. Mai departe întunericul devine stăpân.
„Acum nu-i găsiţi, ei vin seara, să se culce. Sunt câţiva băieţi. Acolo la etaj stau. Fac focul cu cartoane să se încălzească. Când mai beau, fac scandal. Ziua pleacă să cerşească, să muncească. Clădirea se degradează cu fiecare zi. Sus, pe acoperiş, au crescut copaci. Arată dezolant“, este de părere un locatar din blocul 201R.
Clădirea a fost proiectată în anii ‘90 împreună cu alte două blocuri, după aceleaşi tipare: spaţii comerciale la parter şi apartamente de locuit în partea superioară. 201B şi 201C au fost finalizate în anul 2000 de firma ATLAS SA Craiova cu fonduri de la MLPAT. În acelaşi an, 201A a intrat în patrimoniul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, urmând să fie şi el finisat şi apartamentele date ca locuinţă poliţiştilor. „Acest imobil se află în proprietatea IPJ Dolj de zece ani. Din păcate, lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri şi nu au mai fost repartizate angajaţilor inspectoratului ca şi locuinţe. În condiţiile actuale, este greu de precizat când se vor relua lucrările la acest imobil“, a declarat agent Amelia Căprărin, reprezentantul IPJ Dolj.

Fără fonduri devine ruină

Lipsa banilor a transformat un bloc de locuinţe într-un adăpost insalubru şi un focar de infecţie, lucru confirmat şi de unul dintre constructori. Reprezentantul SC ATLAS SA este printre puţinii care îşi aminteşte începuturile acestui imobil. „În Craioviţa, în acea zonă ştiu că am lucrat la trei blocuri-turn.Două le-am finisat, pentru cel de-al treilea nu au mai fost fonduri şi lucrările s-au oprit. Nu ştiu ce s-a ales de el. Lucrările au fost contractate de CM1, noi am avut partea de finisaj. Au fost şi ceva probleme atunci. Cert este că din lipsa banilor nu s-a mai făcut nimic“, îşi aminteşte Stan Cristea, directorul SC ATLAS SA.
Despre iniţiativa proiectului nu-şi mai aminteşte nici măcar proiectantul, SC Proiect SA Craiova. De unde au venit banii şi câţi la număr nu mai ştie nici Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Publice Dolj care, sub altă denumire, era instituţia ce se ocupa la acea vreme cu repartizarea locuinţelor construite cu fonduri de la stat.
Clădirea este acum în ograda poliţiei doljene, care, fără bani, nu poate mişca un deget. Doar mai goneşte uneori oamenii care se aciuează aici, când vecinii sătui de prezenţa lor se scandalizează.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version