Acasă Local Scurte stiri

Scurte stiri

Clasele de SAM din Bistreţ şi Predeşti vor fi desfiinţate
O mare parte din clasele de Şcoli de Arte şi Meserii (SAM) din mediul rural din Dolj vor fi desfiinţate sau transferate la alte unităţi şcolare, începând cu anul şcolar 2009/2010. Această nouă decizie a fost trimisă de Ministerul Educaţiei Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi sindicatelor din învăţământul preuniversitar miercuri, 11 martie. Clasele de SAM din Bistreţ vor fi transferate la Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca. „Mai grav este pentru elevii claselor de SAM din Predeşti, cu specific de prelucrare a lemnului, care vor fi mutaţi la Grupul Şcolar «Matei Basarab» din Craiova, care are profil de construcţii. Vor rămâne în continuare clase de SAM în mediul rural, în localităţile: Valea Stanciului, Daneţi şi Argetoaia, unde învaţă foarte mulţi elevi care au posibilităţi materiale reduse“, a precizat Ion Cepoi, preşedintele sindicatului preuniversitar Dolj. Mai sunt doar câteva luni până la noul an şcolar, în care o parte din clasele de SAM vor ţine de şcoala generală, iar celelalte, de liceu, dar pe filieră tehnologică. Aplicarea acestui plan-cadru de învăţământ va avea influenţe mari şi asupra numărului de norme didactice, care se vor diminua simţitor.
Ana DĂNESCU  

Lansări de cărţi la Casa Memorială „Nicolae Titulescu“
Comuna Nicolae Titulescu din judeţul Olt va găzdui marţi, 17 martie, reuniunea ştiinţifică „Zilele Nicolae Titulescu“. Întâlnirea va avea loc la Casa Memorială „Nicolae Titulescu“. Cu această ocazie vor fi lansate volumele „Nicolae Titulescu – Opera politico-diplomatică“, lucrarea „Titulescu – Ziditor de mari idealuri“ şi DVD-ul „Proiectul Cultural «Zilele Nicolae Titulescu» în judeţul Olt“. În cadrul acestei reuniuni vor fi susţinute comunicările „Nicolae Titulescu şi Înţelegerea Balcanică“, „Titulescu şi stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi URSS“,  „Convorbirile Nicolae Titulescu – Maxim Litvinov de la Talloires“, „Ascendenţii lui Nicolae Titulescu – Repere istorice“ şi „Nicolae Titulescu la 1907“. Printre invitaţii acestui eveniment se află Adrian Năstase, profesor universitar şi preşedintele Fundaţiei Europene „Titulescu“, şi George Potra, director executiv al fundaţiei.
Claudia CHELU

12 blocuri din Râmnic vor fi izolate termic
12 blocuri din Râmnicu Vâlcea, construite în perioada 1950-1990, vor fi izolate termic anul acesta. Consilierii locali s-au întrunit ieri în şedinţă extraordinară şi au aprobat raportul şi proiectul de hotărâre privind documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru izolarea termică a celor 12 blocuri, cuprinse în programul aprobat pe 2009. „Am fost miercuri la minister şi am aflat că sunt multe fonduri, dar se merge pe principiul primul venit, primul servit. În acest an vom izola 12 blocuri“, a declarat Mircia Gutău, primarul oraşului Râmnicu Vâlcea. Conform Ordonanţei de Urgenţă aprobate de guvern pe 4 martie, 50% din valoarea lucrărilor vor fi suportate de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, 30% – de primărie şi 20% – de asociaţiile de proprietari. Cele 12 blocuri care vor fi izolate sunt pe strada Matei Basarab: A3, 100, 127, 118, 128, 114, 115, 116, 126, pe strada Doctor Hacman: A1 şi 99 şi pe strada Aleea Primăverii, A5. Clădirile vor beneficia de izolarea termică a pereţilor exteriori şi de înlocuirea ferestrelor şi uşilor existente cu tâmplărie performantă energetic. Izolarea celor 12 blocuri se ridică la peste 16 milioane de lei.
Alina STATE-FULGER

Exit mobile version