Acasă Local Scurte stiri

Scurte stiri

Rămăşiţe din mezolitic, descoperite în Mehedinţi

Cercetătorii străini împreună cu profesori muzeografi din Mehedinţi au descoperit la ieşire din municipiul Drobeta Turnu Severin, în zona Schela Cladovei, rămăşiţe ale unei civilizaţii de acum 8.000 de ani. Este vorba de bucăţi de os şi fragmente de oale pic­tate, vârfuri de săgeţi şi unelte. „Acestea sunt semne ale primilor fermieri din zonă, iar situl de la Schela este printre cele mai importante din Eu­ropa. Cei care muncesc la scoa­­terea la lumină a arte­fac­telor sunt studenţi de la Uni­ver­si­tatea din Edinburgh“, a declarat unul dintre cercetători.
Săpăturile la situl de la Schela Cladovei vor mai dura cel puţin trei ani. Cercetătorilor de la Uni­versitatea din Edin­bur­gh li s-au alăturat şi profesori de la Muzeul Regiunii Porţile de Fier din Severin.
Alin GHICIULESCU

Ion D. Sîrbu – omagiat la Biblioteca „Omnia“

Biblioteca franceză „Omnia“ găzduieşte sâmbătă, de la ora 9.30, lucrările colocviului naţional cu tema „Raporturi valorice şi estetice stabilite între opera antumă şi opera postumă a lui Ion D. Sîrbu“. Vor participa cadre universitare, cercetători şi scriitori din Iaşi, Piteşti, Petroşani şi Craiova, dintre care amintim pe Elvira Sorohan, Nicolae Oprea, George Popescu, Mihai Barbu, Marian Boboc, Ioan Lascu, D.A. Doman, Nicolae Coande, Toma Grigorie, Flori Bălănescu etc. La manifestări va participa ca invitat de onoare soţia scriitorului, doamna Elisabeta Sîrbu. La finalul simpozionului va fi citit un text scris de Paul Goma, special pentru acest moment.
Comunicările participanţilor vor fi publicate ulterior în corpusul unui volum intitulat „Caietele Colocviului Naţional Ion D. Sîrbu, Craiova, 27 iunie 2009“. Pentru a încununa manifestările dedicate vieţii şi operei lui Gary Sîrbu, duminică, în ziua împlinirii a nouă decenii de la naşterea lui, la Petroşani, pe zidurile a trei clădiri unde a locuit cândva scriitorul, vor fi dezvelite, cu concursul Sindicatului Liber al Minei Livezeni, plăci comemorative.
Mirela MARINESCU

Şah pentru toţi craiovenii

Din 17 iunie până pe 9 septembrie, în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“ au loc partide de şah cu publicul sub sloganul „Şahul pentru toţi craiovenii“. Manifestarea este susţinută de Cercul de Şah „Tinerii maeştri“ al Casei de Cultură „Traian Demetrescu“. Fiecare trecător, iubitor al sportului minţii, se poate înscrie în concurs. Manifestarea se vrea o modalitate de provocare a tinerilor sportivi craioveni.
Mirela MARINESCU

„Musical Pops“

Filarmonica „Oltenia“ va prezenta duminică, 28 iunie, de la ora 20.30, în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova, un recital de vioară şi pian, susţinut de violonistul Octavian Gorun şi pianista Corina Stănescu. Programul cuprinde pagini muzicale de mare popularitate din repertoriul muzicii de divertisment (valsuri, tangouri interbelice, muzică de film, melodii de café-concert), aparţinând compozitorilor J. Strauss, J. Massenet, C. Gardel, G. Dinicu, G. Boulanger, F. Kreisler, A. Ferraris şi alţii.
Mirela MARINESCU

Concurs internaţional de dirijat orchestra

Asociaţia „Craiova Conducting Art“ şi Consiliul Local Municipal Craiova organizează Concursul internaţional de dirijat orchestra, în perioada 21 – 26 septembrie 2009. Evenimentul se desfăşoară în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Dolj, Filarmonica „Oltenia“ şi Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova. Concursul se va ţine la sediul Filarmonicii „Oltenia“ (etapele I, semifinală şi finală) şi la Teatrul Liric „Elena Teodorini“ (etapa a II-a). Publicul are acces liber la toate etapele, în limita locurilor disponibile. Manifestarea îşi propune descoperirea şi promovarea tinerelor talente dirijorale în vârstă de până la 32 de ani, împliniţi la data de 27 septembrie 2009. În fiecare etapă, concurenţii vor dirija, în principiu, fără oprire. Laureaţii vor fi premiaţi şi cu dirijarea a minimum două concerte în România, în afara evoluţiei sub cupola Ateneului Român din Bucureşti, în fruntea Orchestrei de cameră „Craiova Virtuoşi“, pe 3 octombrie 2009. Înscrierile se fac până pe 15 august 2009.
Mirela MARINESCU

Zece filme vor concura pentru Oscar

Oscarul pentru cel mai bun film al anului va fi acordat, din 2010, unei pelicule alese din zece producţii finaliste, în loc de cinci, cum s-a întâmplat până în 2009, au anunţat reprezentanţii Academiei Americane de Film. „După mai bine de şase decenii, Academia revine, parţial, la forma ei iniţială, atunci când competiţia era mult mai generoasă la principala categorie de premii a anului. Desigur, rezultatul final va fi acelaşi – un singur laureat la categoria cel mai bun film, dar în finală vor fi jurizate zece, în loc de cinci filme“, a declarat preşedintele Academiei Americane de Film, Sid Ganis.
Premiile Oscar, considerate cele mai importante distincţii ale cinematografiei mondiale, sunt acordate, din 1929 încoace, de Academia Americană de Film.
NewsIn

Exit mobile version