Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Toaletă de 100.000 de lei în Parcul Coloanei Infinitului  
Primăria Târgu Jiu va pune la dispoziţia turiştilor şi a localnicilor care vizitează Coloana Infinitului o toaletă publică. Investiţia a costat peste 100.000 de lei şi beneficiază de toate dotările necesare pentru ca turiştii şi cetăţenii din Târgu Jiu să nu mai fie nevoiţi să folosească toaletele unităţilor de alimentaţie publică din zonă. Conform conducerii Primăriei Târgu Jiu, WC-ul va putea fi utilizat în mod gratuit şi va fi deschis pe 31 august. „Este un obiectiv foarte necesar în această zonă. Acesta va fi deschis de luni şi va exista şi personal pentru a asigura funcţionarea în regim nonstop. Este o toaletă gratuită şi dorim să o păstrăm cât mai curată“, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.
Eugen MĂRUŢĂ

Nuferi pe un lac din Târgu Jiu  
Locuitorii unui cartier de la marginea municipiului Târgu Jiu au parte de un colţ din Delta Dunării chiar lângă casele lor. Aceştia au descoperit nuferi albi pe lacul din cartierul Narciselor. Nuferii sunt protejaţi de lege, iar cei care îi rup riscă amenzi usturătoare şi se pot alege chiar şi cu dosar penal. „Nu credeam că o să văd la Târgu Jiu nuferi pe un lac pe lângă care unii aruncau cândva gunoi. Este ceva extraordinar şi cred că din ce în ce mai multă lume o să vină să îi vadă. Unii fac sute de kilometri să îi fotografieze în Delta Dunării şi noi îi avem lângă casă“, a declarat o localnică din cartierul Narciselor. Cetăţenii se tem ca florile să nu „dispară“ de pe lac şi se gândesc ca primăria să găsească soluţii pentru a amenaja în zonă un parc.
Eugen MĂRUŢĂ

Schimbări pe piaţa pensiilor facultative
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) din România a adoptat miercuri o nouă normă care îmbunătăţeşte piaţa pensiilor facultative. Norma reglementează utilizarea activului personal al celor care participă la astfel de pensii private. Prevederile se referă la persoanele care împlinesc 60 de ani, cotizează la pensiile facultative, dar nu au plătit minimum 90 de cotizaţii lunare şi activul personal nu este egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime (sumă ce va fi stabilită prin alte norme ale CSSPP). Norma stabileşte că toţi cei care beneficiază de pensie de invaliditate (în condiţiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii) vor primi activul personal de la pensia facultativă într-o sumă unică. La fel vor primi şi urmaşii persoanelor care decedează, dacă acestea nu au apucat să-şi facă o cerere pentru pensia facultativă. După ce le-a fost restituit activul personal net, cei sus-menţionaţi îşi pierd calitatea de participant la fondul de pensii facultativ. În acest fel, CSSPP a abrogat vechea normă din domeniu, care, printre altele, susţinea că, şi după ce decedau, persoanele care cotizau la un fond de pensii facultativ îşi păstrau calitatea de participant.    
Ramona OLARU

Excursie în Grecia pentru olimpicii premianţi
105 elevi din Dolj vor pleca luna viitoare într-o excursie în Grecia, cu bani de la Consiliul Judeţean (CJ), a anunţat ieri, în cadrul şedinţei CJ, consilierul Daniela Tarniţă (PSD). Excursia – care va avea loc în perioada 7-11 septembrie – se doreşte un stimulent pentru cei 105 elevi din clasele V-XII, care au obţinut premii la olimpiadele naţionale. Dacă finanţarea o asigură, pentru al cincelea an consecutiv, CJ Dolj, de organizare se va ocupa Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, care va trebui să-i aleagă şi pe cei zece profesori care îi vor însoţii pe elevii excursionişti.
Adrian DINU

Exit mobile version