Acasă Local SNLO încheie anul cu pierderi

SNLO încheie anul cu pierderi

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) încheie anul 2009 cu pierderi de aproximativ 30 de milioane de lei, majoritatea reprezentând dobânzi la credite şi penalităţi la plata obligaţiilor către bugetul de stat.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu a reuşit să evite pierderile pe 2009, valoarea acestora ridicându-se la aproape 30 de milioane de lei. Daniel Burlan, directorul Societăţii Lignitului Oltenia, a declarat că datoriile reflectă în principal dobânzile la credite şi penalităţile înregistrate la plata obligaţiilor pe care SNLO le are la bugetul de stat. În prezent, SNLO are de achitat datorii totale de 280 de milioane de lei şi de încasat de la beneficiarii săi 370 de milioane de lei. Plata datoriilor depinde însă de nivelul încasărilor, iar acesta este extrem de scăzut, după cum a menţionat Daniel Burlan. Principalele societăţi care primesc cărbune de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, dar care nu se grăbesc să îl achite sau nu au fonduri suficiente sunt cunoscutele CET-uri, care asigură alimentarea cu agent termic a câtorva oraşe importante din România.

Aşteaptă ajutor de la guvern

Între datornicii de frunte ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia se află CET Arad, Timişoara, Bacău, Braşov, Oradea, UATAA, precum şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin: „Pe hârtie, lucrurile stau bine, însă, în realitate, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a furnizat lignit şi nu a primit banii pe ceea ce a fost livrat. Pentru că nu avem lichidităţi, deşi ne-am onorat obligaţiile, vom încheia anul cu pierderi de aproximativ 30 de milioane de lei, dobânzi şi penalităţi la plata obligaţiilor la bugetul de stat. Aceste CET-uri ar trebui să plătească lignitul primit de la noi. Problema este mai veche şi de fiecare dată a trebuit să aşteptăm o ordonanţă de guvern pentru a regla aceste debite, pentru a închide un circuit financiar. Noi avem însă deschise şi trei linii de credit, la care suntem obligaţi să plătim dobânzi. Una a fost deschisă pentru modernizări, una pentru a fi accesată în cazul lipsei de lichidităţi, iar cea de-a treia a folosit pentru plata salariilor compensatorii pentru cei 600 de disponibilizaţi pe care i-am avut în 2009. Acum, CET-urile au asigurate stocurile, dar este nevoie ca printr-o ordonanţă să le fie alocate fonduri pentru a-şi plăti obligaţiile către noi, iar noi să ne putem achita debitele, la rândul nostru. Am avut deja o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei pentru a face demersurile necesare, astfel încât să fie elaborat un act normativ care să reglementeze această problemă a datoriilor CET-urilor către SNLO. Singurii care ne dau banii la timp sunt cei de la Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni“, a declarat directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Din cauza comenzilor scăzute şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile, cei peste 8.000 de salariaţi ai SNLO au liber între 24 decembrie 2009 şi 11 ianuarie 2010.

Exit mobile version