Acasă Local Dascălii vor relua protestele

Dascălii vor relua protestele

Sindicatele din învăţământ au decis redeschiderea conflictului de muncă, suspendat toamna trecută, şi începerea acţiunilor de protest, astăzi urmând să fie stabilit calendarul grevelor.
Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Olt, Ionel Barbu, a anunţat că, de această dată, formele de protest vor fi dure, însemnând boicotarea examenelor naţionale, a tezelor cu subiect unic, îngheţarea anului şcolar sau oricare alte acţiuni sindicale, nefiind exclusă nici greva generală.
Barbu a precizat că astăzi la Bucureşti se vor întâlni în regim de urgenţă birourile executive ale celor patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ, pentru a stabili calendarul acţiunilor. „Am fost toţi de acord cu începerea unor acţiuni de protest şi joi urmează să stabilim numai când vor fi declanşate aceste manifestări sindicale. Nu va mai fi nevoie să consultăm încă o dată membrii din sindicate, pentru că ei au fost consultaţi în toamna trecută şi s-au pronunţat în majoritate pentru greva generală dacă vor fi epuizate alte modalităţi de protest“, a precizat Barbu. Acesta a amintit că membrii SIP Olt s-au pronunţat în proporţie de peste 80 la sută pentru greva generală.

Salariile profesorilor s-au micşorat în loc să fie mărite

Anunţatele proteste din învăţământ sunt determinate de nemulţumirile salariaţilor din sistem faţă de apropiata descentralizare, de modificările aduse legilor educaţiei şi planului-cadru de învăţământ şi, mai ales, faţă de nerespectarea actelor legislative privind măririle de salarii. „Deşi sunt nenumărate legi privind creşterile salariale din învăţământ, ele nu sunt respectate. Salariile cadrelor didactice, în loc să fie mărite, s-au micşorat din cauza creşterii contribuţiei la asigurările de sănătate. Acum se vrea şi eliminarea salariilor de merit. Să nu mai spunem de reducerea numărului de ore la anumite discipline şi de posibilitatea ca în viitor primarii să ia toate deciziile legate de şcoală, lucru care ar duce la politizarea deciziilor din sistem. Nu putem fi de acord cu aceste lucruri şi, în condiţiile în care reprezentanţii guvernului nici nu vor să aibă un dialog cu noi, nu avem de ales. Trebuie să protestăm“, a comentat Ionel Barbu.
Hotărârea de a reîncepe protestele a fost luată de federaţiile sindicale din învăţământ în urmă cu două zile, după discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Preşedinţiei României, la care erau aşteptaţi şi Emil Boc, Mircea Geoană şi Dan Nica. Nici unul dintre aceştia nu a onorat invitaţia sindicatelor, fapt care i-a nemulţumit şi mai mult pe reprezentanţii dascălilor. În judeţul Olt sunt aproximativ 6.000 de cadre didactice.

Exit mobile version